Nova vest
Košarka

Utorak, 17.09.2013.

20:02

Srbija – Španija: Pogled u prošlost

Košarkaške reprezentacije Srbije i Španije od 2009. godine sastale su se četiri puta na velikim takmičenjima.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Iako je ’furija’ poslednjih desetak godina superiorna na evropskoj sceni, u poslednja četiri meča sa ’orlovima’ ima skor 2-2.

Na otvaranju Evropskog prvenstva 2009. godine u Poljskoj naš tim iznenadio je najvećeg favorita turnira sa 66:57.

Bilo je to prvo veliko takmičenje u novom mandatu Dušana Ivkovića kao selektora, a taj duel najavio je izvanredne partije tima Srbije – Krstić je ubacio 17 poena, Veličković 12, a Tepić 10.

Statistiku sa tog meča pogledajte ovde.



Naši su bili briljantni tokom celog EP, u legendarnoj polufinalnoj utakmici savladana je Slovenija, ali Srbija snage za finale nije imala i Španija je u finalu lako došla do pobede – 85:63 (Veličković i Tripković po 15p, Krstić 12).



Statistiku sa tog meča pogledajte ovde.

Sledećeg leta u četvrtfinalnom okršaju na Svetskom prvenstvu u Turskoj Srbija se revanširala Španiji na najslađi način – trojkom Miloša Teodosića sa devet metara. Bio je to verovatno najkvalitetniji meč na SP, a našu ekipu predvodili su Veličković i Kešelj sa po 17 poena. Savanović je ubacio 15, a Bjelica 14.

Statistiku sa tog meča pogledajte ovde.



Nažalost, Srbija je ostala bez medalje zbog sudijske krađe u polufinalu sa domaćinom Turskom.

Konačno, u poslednjem meču sa Španijom, na EP u Litvaniji pre dve godine, ’furija’ je bez ikakvih problema deklasirala naš tim – 84:59. ’Orlovi’ su na kraju bili osmi i ostali su bez plasmana na Olimpijske igre.

Statistiku sa tog meča pogledajte ovde.

U sredu od 17.30h Srbija i Španija ponovo će igrati izuzetno važan meč – četvrtfinale Evropskog prvenstva u Sloveniji. Kakvo je Vaše mišljenje – ko će pobediti?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu