Nova vest
Tenis

Nedelja, 31.05.2015.

09:30

Džumhur za B92: Novak je inspiracija svima

U Parizu je plasmanom u treće kolo izjednačio svoj najbolji rezultat karijere na Gren slem turnirima.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images
Beta/AP

Uz to, Damir Džumhur je dobio priliku da igra meč sa svojim uzorom i ima razloga za zadovoljstvao posle Rolan Garosa.

Momak rođen u Sarajevu trenutno je 88. na svetu, stremi mnogo višem i fokusiran je na tenis, ali istovremeno ga zanimaju i druge stvari – studira novinarstvo, a kao mlađi se bavio i glumom.

Razgovor smo počeli od Rolan Garosa – posle pobeda nad Južnim i Bagdatisom, bolji od 23-godišnjeg Džumhura bio je Federer, njegov idol iz mladosti.

“Stvarno sam pokušao da ne razmišljam previše o tome i mislim da mi je prilično uspelo, pogotovo dok smo igrali poene – pokušao sam da ga ne respektujem tada previše, iako svi znamo šta je on sve ostvario. Na zagrevanju mi je bilo neverovatno, zaista neki čudan osećaj – kao da sanjam, zagrevam se i igram, a to nisam ja. Uspeo sam da presečem pred početak meča i rekao sebi da je to meč kao i bilo koji drugi“, počinje Damir priču za B92.

Do kraja sezone Džumhurov cilj jeste da se probije u 60 najboljih tenisera sveta, a kako bi u tome uspeo, ističe dva aspekta igre na kojima mora najviše da radi.

“Fizički još mogu malo da ojačam, što bi trebalo da mi pomogne u snazi udaraca i bržem završavanju poena. To sam naročito mogao da primetim sada protiv Federera – protiv njega morate da odigrate fenomenalno da biste napravili poen. Dalje, tu je servis, koji jeste mnogo bolji nego što je bio, ali siguran sam da ću moći da uradim mnogo više uz još jedan laki poen na servisu u gemu“.

Kao i većina momaka sa ovih prostora, i Džumhur je budno pratio kako je tekla karijere Novaka Đokovića.

“On mi je bio velika inspiracija, teško je izaći iz jedne zemlje kao što je Srbija. Međutim, Srbija ima koliko-toliko bolje uslove u odnosu na Bosnu i Hercegovinu, mnogo bolje tenisere, a i Hrvatska je tu isto. Siguran sam da i BiH ima takve talente, ali ne mogu da isplivaju odatle. Da se vratim na Noleta – verujem da je on inspiracija svima koji kreću da igraju tenis jer svi znamo njegovu priču i kako je došao do samog vrha. Drago mi je da ga poznajem i da mogu nekada da podelim s njim stvari koje ne mogu s ostalima teniserima“, rekao je Džiumhur i dodao:

“Pamtim najviše njegov meč sa Nadalom pretprošle godine na Rolan Garosu – mogao je da dobije, ali nije. Kad bolje razmislim, toliko je Noletovih mečeva koje sam pogledao, i sa Nadalom i sa Federerom, koji su mi ostali živo u pamćenju. Nema tog jednog meča koji bih izdvojio, već ih je mnogo više“.

Tenis je sport koji okupira većinu vremena, ali Damir se trudi da ne zanemari obaveze na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

“Jeste, zastao sam sa fakultetom, ali pokušavam da budem uključen koliko god mogu. Ipak, istina je da je stvarno teško – ako hoćete vrhunske rezultate u tenisu, onda je skoro nemoguće. Doduše, nekada mi čak i dobro dođe da malo učim, kada sam slobodan i kada imam vremena. Nikada na turnirima jer to je definitivno nemoguće, ali kada sam kod kuće i treniram, onda uspem nekada da odradim neki ispit. Sviđa mi se fakultet – na novinarskom sam smeru, ispiti su prilično zanimljivi, a u ovoj godini veoma mi se dopadaju predmeti Teorija informacija i Teorija medija. Nisu teški predmeti, a dosta se toga nauči“, objašnjava Džumhur.

Još jedan talenat koji poseduje Damir jeste gluma – kao mali je igrao glavnu ulogu u jednom filmu, a u drugom sporednu.

“To je bilo zaista davno kada sam teniski još bio daleko od profesionalnog nivoa jer nisam putovao kao danas, pa sam i na glumu mogao da obratim pažnju. Slično kao sa fakultetom, imao sam posle toga ponude da glumim još u jednom-dva filma, ali nažalost nisam mogao jer sam bio na turnirima. Posle karijere bih voleo da nastavim sa glumom“.

A da li je tenis vratio sva ta odricanja?

“Jeste. Nikada mi nije bilo žao što sam nastavio – lepo je biti na Gren slem turnirima, pored najvećih igrača, evo sada sam igrao sa Federerom,, to je dovoljno“, zaključio je Džumhur za B92.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu