Nova vest
Tenis

Sreda, 28.05.2008.

21:25

Dan peti: Igraju Jelena, Rodžer, Rafa...

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Srpska teniserka Jelena Janković igra u četvrtak meč drugog kola Rolan Garosa sa Novozelanđankom Marinom Eraković. Peti dan u Parizu trebalo bi da donese još mnogo zanimljivih mečeva. Rodžer Federer posle rutinski odrađenog posla sa Kverijem igra s Albertom Montanjesom, a Marija Šarapova posle teškog ispita sa Jevgenijom Rodinom ide na megdan Betani Metek iz SAD-a. U ruskom dvoboju sastaju se Nikolaj Davidenko i Marat Safin, dok Lejton Hjuit igra sa Mardijem Fišom. Nalbandijan igra sa Žeremijem Šardijem, Rafael Nadal sa Devildeom...

Tenisku biografiju Jelenine protivnice pogledajte ovde. Meč Janković – Eraković počinje u 11 časova na terenu Suzan Lenglen.

Marija Šarapova – Betani Metek

Šarapova je pružala solidne partije na šljaci ove sezone, ali sama ističe, a to se i vidi po mnogo slabijem kretanju, da uopšte ne voli da igra na zemljanoj podlozi. Osvojila je trofej u Amilija Ajlendu, doduše na zelenoj šljaci, U Čarlstonu je stigla do četvtfinala, a u Rimu do polufinala.

Metekova je uspela na kratko da uđe u prvih 100 krajem 2007. i njen rang na WTA listi uglavnom varira oko 100. mesta. Prvi put u životu je pobedila meč na Rolan Garosu ove godine, a ove sezone je na šljaci igrala dva finala na ‘čelindžerima’ i došla je do druge runde u Čarlstonu, gde je eliminisana upravo od Šarapove sa 6:0, 6:0. Igrale su još jednom, a Marija i tada bila nadmoćna – 6:0, 6:3.

Prognoza: Marija verovatno neće ponoviti tako lošu igru kao na duelu sa Rodinom. U 2006. u Parizu je, nakon što je protiv Mašone Vošington spasla meč loptu, dobila Ivetu Benešovu sa 6:4, 6:1. Očekujem da nešto slično bude i sada, te preporučujem kladiocima da odigraju ‘minus gemove’. Verovatno je da će i granica za gemove biti podignuta zbog neubedljive igre prve teniserke sveta na startu turnira.

Jelena Dementijeva – Marta Domačovska

Demetijeva je igrala finale Rolan Garosa 2003. godine, ali od tada nije prošla osminu finala. Ove godine je igrala zapaženu ulogu u toku sezone na šljaci – igrala je polufinale u Čarlstonu, finale u Berlinu i Istanbulu.

Domačovska je u karijeri dobila samo jedan meč u Parizu, a nije se proslavila ni ove sezone na šljaci – drugo kolo Amilija Ajlenda i Istanbula, prva runda Čarlstona i poraz u kvalifikacijama u Rimu. Poljakinja ima 22 godine i trenutno je 62. na WTA listi. Igrale su jednom jedna protiv druge – U Antveprenu 2006. godine bolja je bila Ruskinja sa 6:3, 7:6.

Prognoza: Dementijeva je u meču sa Duševinom izgubila prvi set, ali je do kraja rivalki prepustila samo dva gema. Domačovska forsira dosta agresivan stil igre, ali mislim da ne poseduje dovoljan kvalitet za Dementijevu. Poznato je da Jelena stiže mnogo teških loptica i protiv najboljih teniserki planete, pa je pitanje koliko će Domačovska imati strpljenja i koncentracije. Jedno veliko ALI uvek stoji kada se treba kladiti na Dementijevu, a to je njen nesigurni servis. Ipak, u ovom slučaju preporučujem pobedu Ruskinje, uz verovatne ‘minus gemove’.

Venus Vilijams – Selima Sfar

Starija sestra Vilijams je 2001. došla do finala u Parizu, a ni pre ni posle nije išla dalje od četvrtfinala. Ove sezone je na šljaci učestvovala samo u Rimu, gde je dogurala do četvrtfinala. Tokom aprila je zbog bolesti povukla prijavu iz Čarlstona i Amilija Ajlenda. Mučila se u prvom kolu sa veterankom Ciporom Obziler i dobila tek posle tri seta.

Selima Sfar dolazi iz Tunisa, ima 30 godina, a u prvih 100 je bila rangirana davne 2001. godine. Sada je 241. teniserka sveta, a ove godine je na šljaci samo na jednom ‘fjučersu’ sa nagradnim fondom od 25.000 dolara došla do finala, a na ostalim nadmetanjima sličnog ranga ima skor 2-4. Sfarova je u prvoj rundi savladala Stefani Duboa sa 7:5, 6:2. Nikada do sada nisu igrale jedna protiv druge.

Prognoza: Pobeda Vilijamsove je sigurna stvar, ali pitanje je koliki otpor će Sfarova pružiti. Verujem da Venus, zbog previše utrošene snage u prvoj rundi, neće ući opušteno u meč i da će se truditi da ga što pre okonča. To me hrabri kada razmišljam o ‘minus gemovima’, ali granica će biti vrlo niska, verovatno 16. Pre bih se odlučio za ‘minus’ nego za ‘plus’, a na vama je da prosudite na osnovu ponuđenih činjenica.

Rafael Nadal – Nikolas Devilde

Maljorčanin je već tri godine neprikosnoven na Rolan Garosu, a ove sezone je našljaci imao samo jedan kiks, kada je u Rimu izgubio od Huana Karlosa Ferera. Sve ostale turnire na zemlji je osvojio. U sredu mu je dobar otpor pružio Tomaž Beluči. Bio je rasterećen, snažno je udarao i, po predviđanjima, probio granicu za ‘plus gemove’, ali dalje od toga nije mogao – 7:5, 6:3, 6:1.

Devilde ima 28 godina, igra levom rukom baš kao i Beluči i Nadal, a ove sezone na šljaci igrao je pretežno na manjim turnirima, na kojima je beležio prosečne rezultate – polufinala u Barleti, Kijasu i San Remu. Trenutno je 148. teniser na svetu, a najbolji rang mu je 81. mesto ostvareno u martu prošle godine. Devilde je u prvoj rundi u tri seta nadigrao Krisa Gučonea – 6:4, 6:1, 6:4. Nisu nikad igrali međusobno do sada.

Prognoza: Zaista ne vidim na koji način Devilde može da se suprotstavi Nadalu. Sigurna pobeda Španca, a verovatno u ‘minus gemovima’.

Džejms Blejk – Ernest Gulbis

Blejk je dobro počeo sezonu na šljaci, pošto je u Hjustonu u finalu poražen od Granoljersa. U Barseloni i Hamburgu je izgubio u prvom meču koji je igrao, a u Rimu je dogurao do četvrtfinala. U Parizu nikada nije prošao treću rundu. U prvom kolu je u tri seta pobedio Rajnera Šitlera.

Gulbis ima samo 19 godina i trenutno je 46. teniser na ATP listi. Vrlo je talentovan i od njega treba očekivati dobre rezultate u budućnosti. Ipak, kao teniseru čija se igra umnogome zasniva na topovskom servisu, zemljane podloge mu ne leže baš. To se vidi i po rezultatima ove sezone – treće kolo u Barseloni, četvrtfinale ‘čelindžera’ na Bermudama i porazi na startu nadmetanja u Hjustonu i Pertšahu. Iznenadio sam se kada je lako i ubedljivo savladao Simona Greula u prvoj rundi, mada Nemac i nije neka klasa. Nisu se susretali do sada.

Prognoza: Nijednom od dvojice aktera šljaka nije omiljena podloga. Ipak, malu prednost dajem Blejku, ponajviše zbog iskustva. Ne verujem da će Amerikanac dobiti maksimalnim rezultatom, ali svakako je bliži pobedi.

Ostali mečevi: Federer igra sa Montanjesom, koji je nezgodan igrač. Iskreno, očekivao sam da će lakše dobiti Fligena, ali to ne menja moje mišljenje da Španac može bar malo da namuči Rodžera. Duel Davidenka i Safina će biti dinamičan, ali je nezahvalan za prognozu, baš kao i okršaj Monfisa i Orne. Nalbandijan i Robredo ne bi trebalo da imaju problema sa Šardijem i Žikelom, kao ni Kuznecova sa Vaniom King.

Kompletan raspored za četvrtak pogledajte ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu