Nova vest
Tenis

Sreda, 21.05.2008.

02:45

Filip Kolšrajber

Nemac Filip Kolšrajber jedan je od najtalentovanijih tenisera na ATP turu. Kada je u svom elementu Kolšrajber može da parira i Federeru u raznovrsnosti, ali on još uvek nije naučio da igra tako u kontinuitetu. Ima nepune 24 godine, a profesionalac je već sedam sezona. Do sada je od tenisa osvojio milion i 766 hiljada dolara. Najbolji renking karijere imao je u aprilu ove godine kada je bio 24. na svetu, a trenutno je na 34. mestu na ATP listi.

Izvor: Aleksa Gutović

Autor:Aleksa Gutović

Default images

Tekuću sezonu Kolšrajber je počeo četvrtfinalom u Dohi (poraz od Ljubičića), a zatim je usledio i sjajan uspeh pošto je u Ouklendu osvojio drugu ATP titulu savladavši u finalu Huana Karlosa Ferera. Sjajne partije Nemac je pružao na Australijan Openu kada je posle pobede nad Endijem Rodikom u fenomenalnom meču, izgubio od mnogo lošijeg Nieminena u četvrtom kolu.

Karijeru je počeo sa 15 godina i sedam meseci. Prve ATP poene zaradio je prošavši u drugo kolo ’fjučersa’ u Nemačkoj. Naredne dve godine igrao je ’čelendžere’, a svoj debi na ATP turniru Kolšrajber je imao u Minhenu 2002. godine, kada je u prvom kolu izgubio od Nikolasa Lapentija. Iste godine bio je u glavnom žrebu Mastersa u Hamburgu, a tamo ga je na startu zaustavio Lejton Hjuit.

Svoju prvu ATP pobedu zabeležio je 2003. u Sent Peltenu (pobedio Melcera), a već u drugom kolu je poražen od Rodika. Svoj debi na grend slemu imao je na U.S. Openu, a i tu je odmah na startu poražen, bolji je bio Nalbandijan. Tek posle Njujorka Kolšrajber je u Tumkuru osvojio svoj prvi čelendžer. 2004. godina bila je godina proboja u prvih 100 za Kolšrajbera, pošto je u odnosu na prethodnu napredovao čak 117 mesta.

U Ouklendu je na putu do četvrtfinala pobedio Hornu i Gaudija, pre nego što je izgubio od šampiona Domenika Hrbatija. Usledila je još jedna titula na ’čelendžeru’, a na Flešing Medouzu je u drugom kolu izgubio od Lopesa, pošto je savladao Benetoa u prvom. Momak iz Augsburga 2005. godinu počinje odlično. Na prvom gren slemu sezone u Melnurnu stigao je do četvrtog kola gde ga je zaustavio Endi Rodik. U naredna četiri meseca Kolšrajer je od deset mečevca dobio samo jedan, pa se vratio ’čelendžerima’.

Na ATP turniru u Haleu stigao je do četvrtfinala pobedivši Tomasa Johansona. Bio je to njegov drugi Top 10 skalp. Rezultat iz Halea doveo je Nemca do 61. pozicije na ATP listi.

Posle skora od 12 pobeda i 25 poraza u 2005. godini, Kolšrajber je u narednoj bio ’u plusu’ sa 24 pobede i četiri poraza manje. U Gštadu je igrao prvo ATP polufinale (poraz od Gaskea), a svoj raskošan talenat pokazao je odigravši četvrtfinala na sve četiri vrste podloge (Adelaid i Las Vegas tvrda, Minhen i Kicbil šljaka, Hertogenboš trava i Moskva tepih). Na Vimbldonu je zabeležio najbolji grend slem rezultat, kada je u trećem kolu izgubio od Nieminena.

Do sada naboljih 12 meseci u kraijeri, Kolšrajber je imao prošle godine. Sezonu je završio kao 32. igrač sveta, a osvojio je i prvi ATP trofej (Minhen). Sezonu je počeo četvrtfinalima Ouklendu, Roterdamu i Monte Karlu, a zatim je stigao trijumf u Minhenu koji je samo 60-ak kilometara od rodnog grada Kolšrajbera. U junu je poražen u polufinalu Halea od Bagdatisa, pošto je prethodno izbacio osmog igrača sveta Džejmsa Blejka. Na U.S. Openu stigao je do treće runde (pobedio Zabaletu i Južnog a izgubio od Moje), a sezonu je završio četvrtfinalima u Mosvi i Sankt Petersburgu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve