Nova vest
Olimpizam

Subota, 20.08.2016.

13:25

Srbija kao SAD – dominacija u ekipnim sportovima!

Na Olimpijskim igrama dominiraju individualni sportovi ili sportovi u kojima postoje mali timovi, ali su i ekipni i te kako važni.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Srbija kao SAD – dominacija u ekipnim sportovima!
Photo by Clive Rose/Getty Images

Na Igrama u Riju ima 28 sportova, 41 disciplina, a ekipnih je ukupno sedam – fudbal, košarka, odbojka, rukomet, vaterpolo, ragbi sedam i hokej na travi.

Neka takmičenja nisu završena, ali u svim navedenim sportovima poznati su finali – 28 ekipa obezbedilo je borbu za zlato, po 14 u obe konkurencije.

Srbija ima zbog čega da se ponosi jer je uz Sjedinjene Američke Države najuspešnija država u ekipinim sportovima, sa tri ekipe u finalima. To su učinili vaterpolisti, košarkaši i odbojkašice.

Amerikanci su jednako uspešni – vaterpolistkinje su već potvrdile dominaciju osvajanjem najsjajnijeg odličja, dok su košarkaši i košarkašice očekivano u završnici turnira.

Velika Britanija, Nemačka, Italija, Brazil i Francuska nalaze se na drugoj poziciji sa po dva finala, s tim da su Britanke uzele zlato u hokeju, a Nemice u fudbalu. I muška selekcija ’Elfa’ može do prvog mesta, ako u finalu savlada domaći Brazil. Britanci neće moći da kompletiraju zlata jer su u borbi za titulu izgubili od Fidžija u ragbiju sedam.

Italijanski odbojkaši mogu do skora 1-1 ako savladaju Brazil, dok su obe selekcije Francuske u finišu rukometnog turnira – muškarci igraju sa Danskom, a žene sa Rusijom.

Listu kompletira još 12 zemalja sa po jednim predstavnikom u finalu.

Finalisi ekipnih sportova na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru:
1. Srbija – 3
2. SAD – 3
3. Brazil – 2
4. Italija – 2
5. Velika Britanija – 2
6. Nemačka – 2
7. Francuska – 2
8. Hrvatska – 1
9. Argentina – 1
10. Belgija – 1
11. Holandija – 1
12. Švedska – 1
13. Danska – 1
14. Rusija – 1
15. Fidži – 1
16. Australija – 1
17. Novi Zeland – 1
18. Kina – 1
19. Španija – 1

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Evropska nedelja sporta

U Valjevu održana sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije pred Pariz 2024. Usvojeni izveštaj o radu, finansijski i izveštaj nadzornog odbora za 2023. i finansijski plan i program rada za 2024.

Savez za rekreaciju i fitnes Srbije

12:30

2 d

U fokusu

Vidi sve