Piksi pred medijima

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi obratiće se javnosti u 14 časova, prvi put od eliminacije sa Svetskog prvenstva.

Dobro došli u LIVE BLOG B92.net
Završena konferencija za medije!
Piksi:
"Idemo dalje, glavu gore, nema predaje! Nastavićemo da činimo naciju srećnom već od marta meseca".
Piksi:
"Opet će Srbija biti moćna, opet će Srbija biti pobednička, Opet će Srbija posle 24-25 godina biti na smotri najvećih evropskih timova, a to je Evropsko prvenstvo.

Nije nas bilo nigde na EP. U ovih 20 i kusur godina smo imali 2-3 Lige šampiona što se tiče klupskih... Imali smo 2006, 2010, 2018. i 2022... Četiri SP gde smo bili kakvi smo bili... Treba biti realan, ništa nismo postigli spektakularno na evropskom ili svetskom nivou. Zato potenciram da je odlazak na veliko takmičenje uspeh. Nećemo dati da se pljuje po tome. Znam koliko igrači daju za reprezentaciju. Mnogima to smeta, hteli bi da to sruše. Neće moći, neće moći.

Jedan ciklus je završen, rezime, od tri cilja - dva su ispunjena. To nacija prepoznaje. Ovo što nismo prošli, prihvatam. Rezultatski neuspeh.

Vraćamo se na pobednički kolosek, od marta na nove pohode. Nacija mora da veruje, narod mora da veruje, kroz kvalifikacije smo vratili veru u fudbal. Nismo se vukli kao babe, fajterski smo igrali. Uspeli smo u tome. Da će ova dva rezultata (Kamerun, Švajcarska) da pogaze ovo? Neće moći!".

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Piksi, da li mu je teže pao poraz od Švajcarske ili promašeni penal protiv Argentine:
"Teže mi je pao drugi gol Švajcarske, poraz kao poraz ne. Drugi gol, u momentu kada ne sme da se primi. On mi je teško pao. Znao sam da to menja stvari. Neke stvari ne možete da utičete. Taj drugi gol mi je baš teško pao. Nije mu bilo vreme da primimo taj gol. Naivnost u tom nekom defanzivnom, taktičkom smislu nas je koštala. Otišli smo u Katar, bili učesnici, veliki uspeh za srpski i reprezentativni fudbal. Ne sme da se gleda crno, ovo je šansa da se nauči iz grešaka. Učićemo iz naših grešaka, da ponovim: Bićemo bolji i bićemo jači. Da biste pravili rezultate, šta je potrebno? Kontinuitet učestvovanja. Morate da imate iskustvo, samopouzdanje."

Foto: ATA images
Piksi:
"Utakmica protiv Kameruna, trebalo je da se završi 4:1, 5:1, 6:1... Dominirali smo do njihovog drugog gola. Zašto se nismo branili? Jesmo se branili, ali smo izašli previsoko bez ikakve potrebe, bez instrukcije sa klupe. Desio se taktički promašaj... Dali smo im poklon, to je naša greška kao tima. Nismo bili dovoljno inteligentni da iskoristimo momenat, to su dve kardinalne greške koje te koštaju pobede. Zamislite da smo se branili u 60. minutu i da smo do kraja primili dva gola. Onda biste pitali zašto niste nastavili da igrate istu igru, uvek ćete nešto naći. To se desi i teško je predvideti. Takve vrste grešaka su neprihvatljive."
Piksi:
"Sramota je kada se ne boriš, kada se šetaš po terenu, a mi smo sve učinili što je u našoj moći. Zato kapa dole svima. Da tražim više, bio bih nemoralan. Sve što sam tražio u kvalifikacijama, oni su odgovorili. Ovo je bio momenat kada ne možete da tražitie više jer nisu u mogućnosti. Da neko pljuje po njima? Da ih vređa? Oni koji su ginuli. To niti je fer, niti ćemo dozvoliti. Cilj će ostati isti. Da budemo zdrava grupa, grupa koja će doneti uspeh srpskom fudbalu, a to je da posle 24-25 godina odemo na EP".
Piksi:
"Za radikalne poteze nije bilo tajminga. Desilo se i ne možemo od toga da pobegnemo. Da smo bili u stroju, da smo bili 100 odsto. Prošli bismo grupnu fazu. I to ne 100 odsto, 1000 odsto. Ali auto ne možete da vozite bez prednja dva točka."
Piksi o povređenim igračima:
"Ne možete da zamislite koliko mi je teško palo (kada je video 7-8 igrača van stroja na trening). Pre bih ja pristao da budem u bolnici dva meseca od Kovida, nego da oni budu povređeni. Znao sam euforiju, očekivanja, a znao sam da nećemo moći dao odgovorimo. To me boli."
Piksi o mešanju u tim:
"Zato nas nema u Evropi 25 godina... Zbog svih tih stvari (menažerisanja). Kada hoće neko to da počisti, onda nije dobro. Mnogima bistra voda ne odgovara jer su navikli da žive u mulju. Da se ja uvučem u mulj? To neće moći. Da se prepucavam sa nekim, to neće da se desi. Ne postoji niko u ovoj zemlji koji može da mi se meša u tim. I zato to mnogima ne odgovara. Obraz mi je čist, ne ulazim u kombinacije sa menadžerima, ne činim nikome ništa. Neće se desiti".
Piksi o zastavi u svlačionici i zahtevu FS tzv. Kosova da se kazni:
"Nemam komentar."

Foto: Tanjug/Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Piksi o slaboj komunikaciji:
"Nisam ih video da komuniciraju na terenu, zašto je to tako, ne znam. Pretpostavljam veliki pritisak, možda strah da se ne pogreši. Greške koje su se dešavale da odigramo 3:3. Možda je to uticalo na njih da budu rezervisaniji. Komunikacija mora da bude bolja. Dva dana na treningu, nakon Kameruna, samo smo to radili. Pomeranje linija, zonska odbrana, baš smo bili posvećeni da popravimo tu vrstu igre".

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Piksi o izboru predsednika:
"Bili ste svedoci tih dešavanja. Ne bavim se fudbalskom politikom, sve što se desilo nije lepo. Ali se desilo. Majstori smo da unesemo nemir i pokvarimo atmosferu. Tajming za to nije bio dobar, jer je bilo 10 dana pred odlazak. To nije nikakav alibi, neka se ljudi bave tom vrstom problematike. Da mi se sviđalo, nije. Da su me igrači pitali kakav je ovo cirkus? Jesu, da pitali su me. Čudili su se i pitali da li je moguće. To sam ostavio po strani i rekao im da se fokusiraju na drugo, da ne gube energiju na nešto što ne treba da vas interesuje".
Piksi:
"Sam spisak je bio takav, kakav je bio. To je bilo najbolje što ima Srbija. Igrači koji igraju u odbrani su odigrali kompletne kvalifikacije. Realno je da pružite šansu istim tim igračima. Ne žalim za nekim stvarima, to je prošlo. U toj nekoj odbrambenoj liniji, žao mi je što nisam mogao da računam na Nastasića i Spajića. Igrače koji imaju veliko iskustvo. Vi sami znate šta se desilo. Nastasić ima hronične probleme i bilo bi neozbiljno da se oslanja na igrača da li može da igra ili ne. Spajić je ima prelom i ostao je van stroja dugo, dugo meseci. Moralo je bolje, ali nisam bio nikada neko ko je delio ekipu na odbranu i napadače. U modernom fudbalu tim je taj koji pobeđuju, koji gubi, koji donosi slavu i uspeh. Napadači moraju da učestvuju defanzivno, svi moraju da deluju kao tim. Mora da postoji timski duh, to nas je krasilo do Katara. Zahvaljujući njemu smo napravili čudo nad čudima. Ko god želi to da negira, ja neću dozvoliti. U teškoj grupi smo napravili čudo nad čudima pobediti Portugal u Lisabonu. U svim elementima smo ih pobedili. Ali kada nemate glavne karike koje su 100 odsto spremne, teško je održati nivo igre. Vraćam se na početak novembra, znao sam da ćemo izgubiti timski ritam iz kvalifikacija. Znao sam da nećemo biti spremni izazovu koje je SP. Te slutnje su se obistinile."
Piksi:
"Neko je rekao, ne možemo mi u ovom sistemu da igramo. Stvarno? Taj sistem nam je doneo Svetsko prvenstvo. Ne znam šta ste gledali. Sistem kao sistem nije nikakva garancija da ćeš uspeti, to je interpretacija igre na terenu. Da li ćete igrati sa tri lili četiri pozadi, to je nebitno. Bitno je da li se poštuju principi, ima mnogo stvari, ali da vas ne zamaram."
Piksi:
"Bilo bi kukavički da sam odleteo za Pariz, Majami i da sam poslao saopštenje u pet-šest rečenica, a vi radite i pišite šta hoćete. To je kukavičluk, nemam razloga da se stidim. Da li sam u pravu ili nisam, to je moje viđenje. Treba da se bavite time. Nije se dovodilo u pitanje da ne izađem pred novinare i vas. A ne da beži posle rezultatskog neuspeha. Mi nismo bili vreća za udaranje, nismo bili banda koja je došla da se kupa. Nisam čitao novine, reč nisam pročitao, da li će neko da hvali kud, vređa... Želeo sam da se fokusiram na tim. Mogu da pretpostavim, treba da budu kritike, to razumem. Slobodno ljudi, ovo je demokratska zemlja, ali da utičete na tim, ko će igrati, ko će biti na spisku, u kom sistemu? To ja odlučujem i niko više u ovoj zemlji, isključivo ja. Zato delim odgovornost."
Piksi:
"Neću dopustiti mešetarenje, nikakav upliv klubova, agenata, njihovih interesa... Naravno da smetate jer ne mogu da manipulišu sa vama. Dok god sam selektor, tako će biti. Imam ideju i stav za koji se borim. Ponosan sam na sve što smo uradili. Javnost može da bude ponosna na reprezentativce."
Piksi:
"Nacija mene podržava 100 odsto, to osećam, naciju ne lažem, niti ću je lagati. Ja nisam deda mraz koji ispunjava želje, imam stav i to se nekome ne sviđa. Od marta znam da sam nekome trn u nozi. A zašto? Boli ih što nemaju uticaj na reprezentaciju. Boli ih to što je Sportski centar ponovo poprimio da ima funckiju, funkciju mira, spokojstva. A ne kafana da može da uđe ko hoće i kad hoće. Toga nema. To mnoge boli, očigledno. To je njihov problem. Trude se da to sruše, osetilo se i u kvalifikacijama. Pokušavali su da plasman na Mundijal predstave kao slučajno, kao nemaju pojma. To su bočni faktori koje ćete stalno imati. Toga sam svestan, imate opoziciju, normalno".

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Piksi:
"Mi smo uspeli ono što je najteže, da iz minusa odemo u plus. Došli smo do 2:1 i imali smo totalno drugačiji plan. Pripremljena je bila dupla izmena u poluvremenu, neću vam reći ko, ali na tom defanzivnom planu bismo izgledali bolje. Onda se dešava poslednji minut gde naivno primamo gol i onda plan pada u vodu. Otišli bismo u drugačiji sistem, daleko defanzivniji, a potom bismo čekali kontranapad. Bar bismo se branili. Izmenama pokušavaš da osvežiš ekipu, opet dolazi do šoka početak drugog poluvremena, da smo u minusu jednog gola. Tada nismo nalazili više mogućnost, niti snagu da okrenemo. Napadači su nam bili na 50-60 odsto mogućnosti."

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Piksi o tome da li je neko najavio povlačenje:
"Ne, ne, apsolutno niko. Mnogi su očekivali, što se dešavalo, dešavale su se scene, neprijatne stvari u svlačionici, pa i do fizičkih obračuna, što ne priliči nikome. Ali u našem slučaju, toga nije bilo. Pružio sam svima ruku, čestitao, idemo dalje. U martu nas čeka kvalifikacije za Evropsko i želimo da odvedemo Srbiju na EP prvi put posle 24 godine. Ovo je iza nas, puno problema, ali nas vrlo brzo čeka novo".
Piksi:
"Kada nam dva centralna beka traže izmenu protiv Kameruna. Pavlović i Veljković. Ne da se remeti linija, već ideja kako da se zatvori utakmica. Druge izmene su planirane i to je bio plan. Šok za šokom. Možda i tu leži jedan od razloga što smo dozvolili dva gola protiv Kameruna."
Piksi:
"Možda ne znate, ali Mitrovićev privatni trener je stavio gips početkom novembra. Nosio je 8-9 dana, kada sam to čuo još veća zabrinutost je bila. Prvi dodir sa loptom 22. ili 23. novembar. I on u takvom stanju kaže mogu. To je za svako poštovanje. Tako je bilo i sa Vlahovićem. Hteli da priznamo ili ne, to su naše udarne igle. Ovo što su dali gol ili dva je ništa šta bi dali da su bili u top formi. To je ništa. Bilo bi mnogo više golova. Nije ovo alibi, morali smo da rešimo Kamerun, to nema priče, nema tu fizike, tehnike, taktike, to mora da se reši. Sami smo krivi".
Piksi:
"Što se tiče fizičke pripreme, nismo bili na nivou ovakvog takmičenja. Ako pogledate igru i naše učešće na utakmicama, ako se računa 60-65 minuta, mislim da bismo bili prvi. Nažalost, igra se 90+. Nismo bili na nivou da odgovorimo. Primetio sam i kod drugih reprezentacija slično, što me je iznenadilo. Recimo Belgija. Oni su izgledali kao izduvani balon u fizičkom smislu. Sada je pitanje - da li je moguće da oni takvi budu na tom fizičkom nivou? Ali oni nisu moj problem, moj problem smo mi. Svi su došli iz takmičenja, neko je trenirao, neko nije. Od 60-65 minuta smo padali u svežini. Parametri drugačije pokazuju, ali nismo imali tu vrstu pripreljemenost za ovakav izazvo kakav nosi Svetsko prvenstvo.

Zašto nisam bio onaj u proteklih 20 meseci? Sam odlazak za Bahrein, dan posle imali smo trening i jedno 7-8 igrača je bilo van stroja, nisu mogli da treniraju. To je bio šok za mene, da ne možete trening da odradite. Znao sam da ovo ne valja, da neće biti dobro. Onda čekate sutrašnji dan da vidite ko će moći, a ko neće moći da trenira. Pa se pokaže ista slika. Kako da budem srećan i nasmejan i da mi je svejedno. To je nemoguće."
Piksi:
"Mora da se poštuje jer su ginuli za dres Srbija, zadovoljstvo mi je što imam takvu grupu momaka. Ovo je bio maksimum u stanju u kakvom smo bili. I u takvom stanju smo bili na pragu da prođemo grupu. Ali nismo imali snage za dalje, to je moja lična opservacija."
Piksi:
"Spoljni faktori koji su želeli da dođe do rezultatskih neuspeha su dočekali svojih pet minuta, da ne koristim teže reči. Ali to neće poremetiti zdravu grupu, ono što smo napravili za ovih 20 meseci. Ne postoji katastrofa u sportu, niti tragedija. Ali naravno na njima je da komentarišu kako hoće. Mora se dostojanstveno sve istrpeti. Pokazali smo da Srbija može da igra atraktivan fudbal, ono što narod hoće. Moji prethodnici su kritikovani za loš fudbal, a evo sada imamo ofanzivan, atraktivan fudbal. Neću dozvoliti da se ovo predstavi kao katastrofa. Iz ovoga ćemo izvući pouke i bićemao jači nego što smo bili. Bilo je igrača nekih koji nisu učestvovali u kvalifikacijama i bilo je nerealno da ne budu na spisku, a da naše udarne igle ostanu kod kuće. To ne bi bilo fer prema njima, iako su bili u stanju kakvom su bili. Čestitam igračima na borbenosti, motivaciji, atmosferi... Iako su atmosferu hteli da predstave kao lošu, očekivali su da ćemo se tući u svlačionici, da ćemo vaditi oči jedni drugima. Ali to nije tačno, niti će se desiti."
Piksi:
"Mi smo možda mogli da prođemo grupu, ali kasnije ne bismo ništa uradili. Ne bih to javno rekao, ali nismo imali snage da napravimo duži korak od toga. Razume da hoće neko da predstavi da je sve crno, ali to ne dam. Nije crno, ne bih sedeo ovde da se osećam osramoćeno, bezvredno, onako poraženo. Jesmo izgubili, ali nismo poraženi. I te kako koračamo uzdignute glave. Ovo će biti dobro iskustvo iz kojeg ćemo da izvučemo pouke."
Stojković o tome da li je razmišljao da pozove neke zdrave igrače umesto rovitih:
"Bilo je razmišljanja na tu temu, niko ovde nije rezervisao mesto u timu. Po nekim prognozama, da će biti sve u redu, da će se sve učiniti da budemo spremni, odlučili smo se za ovaj sastav. Samo da napomenem. Lista od 26 fudbalera se nije pravila u kancelarijama, nije se gledao interes nekoga. Lista je napravljena trrezveno, hladne glave. Igrači koji su izneli teret kvalifikacija. Niko nije imao primedbu, što se prvi put dešava u istoriji našeg fudbala. Uvek je bilo spoljnih faktora koji utiču na listu. Ja sam neko ko ima svoj stav i njega teško menja. Nemam grižu savesti da sam se o nekoga ogrešio, niti da sam ubacio nekoga na nečiju želju. Veliki uspeh smo napravili, uspeh za koji ćemo biti svesni za 10-15 godina, da se nađemo na Svetskom prvenstvu. Kasnije što se dešavalo u Ligi nacija, takođe."
Stojković:
"Da smo bili zdravstveno na mestu, slika bi bila drugačija. Postigli smo šest golova, to je fenomenalno u ovom stanju. Zamislite da smo bili zdravi i spremni?".
Piksi:
"Igrači su dali maksimum, to govore i neki parametri. Vidi se želja, požrtvovanost, sve što bi ekipa trebalo da ima. U nekim trenucima nismo smeli da poklanjamo pobedu, što se tiče Kameruna. Mi smo sami krivi zbog toga. To su stvari za analizu".
Stojković:
"Izjave da smo spremni, to se govori jer stranci čitaju. Kada bismo rekli da idemo povređeni, to bi negde bilo da je alibi. Evo već traži alibi. Zato smo hteli da sačuvamo pozitivnu energiju. Nadali smo se da će fitnes stanje negde da se prevaziđe i da će do početka Šampionata, da će stvari doći na svoje. Ali to je bilo nemoguće. Sa druge strane, znali smo, znali ste i vi, da je u teškoj grupi Brazil favorit. Oni predstavljaju drugu dimenziju, drugi nivo. Znali smo da će između tri ostale ekipe da se traži drugo mesto. Postoje naše greške, ja sam neko ko realno gleda sliku. Niti letim kada smo sjajni na terenu, niti kada nismo. Protiv Kameruna, pored svih problema, imali smo pobedu u džepu. Vratili smo se iz minusa. Da od 0:1 mentalno budemo jako i preokrećemo u korist. Zašto nismo iskoristili? To ostaje na nama. Za analizu".
Stojković:
"To nisam bio ja u Kataru (nasmejan), a postoje razlozi zašto je tako. Ti razlozi se kreću, da mene brinu praktično početkom novembra. Tačno 14. novembra kada smo se našli ovde. Znajući situaciju, zdravstveni bilten naših ključnih igrača. Neću praviti razliku, da li je neko važniji, ali za naš tim su važne karike bile takve da... ako bismo realno gledali, teško je bilo očekivati da igraju. Bilo bi nenormalno da ih ne vodite u Katar. Bili su nosioci i doprineli da se Srbija raduje u Lisabonu. Iz tog razloga nisam bio taj, nisam mogao da budem. Znao sam da će biti teško doći do drugog mesta u grupi".
Stojković:
"Niti ću se kriti, niti bežati od odgovornosti. Tu sam da odgovorim. Sigurno u ovom neuspehu neće biti nekoga ko će sesti na avion i poslati vam neko saopštenje. Ovde u našem fudbalu je moderno da se pišu saopštenja. Nisam taj čovek, jer smatram sebe odgovornim. Zato sam ovde, zato sam sazvao konferenciju".
Piksi:
"Dvadeset meseci sam na poziciji selektora, za to vreme od tri cilja koja sam postavio, kako ja, tako organizacija, dva smo ostvarili. Treći nije. Prvi cilj i obećanje koje je bilo ispunjeno je da u teškoj grupi kvalifikacija završimo na prvom mestu i kvalifikujemo se na SP.

Drugi cilj - posle žreba za Ligu nacija, gde smo se isto našli u teškoj grupi. Bili smo prvi i to smo ostvarili.

Treći cilj - prolazak grupnu fazu SP nismo ispunili".
Piksi:
"Neko ko je odgovaran čovek, a za sebe to smatram, sazvao sam konferenciju iz dva razloga. Prvi je, naravno, poštovanje prema medijima, a drugi u pitanju je javnost. Želim da objasnim neke stvari, da čuju iz prve ruke sve utiske posle našeg učešća na SP"
Više od 20 novinara u Kući fudbala

Foto: B92/PT

Foto: B92/PT
"Orlovi" sleteli u Beograd – bez reči
Fudbalska reprezentacija Srbije vratila se nekompletna u Beograd, nakon eliminacije sa Svetskog prvenstva.

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: