Nova vest
Pojedinačni sportovi

Ponedeljak, 28.10.2013.

12:35

SP u snukeru se seli u Kinu?

Engleski igač snukera Džimi Vajt ocenio je da je neizbežno da se Svetsko prvenstvo u snukeru "preseli" iz Šefilda u Engleskoj u Kinu.

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Default images

Svetsko prvenstvo u snukeru se od 1977. godine održava u Šefildu, u Krusibl teatru u Engleskoj.

"Želeo bih da se Svetsko prvenstvo zauvek održava u Šefildu, ali će se jednoga dana 'preseliti' u Kinu. To će se dogoditi", rekao je Vajt, šestostruki finalista svetskih prvenstava za Bi-Bi-Si.

Pet od 11 velikih turnira koji se boduju za svetsku rang listu se održavaju u Kini, kao i manji turniri u sklopu Azijske turneje.

Kineski igrači su poslednjih godina ostvarili zapažene rezultate. U septembru je Đu Reti postao prvi amaterski igrač koji je osvojio jedan turnir u sklopu Azijske ili Evropske turneje, a četvorica kineskih igrača su prošle godine učestvovala na Svetskom prvenstvu.

Ding Đunhui je osvojio osam velikih turnira u karijeri, a pobedama na Mastersu u Šangaju u septembru i Otvorenom prvenstvu Indije početkom meseca, popeo se na četvrto mesto na svetskoj rang listi.

"Ljudi u Kini vole snuker. Kada odemo tamo uvek nas fantastično dočekaju. Ali, ako Ding nastavi da igra kao do sada, neizbežno je da Kina bude domaćin Svetskog prvenstva", rekao je 51-godišnji Vajt, koji se smatra najboljim igračem snukera koji nikada nije bio svetski šampion.

Predsednik Svetske snuker federacije Beri Hern odbacio je Vajtove tvrdnje i rekao "da se to neće desiti dokle god je živ".

"Kao što se Vimbldon neće igrati u Americi, tako se ni Svetsko prvenstvo u snukeru neće preseliti u Kinu. Ja sam predsednik Snuker federacije i ja donosim odluke, tako da nije neizbežno da će se Svetsko prvenstvo igrati u Kini. To se neće desiti dokle god sam živ", rekao je Hern.

Hern je rekao da će Svetsko prvenstvo ostati u "kući snukera".

"U više navrata sam jasno rekao da je Svetsko prvenstvo tradicionalno britanski dogadjaj, kao Vimbldon. Sve dok budemo imali podršku Bi-Bi-Sija i drugih sponzora, turnir nikada neće biti premešten iz Krusibla", rekao je on.

Aktuelni svetski šampion u snukeru je Roni O'Saliven.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu