Nova vest
Pojedinačni sportovi

Ponedeljak, 07.05.2012.

22:05

O'Saliven prvak sveta, četvrti put!

Englez Roni O’Saliven osvojio je titulu šampiona sveta u snukeru četvrti put u karijeri pošto je u reprizi finala iz 2008. pobedio Alistera Kartera sa 18-11.

Izvor: Aleksa Gutović

Autor:Aleksa Gutović

Default images

36-godišnji O’Saliven je u finale ušao kao veliki favorit s obzirom da je dobio svih 11 prethodnih međusobnih duela sa Karterom i opravdao je tu ulogu.

Tokom kompletnog dvodnevnog finala kontrolisao je rezultat i sasvim zasluženo je u četvrtom finalu Svetskog šampionata osvojio i četvrtu titulu. Prethodno je najbolji bio 2001, 2004. i 2008. godine.

O’Saliven je u Šefild došao praktično kao autsajder, ali je tokom 17 dana koliko traje turnir igrao možda i najbolji snuker u karijeri. Pobedio je na putu do trofeja tri nekadašnja svetska šampiona (Ebdona, Vilijamsa i Robertsona) i potvrdio je zašto ga smatraju najtalentovanijim igračem u istoriji.

Bio je strpljiv tokom celog turnira što u prošlosti nije bila njegova osobina i svaki put kada je bio pod pritiskom, što zbog nešto slabije svoje igre što zbog dobre igre protivnika, podizao je nivo i delovao je nepobedivo.

Ono što je možda još važnije, nakon trijumfa u finalu O’Saliven je odbacio mogućnost povlačenja iz snukera i tako verovatno obradovao veliki broj zaljubljenika u ovu igru.

„Dosta ljudi je sumnjalo u mene, ali kada ne budem spreman više reći ću. Još uvek nisam završio. Nisam sebi postavio cilj. Sada ću uzeti odmor od šest meseci kako bi neko vreme bio sa porodicom", rekao je Roni sa sinom Ronijem juniorom u naručju..

Sa druge strane sjajan turnir odigrao je i Ali Karter koji je na putu do finala savladao nekoliko veoma nezgodnih rivala, uključujući i prvog favorita turnira Džada Trampa. Ipak, Karter u finalu nije imao šanse iako se nije predavao ni kada je imao zaostatak od sedam frejmova (14:7).

Roniju O'Salivenu je ovo 24. titula u karijeri a za pobedu u finalu nagrađen je sa 255 hiljada funti.



Ovogodišnji šampionat sveta ostaće upamćen i kao poslednji turnir u karijeri verovatno najboljeg igrača svih vremena Stivena Hendrija, koji je u prvom kolu izjednačio upravo O'Salivenov rekord po broju maksimalnih brejkova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu