Nova vest
Pojedinačni sportovi

Utorak, 20.07.2010.

17:46

Fedrigo raspršio Armstrongove snove

Francuz Pjerik Fedrigo trijumfovao je na 16. etapi 97. izdanja trke „Tur d’Frans“ voženoj od Bažnere de Lušona do Poa u dužini od 199,5 kilometara.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Biciklista Biboks Bujge Telekoma, tako je raspršio snove Lensa Armstronga o prvoj etapnoj pobedi na „Turu“ posle 2005. godine.

Fedrigo je do trijumfa na po mnogima najtežoj etapi ovogodišnjeg „Tura“ došao u vremenu od 5:31:43 minuta, ispred Sandija Sesara iz Fransez de Žua i vozača Kes d’Eparnja Rubena Plase, dok je Armstrong bio šesti.

Do poslednjeg kilometra izgledalo je da će Karlos Baredo iz Kvik Stepa biti taj koji će kao prvi proći kroz cilj, pošto je krenuo u beg iz glavne grupe 44 kilometara do cilja i ostvario je prednost od 40 sekundi. Ipak, njegova prednost se polako smanjivala pošto su se članovi vodeće grupe, u kojoj su bili Armstrong, Fedrigo, biciklista Lamprea Damijano Kunego, Jirgen Van De Vale iz Kvik Stepa, vozač Kes d’Eparnja Kristof Moro, Kristofer Horner iz RadioŠeka, Sesar i Plasa, smenjivali na čelu i tako trošili manje snage.

Na dva kilometra do cilja Baredo više nije mogao da održava prednost i prvo su ga sustigni Moro i Horner, a bez pravog sprintera u grupi Fedrigo je zahvaljujući odličnom tajmingu došao do vođstva na 200 metara pre cilja, a potom i pobede. Biciklista Biboksa je tako Francuzima doneo šestu pobedu na ovogodišnjem izdanju „Tura“, čime je izjednačen niz pobeda koji su ’galski petlovi’ ostvarili 1997. godine.

Nosilac žute majice Alberto Kontador kroz cilj je prošao kao 22, sa šest minuta i 45 sekundi zaostatka u odnosu na vodeću grupu, a jedno mesto iza glavnog konkurenta u borbi za trofej Endija Šleka iz Sakso Banka. pošto su Kontador i Šlek etapu završili u istoj grupi Španac i dalje ima osam sekundi prednosti u odnosu na mladog Luksemburžanina.

Na „Turu“ je u sredu slobodan dan, a trka se nastavlja u četvrtak poslednjom planinskom etapom, koja će biti vožena od Poa do Kol du Turmalea u dužini od 174 kilometra.

Rezultati 16. etape „Tura“:
1. Pjerik Fedrigo (Francuska) Biboks Bujge Telekom 5:31:43
2. Sandi Sesar (Francuska) Fransez de Žu isto vreme
3. Ruben Plasa (Španija) Kes d'Eparnj isto vreme
4. Damijano Kunego (Italija) Lampre isto vreme
5. Kris Horner (SAD) RadioŠek isto vreme
6. Lens Armstrong (SAD) RadioŠek isto vreme
7. Jirgen Van De Vale (Belgija) Kvik Step isto vreme
8. Kristof Moro (Francuska) Kes d'Eparnj isto vreme
9. Karlos Baredo (Španija) Kvik Step + 0:28
10. Tor Hushovd (Norveška) Servelo + 6:45

Generalni plasman:
1. Alberto Kontador (Španija) Astana 78:29:10
2. Endi Šlek (Luksemburg) Sako Bank + 0:08
3. Samjuel Sančes (Španija) Euskaltel-Euskadi + 2:00
4. Denis Menjšov (Rusija) Rabobank + 2:13
5. Jirgen Van Den Bruk (Belgija) Omega-Farma Loto + 3:39
6. Robert Gesink (Holandija) Rabobank + 5:01

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu