Nova vest
Pojedinačni sportovi

Petak, 20.02.2009.

23:33

Pronađeni dokazi protiv Valverdea

Tužilac Italijanskog Olimpijskog komiteta Etore Tori izjavio je da je uzorak krvi koji je nađen u laboratoriji Operacije Puerto pripada Alehandru Valverdeu.

Izvor: B92, AFP

Autor:B92, AFP

Default images

Tori je izneo optužbe posle saslušanja u sedištu Komiteta u Rimu kome je i Valverde prisustvovao. “Sa sigurnošću možemo da kažemo da uzorak krvi u kesi broj 18 pripada Valverdeu”, rekao je Tori.

Istraga koju vodi Italijanski Olimpijski komitet (CONI) zasnovana je na uzorku koji je Valverde 21. jula prošle godine tokom etape “Tur D’Fransa” koja je vožena u Italiji.

Italijanski mediji su objavili da se DNK iz tih uzoraka podudara sa onim koji su nađeni u laboratoriji doktora Eufemiana Fuenesa, glavne figure u skandalu Puerto, a te tvrdnje su potvrđene posle Torijevog saopštenja.

Iako je uzorak koji je Valverde dao tokom Tura prošao sve doping kontrole Valverde je na sud pozvan zbog DNK podudaranja.

“Uvereni smo da smo kvalifikovani da radimo na ovom slučaju i da imamo nadležnost iako je u pitanju sportista koji nije iz Italije”; rekao je Tori, “Valverdeov slučaj je identičan kao što je bio sa Ivanom Basom (koji je bio suspendovan na dve godine pošto je uzorak njegove krvi pronađen u Fuentesovoj laboratoriji). Imamo dokumenta koji imaju veze sa Valverdeom, koja se odnose na plaćanje Fuentesovih usluga, ali i supstanci. Za sada nismo ispitali mogućnost suspenzije Valverdea, ali njegovi advokati imaju dve nedelje za pripremu slučaja”.

Tori je rekao da Valverde više neće biti pozivan na sud, ali je otkrio da bi drugi biciklisti moli da budu pozvani na saslušanje.

“Postoji još 90 uzoraka krvi, a ne pripadaju svi biciklistima”, naglasio je Tori.

Valverdeov advokat Federiko Sekoni je rekao da njegov klijent nema zbog čega da se brine.

“Alehandro Valverde kaže da je nedužan”, rekao je Sekoni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu