Pešić Belojević: Grad ulaže u razvoj sporta, decu i infrastrukturu

Pre godinu dana na čelo Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda postavljena je Dragana Pešić Belojević, jedna od najboljih rukometašica svih vremena.

Izvor: B92
Podeli
Foto: S. Đurić
Foto: S. Đurić

"Sada moram da gledam fudbal, verujem u bolje rezultate"

Belojevićeva na kraju ističe kako je sada ponovo bliska fudbalu. Njen suprug Darko Belojević, jedan je od najpoznatijih trenera, specijalista isključivo za rad sa golmanima. Od nedavno je u stručnom štabu A selekcije Srbije.

"Darko je godinama uz Ljubišu Tumbakovića i gotovo svuda su bili zajedno u inostranim klubovima. Tada nisam baš pratila njihove utakmice. Sada su na okupu u Beogradu i sada definitivno moram da gledam fudbal i idem na utakmice. Biti u reprezentaciji na bilo koji način je velika stvar. Verujem da će nam rezultati biti sve bolji", kaže Dragana Belojević, koja će sa sinom Matijom i ćerkom Natašom, biti i najveća podrška suprugu Darku.

Za kratko vreme unela je puno pozitivnih novina, a o svom dosadašnjem radu govori za B92.

"Kroz sport smo naučili da samo veliki rad donosi rezulate. Radimo bez odmora. Završena su uspešno prva dva kvartala, grad ulaže u razvoj sporta u Beogradu. Kategorisanim savezima se finansijski pomaže za razvoj mlađih kategorija. Uspešno smo odradili konkurse za zimski i letnji raspust, pa su mladi mogli besplatno da se bave sportovima koje vole".

Uz odvajanja za gradske saveze, šta je još cilj vašeg sekretarijata kada su ulaganja u pitanju?

"Našem sekretarijatu primarne stvari su mladi, školski sport i rekreacija. U poslednjih par godina smo učešće dece u sportskim aktivnostima povećali za 50 posto, a ove godine za još 20 posto. Planiramo da kod školaraca u sistem ubacimo još dva nova sporta, To su basket tri na tri i igra između dve vatre. Veoma sam zadovoljna kako direktorka Asocijacije za školski sport profesorka doktorka Vesna Ćilerdžić sa svojim timom sprovodi akcije. Navodim projekat „Brzinom do zvezda“.

Grad Beograd je ove godine mnogo sredstava uložio i u infrastrukturu.

"Pionir će tokom meseca biti gotov, grad je obezbedio sredstva za renoviranje sale. GFC Stari Dif je dobio sredstva i renovirana je sala i teretana, kao i bazen. Grad je preuzeo upravljanje sportskim centrima „Milan Gale Muškatirović“ i „Mirko Sandić Vračar“. Želim uspeh novom menadžmentu na čelu sa direktorom Jovanom Kneževićem. Za sve ovo imam veliku podršku zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, koji se razume i zna sport jako dobro. Naravno sve ovo ne bi išlo ovako lepo, da naš predsednik Aleksandar Vučić nije čovek koji voli, poštuje i jako se dobro razume u sport. Ovo nisu fraze, jer svako može videti koliko se novca ulaže u celoj Srbiji u sport. I to se odmah vidi kroz naše uspehe u inostranstvu".

Novina je i da se pomaže seniorskim klubovima, koji učestvuju na velikim međunarodnim takmičenjima.

"U dogovoru sa Slavkom Gakom, nekadašnjim gradskim sekretarom za sport, odlučili smo da finansijski više pomognemo i klubove iz glavnog grada, koji učestvuju na zvaničnim klupskim međunarodnim takmičenjima. Ove godine će dobiti veće iznose, da bi se pripremali da naprave što bolje rezultate na evropskoj sceni. Saradnjom sa sekretarom Gakom sam prezadovoljna i uvek je na raspolaganju da pomogne".

Grad brine i za mlade, kroz omladinski sektor, za koji je takođe nadležna Dragana Belojević.

"Sredstva se odvajaju i za omladinu. Imamo i kancelariju za mlade. U mom sekretarijatu radi tim ljudi koji čine sve da se mladi najbolje edukuju i pomažemo i kroz konkurse za omladinske organizacije. Mladi su budućnost Srbije".