Nova vest
Olimpizam

Utorak, 09.02.2016.

10:59

Strah od Zika: Ni Kenija možda neće u Rio

Raste broj zemalja koje razmatraju odsustvo sa Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru zbog epidemije virusa Zika.

Izvor: AK

Autor: AK

Strah od Zika: Ni Kenija možda neće u Rio
Foto: Getty images

Nakon SAD, povlačenje sa predstojećih igara u Brazilu razmatra i Olimpijski komitet Kenije.

Kenijci na Igrama uglavnom dominiraju u atletici, pre svega na srednjim i dugim prugama, pa su od 86 medalja 79 osvojili na stazi, od toga 24 zlatna odličja. Na poslednjim igrama u Londonu samo dva od ukupno 11 medalja.

"Ukoliko virus Zika dostigne razmere epidemije, nećemo rizikovati živote Kenijaca u Riju", rekao je predsednik OK Kenije Kipčoge Keino.

U međuvremenu, OK SAD je poručio sportskim federacijama da bi sportisti i članovi timova trebalo da razmotre nastup u Riiju iz istog razloga.

Dok odsustvo Kenijaca ne bi bilo toliko pogubno pod organizatore u Riju, povlačenje SAD bi moglo dovesti do debakla Igara u Brazilu.

Virus zika je otkriven 1947. godine, ali je decenijama uzrokovao samo blaže zdravstvene teškoće, a poslednjih meseci je doveden u vezu sa naglim rastom broja slučajeva rađanja dece sa teškim oštećenjem mozga u Brazilu

Prema podacima Američkog centra za kontrolu bolesti, virus zika je sada prisutan u više od 20 zemalja, uglavnom u centralnoj i Južnoj Americi.

Zasad ne postoji vakcina protiv ovog virusa, koji je srodan sa denga groznicom. Naučnici već godinama nastoje da proizvedu lek protiv denge, ali bez uspeha.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu