Nova vest
Olimpizam

Sreda, 15.12.2010.

13:31

"Olimpijski vekovnik" u dva toma

Dvotomna monografija "Olimpijski vekovnik", priredjena povodom obelezavanja 100 godina OKS, predstavljena u prostorijama knjižare "Službeni glasnik" u Beogradu.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Autor monografije Čedomir Šoškić istakao je da je ovo delo svojevrsna "istorija srpskog olimpizma" i "veliki poduhvat ostvaren na jubilarnu stogodišnjicu olimpijskog pokreta u Strbiji".

"Monografija ne predstavlja samo uspeh za sportiste, već i za srpsko sportsko novinarstvo", rekao je Šoškić.
Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Vlade Divac nazvao je monografiju "pisanim spomenikom" srpskog sporta.

"Drago mi je što sam i ja deo istorije srpskog sporta zapisane na stranicama ove monografije. Najznačajnije dostignuće nas sportista je činjenica da smo predstavljali zemlju na najbolji način", tvrdi Divac.

Nekadašnji košarakški as i osvajač dve olimpijske medalje Žarko Paspalj istakao je da je sport uvek bila "najsvetlija stranica naše zemlje".
Bivša košarkašica Andjelija Arbutina podsetila je da je učešće na Olimpijskih igrama "san svih sportista".

"Drago mi je što se kroz ovu monografiju još jednom potvrdjuje da su sportisti najvredniji proizvod ove zemlje", rekla je članica reprezentacije Jugoslavije koja je na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. osvojila srebrnu medalju.

Nekadašnji vaterpolo reprezentativac i osvajač tri olimpijske medalje Dejan Savić napomenuo je da je monografija način da "sportisti sagledaju prošlost, kako bi bili motivisani za budućnost".

"Nema ničeg lepšeg od predstavljanja svoje zemlje na Igrama", rekao je Savić.

Direktor "Službenog glasnika" Slobodan Gavrilović naglasio je da je ova monografija "čuvar prošlosti, odnosno 100 godina olimpizma u Srbiji"
"Olimpijski vekovnik" je kapitalno izdanje na 1.100 strana u kojem su objavljena imena, plasmani i rezultati svih olimpijaca koji su od 1912. godine pod srpskom i jugoslovrenskom zastavom učestvovali na Olimpijskim igrama.

Monografija je opisala put osvajanja svih 98 medalja na letnjim i četiri na zimskim Igrama, kao i 42 odličja sa Letnjih olimpijskih festivala mladih Evrope, tri medalje na Olimpijskim igrama mladih i 601 odličje osvojeno na Mediteranskim igrama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu