Nova vest
Olimpizam

Petak, 12.06.2009.

17:03

Otvoreno pismo Tadiću i Cvetkoviću

Olimpijski komitet Srbije zatražio je pomoć države u rešavanju nesuglasica u vezi sa izradom Nacrta zakona o sportu.

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Default images

U otvorenom pismu predsedniku Borisu Tadiću i premijeru Mirku Cvetkoviću, koje je potpisao predsednik te organizacije Vlade Divac, istaknuto je da je Ministarstvo za omladinu i sport samostalno sačinilo Nacrt zakona i da pri tom nije uvažilo nijednu primedbu čelnika olimpijskog sporta u Srbiji.

Ističe se i da Ministarstvo izbegava razgovore sa OKS i pojedinim nacionalnim sportskim savezima koji zastupaju isto stanovište. Takodje, Ministarstvo je, prema navodima OKS-a, pribeglo "kažnjavanju neposlušnih" saveza.

Potpredsednik OKS-a Žarko Paspalj novinarima je posle potpisivanja protokola o saradnji sa Republičkim zavodom za sport pojasnio da je Nacrt zakona samo jedan od problema, ali da jeste najveći.

"Ovaj Nacrt zakona je dosta slab i više i nije podložan promenama. On treba da se radi iz početka... Iskreno se nadam da ćemo sada svi da sednemo za sto, ali prvi put sa partnerskim odnosom, pošto ovaj do sada nije bio nikakav, i pronađemo rešenje", rekao je Paspalj.

Proslavljeni srpski košarkaš je naveo i da se čelnici OKS protive predloženom načinu privatizacije u sportu, te da za sebe traže poseban status, koji neće biti potpuno zavistan od Ministarstva.

OKS-u se ne dopada i nacionalna Strategija razvoja sporta u Srbiji, koju je sačinilo Ministarstvo, a koja je, prema rečima Paspalja, potpuno nejasna i razvodnjena.

U pismu se navodi i da je Nacrt zakona neuskladjen sa Strategijom razvoja sporta u republici Srbiji, ali i sa relevantnim, medjunarodnim, a posebno evropskim sportskim pravom.

Problematična je i "koncentracija nadležnosti", odnosno dominacija Ministarstva nad celim sistemom sporta, kao i odsustvo jasne strukture i organizacije u njemu, te neprepoznavanje specifičnosti sporta garantovane medjunarodnim pravilima.

Tabački iznenađen napadima

Pomoćnik ministra za sport Vojislav Tabački kazao je novinarima da je iznenađen napadima iz OKS i dodao da će Ministarstvo tražiti od Predsedništva te institucije da se izjasni da li je to njihov zvaničan stav ili lični stav Paspalja, koji je pokrenuo celu priču po medijima.

"Neke reakcije u štampi su očekivane, jer se uvek kada pravite neki zakon pojavi neko da kaže da se protivi takvoj privatizaciji. Uvek nekom odgovara trenutno stanje", rekao je Tabački.

"Ali onda treba i da predloži kako taj i taj član treba da glasi, a ne da po štampi iznose paušalne ocene na koje se niko ozbiljan neće osvrnuti... Ne znam zaista da li je to neka tendencionalna namera da se neko isprovocira", dodao je on.

Tabački je podsetio da je paketom mera Vlade Srbije za prevazilaženje posledica svetske ekonomske krize svakom ministarstvu budžet smanjen za 40 odsto, što je direktno uticalo i na manje prihode iz budžeta za sportske organizacije.

"Ne možemo svakome da damo onoliko koliko traži. Zamislite šta bi onda bilo. Tako nešto nije moguće i u kući, a kamoli na državnom nivou... Situacija je teška i takva će sigurno biti i ova godina", naveo je Tabački.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu