Bivša NBA zvezda šalje 10 miliona N95 maski

Nekadašnji NBA košarkaš Stefon Marberi želi da gradu Njujorku pošalje 10.000.000 maski zbog pandemije koronavirusa.

SNIzvor: B92
Podeli
Photo by Nick Laham/Getty Images
Photo by Nick Laham/Getty Images

N95 maske su najbolji vid zaštite od smoga, izduvnih gasova, gasova sagorevanja, prašine. Za razliku od običnih hirurških maski mogu da se koriste u dužem vremenskom periodu. N95 maske su jedino dostupno rešenje za filtriranje PM 2.5 čestica sa procentom uspešnosti od 95%.

Marberi je bio sjajan plejmejker i na NBA draftu 1996. godine je malo falilo da bude izabran kao prvi pik, ali je ipak završio u Minesoti sa 4. pozicije.

Tokom svoje dugačke karijere igrao je još za Finiks Sanse, Njujork Nikse, Nju Džerzi Netse, ali i brojne kineske klubove, pa sada radi u Peking Flaj Dragonsima kao trener.

On je poznat po svom humanitarnom radu, pošto je u zenitu karijere napravio sopstvenu liniju patika (Starbury) koje su se jeftino prodavale kako bi i siromašna deca mogla da ih priušte.

Marberija je pogodila ova situacija sa pandemijom koronavirusa u SAD i želi da gradu Njujorku pošalje 10 miliona N95 maski.

"Ovo je novi normalan način života. Moramo da se adaptiramo što pre na ove stvari. Veoma je važno da nosimo maske zbog pandemije koronavirusa. Karantin je za cilj imao sprečavanje širenja virusa jer se radi o nevidljivom ubici. On nema srce, nema milost i svi smo u opasnost. Možemo da ostanemo kod kuće dok se ne pronađe bezbednije rešenje. Pozitivna energija, smeh, molitva, meditacija samo je deo stvari koje možemo da radimo. Ostanite dobro i pregurajmo ovo!", napisao je Marberi na svom instagram profilu.

Marberi je za Njujork post govorio o svom poduhvatu i objasnio da je uz pomoć kineskih dobavljača pronašao način da u Njujork stigne 10 miliona N95 maski koje će se prodavati po ceni od 2,75 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 51 sledeca idi na stranu