Nova vest
Sportovi na vodi

Subota, 29.05.2010.

19:45

Tomić i Babović srebrni na Bledu

Srpski dvojac bez kormilara za lake veslače u sastavu Miloš Tomić i Nenad Babović osvojio je srebrnu medalju na prvoj regati Svetskog kupa na Bledu.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Naši veslači su stazu dugu 2.000 metara preveslali za 6:51.81 minuta, 2,5 sekunde iza zlatne posade Francuske i skoro tri sekunde brže od trećeplasiranih Britanaca.

Osim srebra za laki dvojac, po kišnom vremenu zbog kojeg su trke bile i odlagane, srpske posade su drugog dana takmičenja na Bledu ostvarile još i dva plasmana u finale, koje će biti održano u nedelju.

Miloš Stanojević i Nemanja Nešić su ušli u finale u lakom dubl skulu, kao i naš četverac, dok će istog dana u B finalima, za plasman od 7. do 12. mesta veslati Nikola Stojić i Marko Marjanović u teškom dvojcu i Dušan Bogičević u skifu.

Tomić i Babović su, nažalost, na startu finala lakih dvojaca zaostali, pa su posle prvih 500 metara bili tek peti, ali su sjajnim veslanjem u preostalom delu trke zasluženo stigli do srebrne medalje.

Srpski laki dubl skul izveslao je fantastičnu trku u svom polufinalu, pomalo iznenadivši i članove našeg stručnog štaba. Stanojević i Nešić su startovali nešto slabije, bili su peti posle 500 metara, četvrti na polovini trke, ali su, ušavši u ritam, trku završili kao drugi u vremenu 6:44.87 minuta, što je bilo dovoljno za plasman u finale i borbu za medalje, koja je na programu u nedelju.

Presrećni smo, uopšte nismo mislili da ćemo biti u konkurenciji za odličja. Mislili smo da nam je B finale krajnji domet ovde, s obzirom na jaku konkurenciju. Međutim, kad smo prebrodili talase u prvom delu trke i počeli da veslamo kako znamo, počeli smo da ostavljamo za sobom jednu za drugom posadom, što nas je na kraju dovelo do finala”, prezadovoljno je konstatovao Stanojević.

Plasman u finale i borbu za medalje obezbedio je i teški četverac, u kojem su Radoje Đerić, Miljan Vuković, Goran Jagar i Miloš Vasić bili treći u polufinalu. Njih četvorica su stazu od 2.000 metara preveslali za 6:31.65 minuta, pa će u nedelju takođe učestvovati u trci za raspodelu medalja.

Teški dvojac bez kormilara prvi je izašao na stazu drugog takmičarskog dana na prvom Svetskom kupu, ali Nikola Stojić i Marko Marjanović nisu uspeli da stignu do finala. Njih dvojica su u žestokoj konkurenciji trku završili kao četvrti, a kako je mesta u A finalu i borbi za medalje bilo samo za tri najbrža čamca, njihovo vreme od 7:19.70 minuta bilo je dovoljno za utešno, B finale, i trku za plasman od 7. do 12. mesta.

U polufinalu se takmičio i skifista Dušan Bogičević, koji je u svojoj grupi zauzeo sjajno četvrto mesto u vremenu 7:27.55 minuta. Mladi Srbin veći deo trke se po velikom pljusku hrabro nosio sa favorizovanim Hakerom iz Nemačke i Karonenom iz Švedske, a tokom jednog dela trke imao je i treće mesto, što je značilo plasman u A finale. Zvanični spiker je sa oduševljenjem komentarisao kako 20-godišnji momak vesla rame uz rame sa rivalima gotovo duplo starijim od njega i kako predstavlja pravo osveženje u ovoj disciplini. Ipak, Dušan je na kraju morao da se zadovolji četvrtim mestom, dakle plasmanom u B finale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Sportovi na vodi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu