Samizdat: Moja pravila igre

Western Union
 

5. jun 2006. | 00:48

Jedna od svakako najbizarnijih situacija, dogodila se na prvom Svetskom prvenstvu, 1930. godine u Montevideu. Reprezentacija tadašnje Jugoslavije, bez igrača iz Hrvatske, stigla je do polufinala šampionata. Tamo je čekao domaćin Urugvaj, a sa njim i "domaćinski" uslovi za igru.

Poveli su "plavi" golom Moše Marjanoviće, koji je grudima ubacio loptu u mrežu na pas Baneta Sekulića. Tada na scenu stupa brazilski sudija Rego, koji prvo poništava gol Milutina Ivkovića, a nedugo zatim priznaje gol Urugvajcima, kakav nikada do tada, a i nakon toga nije viđen na fudbalskim utakmicama.

Naime, kako je tvrdio Milovan Jakšić, naš čuveni golman "El Grande Milovan", loptu koja je išla u aut, u igru je vratio lokalni policajac i dodao do levog krila Irartea, ovaj je prosledio ka Anselmu, a ovaj iza Jakšićevih leđa. Kada su svi na stadionu očekivali da naši izvedu nesuđeni aut, Brazilac je pokazao na centar.

To je dotuklo jugoslovenske igrače, koji su do kraja utakmice primili šest golova i s obzirom da nije bila predviđena utakmica za bronzanu medalju, podelili treće mesto sa selekcijom Sjedinjenih Američkih Država.

Postojeći komentari (7) | Pošaljite komentar   Odštampaj   Pošalji

Svetsko prvenstvo u Francuskoj 1938. godine bilo je poslednje predratno fudbalsko prvenstvo. Ipak, atmosfera koja je vladala na šampionatu i oko njega nije ukazivala na to što će se desiti samo godinu dana kasnije.

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Fudbalska reprezentacija Jugoslavije prvi put je gostovala na čuvenoj „Marakani“ u Rio de Žaneiru, 1950. godine na prvom posleratnom svetskom šampionatu.

Postojeći komentari (6) | Pošaljite komentar

Uoči Svetskog prvenstva u Španiji 1982. godine, u taboru „plavih“, ponovo je aktuelan bio sukob između Puminih i Adidasovih manekena.

Postojeći komentari (11) | Pošaljite komentar


Šta je RSS?

VESTI

Arena

REZULTATI UŽIVO

  • Italy - France | 1:1 sportska kladionica lavovi - lavovi.com