Eritrejac traži azil u V. Britaniji

Atletičar iz Eritreje Vejnaj Gebreselasije, zatražio je azil u Velikoj Britaniji, jer zbog loše životne situacije ne želi da se vrati u domovinu.

Izvor: MN

Sreda, 15.08.2012.

19:11

Default images

"Uslovi kod kuće su sve gori i gori. Nismo tretirani kao sportisti... Bilo je slučajeva da nismo mogli da dobijemo potrebnu medicinsku pomoć kada smo išli da se takmičimo u drugim zemljama", rekao je mladi sportista koji se takmiči na 3.000 metara stipl (sa preprekama).

Kako prenosi 'Gardijan', pored Gebreselasija azil je posle nedavno završenih Olimpijskih igara u Londonu tražilo i troje njegovih sunarodnika, među kojima je Rehašet Mehari, jedina sportistkinja iz Eritreje na ovogodišnjim Igrama.

Iz te afričke zemlje koja ima pet miliona stanovnika, na Igrama u Londonu učestvovalo je 12 sportista.

Njih je na svečanom otvaranju, noseći državnu zastavu, predvodio Gebreselasije.

On je kazao da ostali sportisti koji su tražili azil, ne žele da govore za medije, pošto se plaše za svoje porodice kod kuće.

"Režim je nepredvidiv i ovakve poteze može da tretira kao izdaju. Ako je neko optužen za ilegalno napuštanje zemlje, kazna može da se prebaci na njegovu porodicu i neko od njih bi mogao da bude pritvoren", rekao je Gebreselasije.

Posle Igara u Londonu oko 10 sportista iz raznih država proglašeno je nestalim.

Atletičari koji su učestvovali na ovogodišnjim Olimpijskim igrama imaju vizu za boravak u Velikoj Britaniji do novembra 2012.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: