Nova vest
Olimpizam

Ponedeljak, 23.07.2012.

15:19

Maskote za OI jezive, ali isplative

Zlokobne, uznemirujuće, jezive, zastrašujuće - samo su neki od epiteta koje izazivaju zvanične maskote, Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, Venlok i Mandevil.

Izvor:

Autor:

Default images

Ali organizatori Olimpijskih Igara u Londonu kažu da su one i pored toga komercijalni hit.

Futuristički par prisutan je po celom Londonu bacajući svoj jednooki pogled na turiste i lokalce sa plakata, statua, privezaka za ključeve i mnogih drugih suvenira.

Blogeri i drugi komentatori kažu da duo plaši decu i projektuje jezivu predstavu Olimpijade kao nadgledanog događaja.

Venlok - nazvan po engleskom gradu koji je poslužio kao inspiracija za moderne Igre.

Mendevil - čije ime odaje počast bolnici koja se smatra mestom rođenja Paraolimpijskih igara, više liče na robote nego na ljude ili životinje.

Umesto lica, svaka maskota ima jedno veliko oko - kameru koja im, kako kažu organizatori Igara, omogućava da "snime sve".

Maskote imaju noge ali ne i stopala, a na rukama - bez prstiju - su im "narukvice prijateljstva" u bojama olimpijskih krugova. Na obe glave imaju "taksi svetlo" koje predstavlja omaž čuvenim crnim taksijima Londona. Venlokova glava je okrugla, dok Mandevilova ima krestu i oba lika iskaču iz snežnih kugli, rančeva, peškira, magneta i šolja u znaku londonske Olimpijade.

Olimpijske maskote su godinama izazivale pitanja tipa "Šta su mislili?" ali kritičari Venloka i Mandervila kažu da su nove maskote naprosto ružne i zastrašujuće, prenosi AP.

"Nisu prijateljske. Ne smeju se, to oko nije prijateljsko nego vas samo posmatra", kaže Dženi Žang koja je u London poslovno došla iz Kine.

Od kada su izabrane za zvanične maskote 2009. kritičari su sa uživanjem opleli po njima poredivši ih sa Orvelovim "1984" i sistemima za nadgledanje. Figurine Venloka u policijskoj opremi napadnute ku kao "fasističke" i "totalitarne".

Glumac Ijan Mekgregor na svom Tviteru prokomentarisao je "Imajući u vidu umetničko nasleđe ove zemlje, ova jednooka smejurija me čini tužnim".

I pored kritika, maskote su važan deo produkcije i organizatori ih smatraju "bestselerom". Organizatori kažu da plišane igračke u vidu ovih maskota čine oko 20 procenata ukupne licencirane robe za London 2012 i očekuje se da će zaraditi više od milijardu funti (1,6 milijardi dolara).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Odiseja olimpijske baklje

Od nastanka modernih Olimpijskih igara 1896. godine, olimpijska baklja, koja je danas stigla do obale Marseja brodom Belem, doživela je mnoge avanture.

Beta

11:50

3 h

Olimpizam

Olimpijska baklja stiže u Marsej

Olimpijska baklja zapaljena 16. aprila u Grčkoj i potom brodom Belem iz te zemlje krenula 27. aprila, stiže danas u Marsej, gde će ostati ceo dan, pre nego što nastavi obilazak francuskih gradova, preneli su danas tamošnji mediji.

Beta

9:30

6 h

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu