Kolina: "Bio sam i košarkaški sudija"

Ako ga vidite u Litvaniji, nemojte se iznenaditi. Pjerluiđi Kolina je nekada davno sudio i na košarkaškim utakmicama.

Doduše, postao je poznat nekoliko godina kasnije kao fudbalski sudija i do danas niko ga nije ugrozio na listi najslavnijih, ali i najboljih.

„Rođen sam u Bolonji, gradu košarke kako ga zovu, i od detinjstva pratim košarku, aktivno od 14 godine. Igrao sam u školskom timu i takođe sudio na nekoliko mečeva. Oduvek sam navijao za Fortitudo Bolonju, jedan od najboljih italijanskih klubova ikada koji je nekoliko godina igrao u Evroligi pa čak i na fajnal foru 2004. u Tel Avivu. Još uvek ne mogu da verujem da je klub nestao zbog finansijskih problema. Šteta, zaista!“

Kolina kaže da je njegovo košarkaško znanje skromno, ali ipak je napravio paralelu između suđenja košarkaških i fudbalskih utakmica.

„Razlika je ogromna. Košarkaške sudije moraju da budu skoncetrisane na svaki detalj jer i namanji kontakt može da bude odlučujući. Takođe, čini mi se da su pravila preciznija i da ne ostavljaju sudijama mnogo manevarskog prostora kao što je to slučaj u fudbalu da nekim najvažnijim pravilima poput ofsajda i prekršaja.“

Među omiljenim košarkašima mu je nekadašnji italijanski reprezentativac i Fortituda.

“Karlton Majer je moj omiljeni italijanski košarkaš. Kombinacija istinskog talenta i eksplozivne snage. Iz istog razloga sam voleo i Medžika Džonsona, a sada volim Kobija Brajanta.”