Muta Nikolić: "Igrači nisu krivi"

Trener kragujevačkog Radničkog, Miroslav Nikolić izjavio je za "Novosti" da igrači Srbije nisu krivi za neuspeh u Litvaniji.

Izvor: B92

Utorak, 20.09.2011.

21:46

Default images

Srbije neće biti na Olimpijskim igrama u Londonu, a na Evropskom prvenstvu u 11 mečeva pest puta je poražena. Bivši pomoćni trener u reprezentaciji Jugoslavije tokom 90-ih godina razočaran je rezultatom.

"Razočaran sam, jer smo svi verovali da možemo bar u dodatne kvalifikacije. Navikli smo narod da osvajamo zlata, pa je logično da, kada ne ispunimo najniži postavljeni cilj, usledi razočaranje. Ukratko, katastrofa je to što nas neće biti u Londonu - direktan je Miroslav Nikolić, koji je sa većinom seniorskih reprezentativaca svojevremeno osvajao Evropu i svet u mlađim kategorijama. - Odoše nam deca na tenis, odbojku... Nemojte pogrešno da me shvatite, i ja, kada igraju naši odbojkaši, teniseri ili fudbaleri, iz sveg srca navijam za njih. Ali, iz stručnog ugla gledano, sve je manje onih koji pikaju basket".

Gde je zapelo na EP?

"Ako me stručno pitate, u reketu. Idemo na takmičenje od 11 utakmica sa samo dvojicom centra, jer, koliko vidim, Marjanović praktično nije igrao. Svi nas u nadskakali, videli ste Francuze koji su nas samleli pod košem. Trebalo je sa još jednim centrom da idemo, Raduljicom, Miličićem ili kojim već. Evidentno je da je nedostajala čvrstina, nismo imali odbranu. Naravno, ne smemo da zaboravimo da nam je Veličković nedostajao. Falio nam je spolja i jedan iskusan poenter, kao što je Rakočević, koji svakome može da ubaci 20 i kusur poena. Ali, kada na kraju svega podvučete liniju, nas neće biti na Olimpijskim igrama".

Ko je kriv?

"Znate, kako je veliki Aca Nikolić rekao: „Pobede idu na račun igrača, porazi na dušu trenera“. Dakle, nemojmo da sve svaljujemo na igrače - indirektno Nikolić prebaciju veliku težinu poraza na leđa selektora Ivkovića. - Trebalo bi da se sedne i da se dobro analizira, otvoreno da se priča, bez iole sujete, svađa, da ono što je uspeh svrstamo u uspehe, a neuspehe u neuspehe. Neodlazak na OI je neuspeh, a ne da zamenjujemo teze, jer ćemo se tako konstantno vrteti u začaranom krugu. Svako bi trebalo da preuzme svoj deo odgovornosti, Savez, stručni štab, igrači, pa i ja ako sam loše radio kada sam bio trener mlađih selekcija".

Čini se da je Savez maksimalno odradio posao?

"Kako nije? Obezbedili su igračima sjajne uslove za trening, ne samo seniorima, već i svim mlađim selekcijama. Bodiroga je uz sve te momke bio konstantno. Za kratko vreme isplatili su dugovanja iz prethodnog perioda. Ne vidim šta su pogrešili".

Kako dalje?

"Lako, sve kroz otvorenu priču i analizu može da se reši. Bitno je da zauzmemo čvrst stav oko strateških pitanja, kao što je selektor. Da vidimo da li nam je u reprezentaciji potreban volonter ili profesionalac, a ne da menjamo mišljenje svakog leta. Takođe, neophodno je vidimo koga imamo od talentovanih klinaca, pa da i njih razvijamo, ali i da pospešujemo rad mladih trenera. Za 20 godina nismo pripremili nijednog stručnjaka da preuzme reprezentaciju, već se i dalje hvalimo generacijom koja je na pragu osme decenije života. Šta ćemo kada oni odu u penziju - pita se Nikolić".

Nikolić smatra da je, i pored svega, na Šampionatu trebalo da bude mesto za jednog igrača iz domaće lige.

"Pa, to smo radili i 90-ih, kada sam bio u stručnom štabu nacionalnog tima. Taj jedan momak ulije veliku nadu i volju ostalima iz domaće lige da, uz vredno treniranje, mogu i oni jednog dana da se nađu na spisku selektora, a ne da gledaju da što pre odu u inostranstvo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: