Nova vest
Košarka

Utorak, 10.10.2017.

20:15

Rekord koji se nije svideo Draženu Petroviću

Pre tačno 32 godine košarkaš Zadra Zdenko Babić ušao je u istoriju jugoslovenske košarke srušivši rekord legendarnog Dražena Petrovića.

Izvor: SARA MILIĆEVIĆ

Autor: SARA MILIĆEVIĆ

Rekord koji se nije svideo Draženu Petroviću
B92

Zadar je u prvom kolu Radivoja Koraća pobedio Apoel iz Nikozije sa 192:116, a pomenuti Babić ubacio je 144 poena.

Tadašnji trener Zadrana bio je Vlade Đurović koji se u razgovoru za B92 prisetio ovog istorijskog trenutka.

"Igrali smo kao da smo u ofsajdu. Stojko Vranković je skidao sve lopte i odmah bacao u kontru, i stvarno (Babić) je postigao 144 poena. Međutim, nije samo što je on ubacio iz kontranapada, on je ubacio preko 20 trojki, jer je igrao sám, a mi smo svi igrali za njega", rekao je Đurović koji je sa klubom iz Zadra 1986. osvojio titulu prvaka Jugoslavije.

Zdenko Babić je na ovom meču srušio rekord koji je, pet dana pre ovog susreta, postavio Dražen Petrović na meču protiv Olimpije ubacivši 112 poena.

Bivši jugoslovenski trener otkrio je zbog čega su Zadrani želeli da Dražena "skinu" sa trona najboljeg poentera.

"Babić je napravio rekord, normalno to se Draženu Petroviću nije svidelo,koji je samo tri dana pre toga postavio rekord, a pre toga je taj rekord držao Radivoje Korać. Ono što se nikome u Zadru nije svidelo jeste što je Dražen rekord postavio protiv juniorske ekipe, jer prvotimci nisu igrali zbog birokratskih problema. Dražen je to iskoristio i protiv juniora Olimpije ubacio 112 poena i zbog toga je ekipa odlučila da postavi novi rekord", otkrio je Đurović i dodao:

"To je bila utakmica u kojoj je Babić postavio svetski rekorder i to su objavile sve agencije i sve novine, ali pošto je on bio nepoznat igrač, to je nekako palo u senku. Ipak, i danas taj rekord postoji pogotovo jer je bila važna međunarodna utakmica".

Đurović nije vodio ovaj meč jer je imao gips na nozi, ali je u svlačionici održao sastanak sa igračima gde je prvobitna ideja bila da rekord sruši Petar Popović.

"Ja sam odredio ko će da igra i kako, a onda mi je palo napamet da jurimo rekord.. Bilo mi je interesantno da nađemo nešto za publiku. Pošto je Zadar mali grad to se odmah pročulo, a poznato je da oni ne vole Cibonu i to je im je svakako bilo interesantno.Prvo je odustao Petar Popović , a zatim Ante Matulović, Pahalić, a onda je zbor pao na Babića, koji se sám javio da može. Normalno on nije dao sve, ali je posrigao 75%, 80% od postignutih poen".

Bivši trener Crvene zvezde smatra da je sada nemoguće ponoviti ovaj rekord.

"Teško. Ne može da se desi da neko igra sa tako slabom ekipom jer se sada prave grupe po snazi, a tada si igrao kako ti zapadne. Real Madrid bi sa velikom razlikom mogao da pobedi neku slabu ekipu sa Kipra ili sa Islanda, ali to ne može da se desi jer Real igra u grupi sa jakim ekipama", zaključio je Đurović.

@SaraMilievi1

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve