Nova vest
Košarka

Subota, 27.05.2017.

13:59

Hrvati o Nikoli Kaliniću – Fenerov junak iz senke

Srpski košarkaš Nikola Kalinić bio je jedan od najzaslužnijih što se Fenerbahče ove godine okitio titulom Evrolige.

Izvor: B92

Autor:B92

Hrvati o Nikoli Kaliniću – Fenerov junak iz senke
Starsport

Fener je u svom trećem F4, a drugom uzastopnom finalu, doneo prvu titulu prvaka "Starog kontinenta" turskoj košarci.

Najzaslužniji za ovaj istorijski podvig su bili Srbi – svoju devetu titulu prvaka Evrope je kao trener osvojio Željko Obradović, dok su najefikasniji pojedinci Fenera u finalu bili Bogdan Bogdanović i Nikola Kalinić sa po 17 poena.

Autor teksta hrvatskog portala Telesport smatra da je upravo Nikola Kalinić Fenerov junak iz senke.

Iako je Ekpe Judo poneo titulu za najkorisnije iigrača evroligaškog finala, u tesktu se navodi da je zapravo bivši igrač Crvene zvezde imao presudnu ulogu za pobedu jer njegov doprinos niko nije očekivao u tolikoj meri.

“Faktor iznenađenja i čojek od najvećeg poverenja trenera Željka Obradovića bio je Nikola Kalinić – srpski krilni igrač imao je najveću minutažu u polufinalu s Real Madridom, odmorio je nepun minut, a vreme provedeno na parketu završio je s 12 poena, 6 asistencija, 6 skokova, 4 ukradene lopte i blokadom.

U finalu je s 12 poena u prvoj četvrtini poveo Fener do lepe prednosti koju u ostatku utakmice Olimpijakos nijednom nije uspeo da dostigne, a susret je zaključio sa 17 poena, 5 skokova, 5 asistencija i blokadom. Međutim, nisu samo brojke te koje govore o Nikolinom značaju, one ne mogu dovoljno dobro preslikati destrukciju protoka lopte koju je radio neumorno čuvajući najjače protivničke strelce i uspešno preuzimajući koga god treba, od pleja do centra. U brojkama se ne vidi da je stajao toliko blizu lica Vasilisa Spanulisa, da mu je mogao prebrojiti sve znojem začepljene pore; da je glavni uzrok lopti koje je izgubio Serhio Ljulj, da je pogađanjem otvorenih šuteva potpuno srušio strategiju u kojoj je predstavljao koncepcijski rizik“.

U daljem tekstu autor govorio o biografiji srpskog igrača koji je, kako kaže, postao ključni čovek istorijskog uspeha turske košarke.

“U srednjoškolskoj dobi nije ni sanjao da će jednog dana biti prvak Evrope – bio je odličan gimnazijalac i nadao se stipendiji za fakultet u SAD-u, a s košarkom dokle bude išlo. Nije bilo medijske fame o novom čudu od deteta, nije bilo skauta koji bi analizirali svaki njegov pokret i prognozirali mu mesto na NBA draftu, nije bilo slave u mlađim reprezentativnim kategorijama niti jagme najvećih klubova za njega. Živeo je normalan ili, bolje rečeno, prosečan život“.

Za ključni razvoj srpskog košarkaša ističu se sjajni partije u Vojvodini zbog čega je zavredio poziv Dude Ivkovića za reprezentativnu selekciju, a kasnije kao igrač Radničkog izborio poziv i novog selektora Aleksandra Đorđevića.

„Kod Saleta se vrlo brzo rzo nametnuo kao član udarne petorke, na iznenađenje mnogih. Tek je brutalnim zakucavanjem u lice Janisa Burusisa ušao u žižu interesa šire javnosti, koji se još povećao nakon škada je u finalu SP 2014. Amerikancima ubacio 18 poena.

Ključni korak u karijeri – Crvena zvezda

Čekala ga je sezona na velikoj sceni u redovima Crvene zvezde, u koju je došao izašavši iz ugovora s Radničkim zbog kašnjenja u isplati.

Kod trenera Dejana Radonjića napravio je ključni iskorak u karijeri – od igrača koji radi prljave poslove za ekipu, trči i skače kao konj, pretvorio se u pravog vođu. Popravio je igru s loptom i tehniku šuta, pogađao presudne trojke u više navrata. Na koncu se pokazao kao kotačić koji je nedostajao Zvezdi da prekine Partizanovu dominaciju“.

Stalno pomiče sopstvene granice

“Samo godina dana u Evroligi bila je dovoljna da ga na Obradovićev zahtev Fenerbahče dovede u svoje redove. Gazdama nije bilo lako dati tolike pare, pogotovo za igrača koji nema status zvezde, ali verovali su da Žoc zna što radi.

Itekako je znao, pokazalo se.

Hrvati su na poseban način objasnili tajnu Nikolinog uspeha.

„No one can imprison an educated mind so be yourself and free yourself by learning all the time“, kaže neobični electro bend FGFC820 u pesmi Doctrine.

Ti stihovi dobro opisuju tajnu Kalinićeva uspeha. Tek mu je 25 godina, a već je bio pod mentorstvom većine najcenjenijih trenera iz regije – Nikolića, Ivkovića, Radonjića, Đorđevića i na kraju najvećeg, Obradovića. Od svih njih upijao je što je više moguće, slušao savete kako da popravi nedostatke, ali i savršeno materijalizirao njihove ideje na parketu, zbog čega je postao neizostavan deo ekipe.

Pored košarkaškog talenta ističu i njegove ljudske vrednosti.

Osim na parketu, Nikola se iskazao i sportskim gestovima. U polufinalu ABA Lige 2015. Zvezda je gostovala kod Partizana, Grobari su istakli blago rečeno neukusni transparent u kom su se šalili na račun njegove vilica, koja je zbog udarca u detinjstvu ostala iskrivljena. Ne samo da ga to nije izbacilo iz takta, nego je i posle utakmice uz kapitena Luku Mitrovića jedini ostao na parketu i čestitao rivalima na velikoj borbi, dok su njegovi saigrači odmah nakon zvuka sirene otišli u svlačionicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve
Srpska košarka

FMP bolji od Borca

Košarkaši FMP-a poveli su sa 1:0 protiv Borca u razigravanju za plasman u polufinale Superlige Srbije, pošto su u gostima u Čačku slavili sa 90:87.

Beta

20:56

7 h

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu