Nova vest
Košarka

Utorak, 06.08.2013.

11:38

KKCZ: Dačiću, da li smo jednaki?

Košarkaški klub Crvena zvezda uputio je otvoreno pismo premijeru Srbije Ivici Dačiću zbog poslednjih izjava trenera Partizana Duška Vujoševića.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Iz redova ‘crveno-belih’ istakli su da moraju da reaguju zbog serije neargumentovanih napada Vujoševića, koje, kako kažu ničim nisu izazvali, niti su im doprineli.

Pošto KK Crvena zvezda veruje da živi i radi u demokratskom i višepartijskom sistemu, u kome jedan čovek nema apsolutnu moć, u kojoj svako radi svoj posao i u kome ne vladaju parole “Jedna zemlja, jedan vođa, jedan klub”, mi želimo Vama kao premijeru, ali i nekadašnjem predsedniku KK Partizan, da ukažemo na naše probleme koji i dalje nisu mali. Od strane predsednika SD Partizan čiji ste Vi navijač danima slušamo brutalno dezinformisanje javnosti da su svi dugovi i problemi iz prošlosti KK Crvena zvezda rešeni činjenicom da je prvi potpredsednik Vlade navijač Crvene zvezde”, stoji u pismu.

Iz tabora Zvezde ističu da kada su se gasili važni klubovi u Sportskom društvu Crvena zvezda nisu smatrali zaverom pripadnost “navijačkoj boji važnih političkih ličnosti”.

Prva i najveća dilema koja nas muči je da li u Srbiji danas važe ista prava za sve klubove, pošto danima slušamo razne priče u kojima se traži jednak tretman za sve, ali oni koji najviše pričaju o ravnopravnosti na taj način zahtevaju razne povlastice. KK Crvena zvezda radi u vanrednim okolnostima već godinama. Klub koji je bio opterećen ozbiljnim finansijskim problemima praktično je došao na ivicu gašenja 2011. godine. Nismo se tada držali jeftinih priča o “brendu naše zemlje” iako po istoriji, trofejima i broju navijača to zaista i jesmo, već smo prionuli na posao sanacije kluba. Veliku pomoć države nismo imali, osim ako svakodnevne blokade ne posmatramo kao aktivno učešće države u rešavanju našeg problema. Zato ponovo postavljamo pitanje, da li u Srbiji važe ista pravila za sve?”, dodaje se u pismu.

Košarkaški klub Partizan je trenutno u blokadi zbog dugovanja na ime poreza. Vujošević je ranije istakao da neko želi da ugasi ‘crno-bele’, a na okupljanju pred početak priprema dodao je su nevolje pojedinih sekcija Sportskog društva Partizan osveta za dobre rezultate ’crno-belih’.

Vrlo neumesnim smatramo opservacije predsednika SD Partizan čiji ste i Vi navijač, da je na delu nameran pokušaj gašenja velikog broja klubova. Ne znamo o kakvom gašenju priča Duško Vujošević kada su KK Partizan 12 godina uzastopno, a FK Partizan šest godina zaredom, šampioni Srbije. Međutim, moramo da primetimo da su ŽKK Crvena zvezda kao nekadašnji prvak Evrope, ili VK Crvena zvezda kao prvak nekadašnje države zaista i bili ugašeni, pa teškom mukom ponovo vraćeni na sportsku mapu naše zemlje, kasnije i Evrope. I rukometni klub Crvena zvezda je takođe u nezavidnoj situaciji kome su zbog finansijskih problema čak oduzimani bodovi. A šta tek reći o fudbalskom klubu Crvena zvezda, nekadašnjem prvaku sveta i Evrope i najsupešnijem sportskom kolektivu u ovom delu Evrope koji preživljava najteže trenutke od svog osnivanja”, naglašava se u pismu.

Za kraj, iz redova Zvezde su ponudili savetodavnu pomoć Partizanu kako bi se izvukao iz problema, ali naglasili da pravila moraju da budu ista za sve.

Verujemo da ćete kao najuticajniji čovek u našem društvu, premijer naše zemlje, prijatelj sporta, nekadašnji sportski funkcioner, razumeti naš apel - “jednaka prava za sve”. Ako su pravila igre za sve ista, onda krenimo od plaćanja dugova i poreza državi u kojoj radimo - ili ćemo to raditi svi, ili neće niko. Nećemo dozvoliti, koliko god je to u našoj moći, da se nečiji višegodišnji privilegovan položaj, ali i loše poslovanje pretvore danas u predstavu u kojoj smo svi navodno isti, ali u kojoj bi neko ipak da bude malo više “jednak” od drugih? Ukoliko se u narednim danima ipak to pokaže istinitim, tražimo od Vlade Republike Srbije da uvede dekret po kome niko od njenih članova ne sme da navija za Crvenu zvezdu, da je košarka počela da se igra u ovoj zemlji od 2001. godine i da se omogući ostalim klubovima u ovoj zemlji da na isti način kao KK Partizan reše svoje finansijske problem”, stoji u pismu košarkaškog kluba Crvena zvezda premijeru Dačiću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

137 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve
Srpska košarka

FMP bolji od Borca

Košarkaši FMP-a poveli su sa 1:0 protiv Borca u razigravanju za plasman u polufinale Superlige Srbije, pošto su u gostima u Čačku slavili sa 90:87.

Beta

20:56

9 h

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu