Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 11.02.2013.

18:40

KRK: Zvezdi trofej u tužnom Jezeru

Košarkaši Crvene zvezde osvojili su Kup Radivoja Koraća, pošto su u finalu u Kragujevcu pobedili Partizan 78:69.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Meč je u nedelju zbog incidenta na tribinama prekinut pri rezultatu 43:43 sredinom trećeg perioda, a Zvezda je utakmicu prelomila u poslednjoj deonici najviše zahvaljujući raspoloženima Nelsonu i Skotu.

Nastavak se igrao pred praznim tribinama, u veoma tužnoj atmosferi, ali Zvezda je zasluženo slavila i prekinula petogodišnju dominaciju Partizana u nacionalnom kupu.

MVP finala bio je De Markus Nelson sa indeksom uspešnosti 23 – 17 poena (6-9 iz igre) i 5 skokova. Najefikasniji je bio Igor Rakočević sa 20 poena (6-11 iz igre), a imao je i po 5 asistencija i izgubljenih lopti, kao i 2 ukradene, a Majk Skot je takođe ubacio 20 poena (6-11 iz igre, 7sk).

Vladimir Lučić predvodio je crno-bele sa 17 poena (3-12 iz igre, 10-11 penali) i 9 skokova, Leo Vesterman upisao je 14 poena (5-12 iz igre, 5ast), a Davis Bertans 10 (2-7 iz igre).

Obe ekipe bile su dekoncentrisane na početku nastavka, verovatno pod utiskom čudne atmosfere u praznoj hali. Savović je promašio oba bacanja, a Partizan je promašio nekoliko šuteva iako je bio superioran u skoku.

Tek posle dva minuta igre lopta je prošla kroz obruč, i to tako što je Katić pogodio drugo bacanje za 44:43.

Rakočević i Vesterman pogocima sa distance prekinuli su post iz igre, a posle poena Lučića sa penala Partizan je poveo 49:46. Međutim, Nelson je u poslednjoj sekundi pogodio koš uz faul, mada je napravio korake, pa je posle 30 minuta igre bilo 49:49.

Iako je bilo očigledno da oba tima igraju daleko od svog maksimuma, Zvezda je nešto bolje počela poslednji period – Rakočević je dao trojku, a onda je i Nelson pogodio uz faul.

Ni tajm aut Vujoševića nije prekinuo seriju Zvezde – Skot je pogodio trojku, a posle poena Nelsona u kontri crveno-beli su poveli 60:49.

Nelson je novim pogotkom uz faul kompletirao seriju Zvezde 14-0 za 63:49, a onda je Partizan posle četvorominutnog posta pogodio sa penala za 63:50.



Nelson, koji je bio najbolji u nastavku u redovima Zvezde, povredio je skočni zglob i nije mogao da nastavi meč. Zvezdin plej izuo je patiku i stavio led na zglob.

Igrači očigledno nisu imuni na sav pritisak stvoren u prethodna 24 sata, pa su se pokoškali Savović i Bertans. Međutim, sve je brzo rešeno, uz obostranu tehničku grešku, a isključen je pomoćni trener Zvezde Milan Gurović.

Posle zakucavanja Katića Zvezda je prvi put stekla 15 poena prednosti (67:52) i tu prednost čuvala je do nešto više od minut do kraja. Međutim, posle trojke Bogdanovića i izgubljene lopte Radivojevića i polaganja Gordića Partizan prilazi na -6 (73:67) na 40 sekundi do kraja.

Tu se pojavio tračak nade za Partizan, ali Zvezda je sigurno prevela loptu, a kada je Skot oba puta bio precizan sa linije penala, bilo je jasno da će Zvezda osvojiti prvi trofej u sezoni.

Tačku na dvodnevni derbi stavio Simonović sa linije penala, Vujošević je zatražio tajm aut na sekundu do kraja, a onda je usledilo slavlje Zvezdinih igrača i dodela trofeja.

Košarkaši i stručni štab Partizana nisu dočekali da igrači Zvezde podignu pehar, već su napustili teren odmah pošto su primili svoje medalje.

Partizan mts: Milutinov, Vesterman 14 (5as, 4il), Gordić 3, Lučić 17 (9sk), Milosavljević 7, Bogdanović 6, Gagić 8, Musli 2 (14sk), Čakarević, Đekić, Gordon 2, Bertans 10.
Crvena zvezda Telekom: Cvetković, Subotić 4, Rakočević 20 (5as), Mitrović, Lazić, Simonović 8 (6sk), Savović 1 (10sk), Katić 8 (5sk, 4as), Samardžiski, Radivojević, Nelson 17 (5sk), Skot 20 (7sk).

A evo šta se sve dešavalo u prethodna 24 sata, od prekida meča do nastavka:

Neposredno posle prekida svoju ocenu dao je potpredsednik KSS Dejan Tomašević, a sportski direktor Partizana Dragan Todorić rekao je da "ovo nije ništa novo i da je ovo Srbija".

U Kragujevcu žale zbog incidenta, a u Policijskoj upravi tog grada uveravaju da će svi krivci biti identifikovani.

Rat saopštenjima započeo je KK Crvena zvezda optuživši Partizan i KSS za nerede, a nije se dugo čekalo ni na odgovor KK Partizan. Oglasili su se i navijači Partizana "Grobari Jug".

Igoru Rakočević ružno veče popravio je sin, a Vesterman i Gordon takođe su se oglasili na Tviiteru.

Predsednik KSS Dragan Đilas rekao da je sve ono što se desilo na finalu Kupa Radivoja Koraća posledica "jedne priče koja predugo traje". Zatim je Nebojša Čović rekao da Đilas nema hrabrosti da kaže istinu i da tortura Partizana traje već 12 godina.

Kako je meč izgledao do prekida, pročitajte ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

602 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve