Nova vest
Košarka

Nedelja, 26.08.2012.

22:36

Srpski basketaši prvaci sveta!

Reprezentacija Srbije u basketu "3 na 3" postala je šampion sveta, pošto je u finalu turnira u Atini pobedila Francusku sa 16:13.

Izvor:

Autor:

Default images

Ekipu Srbije predstavljali su Marko Savić, Marko Ždero, Milan Bošković i Dušan Domović-Bulut.

Basket "3 na 3" će biti uvršten u program Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru 2016. godine.

Srbija je protiv iskusne i fizički dominatne selekcije Francuske povela 2:0, ali je većim delom duela, najviše zbog prednosti rivala u skok igri, bila u rezultatskom zaostatku. “Trikolori” su na dva minuta pre kraja imali čak četiri poena prednosti (8:12)

Međutim, borbeni reprezentativci Srbije nisu pomišljali na predaju. Do kraja susreta fenomenalni Marko Savić postigao je osam uzastopnih poena, od čega dve “dvojke” za nedostižnu prednost 16:12 samo nekoliko sekundi pre kraja meča. Pored junaka trijumfa Savića koji je postigao ukupno devet poena, ogroman doprinos pobedi dao je i Dušan Domović-Bulut sa sedam postignutih poena.

"Oduvek sam sanjao da budem najbolji na svetu. Sreća je još veća jer sam snove ostvario uz pomoć drugara sa kojima još od detinjstva igram basket u Novom Sadu. Dogovorili smo pre finalne utakmice da igramo srcem do poslednje sekunde bez obzira na rezultat. Zato se nismo predavali ni kad su Francuzi činilo se imali nedostižnu prednost 12:8, dva minuta pre kraja meča. Od starta tutnira krasila nas je velika borbenost i vera da možemo do zlata. Previše smo uzbuđeni i srećni da bi u ovom trenutku bili svesni koliki smo uspeh postigli", istakao je Dušan Domović - Bulut.

Srbija je u eliminacionu fazu turnira prošla kao druga iz Grupe B, sa četiri pobede i jednim porazom. Prva je bila Slovenija sa pet pobeda, a iza šampiona našli su se Španija (3-2), Češka (2-3), Letonija (1-4) i Nepal (0-5).

Za špansku repreznetaciju nastupali su proslavljeni reprezentativci u košarci Horhe Garbahosa i Karlos Himenes.

U šesnaestini finala srpski košarkaši su pobedili Argentinu sa 21:17, zatim u četvrtfinalu Sjedinjene Američke Države sa 20:16 i u polufinalu Ukrajinu sa 13:11.

Treće mesto osvojila je Ukrajina, koja je sa 19:18 bila bolja od Izraela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

104 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu