Nova vest
Košarka

Petak, 13.05.2011.

18:05

Nova pobeda Partizana u derbiju (v)

U 12. kolu košarkaške Superlige, u “Pioniru“ Partizan je pobedio Crvenu zvezdu rezultatom 95:92 (22:28, 30:12, 19:24, 24:28), četvrti put ove sezone.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Košarkaši Partizana su furioznom igrom u poslednijm pet minuta druge četvrtine stekli dvocifrenu prednost koju su održavali do poslednja dva minuta meča.

Najefikasniji kod pobednika bio je Milosavljević 23 poena, Gist je postigao 15, Kecman i Džerels po 14. U ekipi Zvezde najbolji je bio sjajni Nemanja Nedović sa 22 poena, centar Uroš Nikolić postigao je 19 poena.

Crvena zvezda je rezultatski dobila sve četvrtine sem druge, u skokovima je parirala Partizanu (32:35), ipak košarkaši Partizana su imali deset asistencija više (24:14), a Kurtis Džerels je pored 14 poena i 10 puta asistirao. Kod "crveno-belih" standardno "dabl-dabl" učinak imao je Sava Lešić, 10 poena i 11 skokova.

Partizan je pogodio 12 trojki iz 27 pokušaja (44%), Zvezda samo 5 od 12 (42%). Zanimljivo je da je ukupni indeks igrača u korist Zvezde, 104:103. Meč je odigran pred 1200 gledalaca.

Prve poene na meču postigao Uroš Nikolić, a košarkaši Partizana su u prvom minutu napravili dva faula. Poenima Nedovića i Subotića i trojkom Dragićevića Zvezda vodi sa 11:4, a posle poena Nedovića iz kontre u četvrtom minutu sa rekordnih +10, 14:4.

Džavai sa penala 14:6, a trojku promašuje Dragićević. Na drugoj strani prve poene postiže Kecman., a „crveno-beli“ loše organizuju dva napada, pa Partizan posle prve trojke Kecmana smanjuje na -3, 14:11.

Uroš Nikolić je precizan sa linije penala i prekida seriju Partizana od 7:0, a zatim posle sjajne solo akcije Nedović „vraća“ Zvezdu na +7. Tehničku grešku je dobio trener Partizana Vlade Jovanović, a Boris Bakić je to iskoristio i relizovao oba sl.bacanja. Međutim u narednom napadu Partizana kapiten Zvezde Bakić je napravio već treću ličnu grešku.

Nedović ponovo u jednom napadu postiže tri poena (2+1), a za Partizan poene postiže Milosavljević. Iz velike daljine trojku postiže Drče, ali poenima Katića i Džerelsa Partizan ne dozvoljava protivniku da stekne veću rezultatsku prednost pa je rezultat posle prvih deset minuta 28:22 za "Crveno-bele".

Balaban postiže prve poene u drugoj četvrtini posle asistencije Nedovića. Veseli za „crno-bele“ pogađa iz igre i sa penala, u prva četiri minuta postignuto je samo devet poena.

Centri su uspešni na obe strane, Nikolić i Džavi postiću poena, a Vujadin Subotić pravi faul napadu svoj četvrti već u 15. minutu meča. Posle akcija Džavai-Gist rezultat je 34:31 za Zvezdu, a trener Nikitović je zatražio tajm-aut. U narednim minutima odbrana Zvezde se raspala, pa Gist lako postiže poene pod košem i Partizan prvi put vodi na meču, 36:35.

Boris Bakić „troši“ lopte u napadu, a Sava Lešić promašuje zakucavanje. Posle trojke Kecmana „crno-beli“ vode sa +6, 43:37, a posle još jednog bezidejnog napada Zvezde Džerels „donosi“ Partizanu +8, a Boris Bakić kao i Subotić dobija četvrtu ličnu grešku.

Poenima Milosavljevića iz kontre, Partizan pravi i dvocifrenu prednost, 50:39. Trener Jovanovič je u igru uveo i Bojana Bogdanovića. Poenima Katića Partizan odlazi na 15-minutni odmor sa 12 poena prednosti, 52:40. Serija Partizana u poslednjih pet minuta je 19:6.

Džejms Gist je najbolji u Partizanu sa 11 poena i 5 skokova, dok je za Zvezdu Nikolić postigao 11 poena, a Nemanja Nedović 10.

Partizan posle prvih 20 minuta ima po šest skokova (17:11) i asistencija više od Zvezde (13:7).

Zvezda na početku drugog poluvrmena prva postiže poene, Veseli pogađa van linije 6.75m, na drugoj strani mu „odgovara“ Dragićević. I u prvim minutima treće četvrtine Partizan lako održava dvocifrenu rezultatsku prednost.

Poenima sjajnog Nedovića Zvezda prilazi na -6, 59:53. U narednom napadu Nedović dodaje Subotiću koji sam promašuje za tri poena, a zatim Nedović „krade“ loptu „crno-belima“ pa Jovanović traži tajm-aut.

Zvezda u trećoj četvrtini igra zonsku odbranu za koju igrači Partizana ne nalaze rešenje u napadu. Poenima Subotića Zvezda prilazi na -1, 59:58, ali u sledećem napadu Džerels pogađa trojku, ali posle izgubljene lopte Lešića ne realizuje kontru.

Subotić je ponovo precizan za Zvezdu, ali Partizan trojkom Milosavljevića ima pet poena prednosti. Još dva puta je Milosavljević pogodio van linije 6.75, u dva napada sa istog mesta i Partizan na kraju treće deonice vodi sa 71:64.

Milosavljević trojkom, devetom za Partizan, otvara i poslednju četvrtinu. U narednih par minuta crno-beli su bili precizniji, lako održavali dvocifrenu prednost. Tri minuta pre kraja meča Kecman trojkom čini se definitivno rešava pitanje pobednika, ali ipak bilo je neizvesno u poseldnih sto sekundi meča.

Trojkom Nedovića Zvezda dolazi na -6, 90 sekundi pre kraja meča, ali ubrzo Džavai postiže poene pod košem. 36 sekundi pre kraja Partizan vodi 93:89, a onda Milosavljević gubi loptu i Zvezda ima napad. Subotić pogađa trojku i Partizan 19 sekundi pre kraja ima samo poen prednosti. Bakić je faulom poslao Džerelsa na liniju za slobodna bacanja.

Američki plej pogađa samo prvo, ali Džavai je bio najviši u skoku pod Zvezdinim košem. Nedović je faulirao Džerelsa, koji je pogodio drugo slobodno bacanje. Sedam sekundi pre kraja meča Partizan vodi 95:92, Drča promašuje za tri poena iz velike daljine i Partzian pobeđuju Zvezdu četvrti put ove sezone.

Ovo je jedanaesta pobeda Partizana u prvenstvu i sedmi poraz Zvezde. Ostali mečevi 12. kola na programu su u subotu 14. maja.

Crvena zvezda: Drča 3, Dragićević 6, Radosavljević, Balaban 4, Lešić 10 (11 skokova), Nedović 22 (4as), Nikolić 19, Subotić 15 (7sk), Bakić 13 (3as).

Partizan: Džerels 14 (10as), Kecman 14, Lučić 2, Milosavljević 23 (5/7 za 3), Katić 6, Džavai 10 (6sk), Božić 2, Gist 15 (8sk), Veseli 9.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve