Nova vest
Košarka

Utorak, 01.03.2011.

11:19

Srbija i Crna Gora ponovo zajedno?

Srbija i Crna Gora mogle bi da se kandiduju za domaćinstvo Svetskog prvenstva u košarci 2018. godine.

Izvor: ČŽ

Autor: ČŽ

Default images

Čelnici saveza Crne Gore žele da se uključe u organizaciju, ali ta zemlja nema potrebnu infrastrukturu, dok bi zajedno sa Srbijom predstavljala najozbiljnijeg kandidata za odluku FIBA.

Prvo što Srbija mora da uradi je izbor novog predsedništva, a onda će uslediti pregovori sa Crnom Gorom, a zatim i istupanje pred FIBA sa konkretnim predlogom.

Protivstruja su Letonija i Estonija koje, takođe, žele da se ujedine na terenu. Međutim, one zavise i od uspeha Litvanije u organizaciji Evropskog prvenstva ove godine, dok su se Srbija i Crna Gora već dokazale organizacijom prvenstva Evrope 2005.. Veliki plus za naše zemlje u konkurenciji baltičkih zemalja je i veća infiltriranost u košarkaškim krugovima, ali i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac koji je jedan od najboljih evropskih igrača koji su nastupali u NBA ligi.

Aktuelni predsednik KSS Dragan Kapičić kaže da je razgovora o zajedničkom domaćinstvu bilo u prošlosti, odnosno da bi takav projekat doneo prednost Srbiji i njenom partneru u svim aspektima.

Postoje indicije da tema zajedničkog domaćinstva 2018. bude prva tema razgovora dva nova predsednika košarkaških saveza. Poznato je da Milo Đukanović voli košarku i da ima najveći uticaj u Crnoj Gori, a isto je i sa Draganom Đilasom koji će, izgleda, biti moj naslednik. Ako bi Srbija sa Crnom Gorom, ili bilo kojom drugom bivšom jugoslovenskom republikom, konkurisala, bio bi to odličan sportski, ekonomski i politički potez. Svi imamo košarkašku tradiciju, što potvrđuje učešće svih SFRJ republika na Eurobasketu u Litvaniji, ali i infrastrukturu koju pojedinačno u dovoljnoj meri nema nijedna zemlja. Zamislite da se planetarno prvenstvo igra u Beogradskoj areni, novim halama u Ljubljani, Zadru, Zagrebu, Podgorici ili, recimo, Nišu. Na kraju krajeva, svi ćemo biti zajedno u EU, pa bi bilo dobro da se prvo i sportski povežemo”.

Direktor košarkaških selekcija Crne Gore Danilo Mitrović kaže za B92 da je za to prvi put čuo u ponedeljak, ali da je ideja dobra.

Kažem vam da sam to prvi put juče čuo. Ideja je odlična čija god da je, ali ja ne znam ništa o tome", rekao je Mitrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve