Nova vest
Košarka

Četvrtak, 29.01.2009.

21:33

Ubedljiv poraz Partizana u Atini

Košarkaši Partizana izgubili su od Panatinaikosa u Atini 81:63, u prvom kolu Top16 faze u Evroligi.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Ekipa Duška Vujoševića odlično se držala u prvih 25 minuta, ali veliki broj faulova, povreda (srećom ne ozbiljna) sjajnog Novice Veličkovića, i raspoloženi Nikola Peković na drugoj strani, doneli su na kraju pobedu grčkoj ekipi. Novica Veličković je i pored povrede bio najefikasniji u timu Partizana sa 13 poena. Stefon Lazmi ubacio je 12, a Uroš Tripković 10.

U ekipi Željka Obradovića dominirao je Nikola Peković sa 26 poena i šest skokova. Pored njega jedini dvocifreni u Panatinaikosu bio je Vasilis Spanulis sa 15 poena.

Partizan je tokom cele utakmice, a posebno u prvom poluvremenu, sjajno šutirao za tri poena (7-9 u prvih 20 minuta, ukupno 10-22), ali nije imao dominaciju pod košem, i to je verovatno i presudilo.



Utakmica je počela sa po dva neuspešna napada na obe strane, a onda je usledila sjajna serija trojki Partizana. Rašić je sa pet vezanih poena otvorio, a nakon njega u prvih pet minuta sa distance su pogađali i Tepić i Veličković (11:4). Ipak, na drugoj strani odličan je bio Nikola Peković koji je pored osam postignutih poena iznudio i dva faula Slavka Vraneša, i PAO je održavao priključak.

Krajem sedmog minuta Grci su i izjednačili poenima Spanulisa sa 'penala', ali nakon toga Partizan postiže još dve trojke (Veličković i Božić), i vraća prednost (20:14). Do kraja prve deonice Božić je pogodio još jednu trojku za fenomenalnih 9-7 Partizana sa distance u prvih 10 minuta. Ipak, Grci su i pored toga sve vreme bili u igri posle nekoliko slobodnih bacanja i lakih poena Spanulisa i Jasikevičiusa, i nakon 10 minuta bilo je 23:22 za Partizan.

U prva dva minuta druge deonice nije bilo poena na obe strane, a onda je Veličković postigao još jednu trojku za 26:22. Ipak, veoma loša vest u tom periodu je bio i treći prekršaj Vraneša koji nikako nije mogao da se izbori sa Pekovićem. I pored toga "crno-beli" su do kraja poluvremena odigrali veoma dobro, i nijednog trenutka nisu ispustili prednost.

Pored Veličkovića razigrali su se Stefon Lazmi i Uroš Tripković, i šampion Srbije je nakon 20 minuta imao pet poena viška – 41:36. Zanimljiv je podatak da je Partizan prva slobodna bacanja šutirao tek u 19. minutu.

U trećoj četvrtini Panatinaikos je još više pojačao odbranu, i prvi put je poveo u 26. minutu. U 25. minutu peti prekršaj zaradio je kapiten Partizana Petar Božić, a minut kasnije još jedan peh je zadesio Partizan kada je Veličković pao na parket, udario glavom o pod i raskrvario usnu u pokušaju da se izbori za jednu loptu. Krlini centar Partizana izašao je iz igre i vratio se tek sredinom poslednje deonice.

U takvoj situaciji Partizan nije imao snage da se vrati, i pred poslednju četvrtinu Grci su imali tri poena prednosti – 55:52. "Crno-beli" nisu imali više snage i u poslednjih deset minuta potpuno su pali. Iskusna i skupocena ekipa Panatinaikosa to je iskoristila, i do kraja je razliku podigla i na plus 20.

U narednom kolu, četvrtog februara, Partizan u Pioniru dočekuje rimsku Lotomatiku

Panatinaikos - Partizan 81:63

Panatinaikos: Alvertis, Kecman 3, Spanulis 15, Perperoglu 9, Batist 6, Focis 6, Hadživertas, Nikolas 2, Dijamantidis 8, Peković 26, Šakota, Jasikevičijus 6.
Partizan: Tepić 8, Milošević, Rašić 8, Tripković 10, Veličković 13, Lazmi 12, Aleksić, Vitkovac 2, Božić 6, Rakočević 2, Veseli, Vraneš 2.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

230 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu