Ponedeljak, 18.05.2015.

21:30

Hakim, Barkli i Rokitsi iz ’97

Prvi put od 1997. godine ekipa Hjuston Rokitsa plasirala se u finale zapadne konferencije.

Izvor: SO

Default images
Getty Images

Kada su nas pedantni američki novinari podsetili na taj podatak, refleksna reakcija svih nas koji volimo košarku bila je da se podsetimo kako je izgledao taj tim.

Imamo šta da vidimo – Olajdžuvon, Barkli, Dreksler...

Pred početak te sezone Rokitsi su doveli Čarla Barklija iz Finiks Sansa i u regularnoj sezoni imali su skor 57-25, pobedu više od sadašnje generacije.

Startna petorka izgledala je ovako: Met Malouni, Klajd Dreksler, Mario Eli, Čarls Barkli i Hakim Olajdžuvon, a na klupi je bio Rudi Tomjanović.

Prvi strelac je naravno bio Hakim sa 23,2 poena po meču, ali Barkli je doneo dodatni kvalitet u odnosu na prošlu sezonu i osvežio šampionsku generaciju iz 1995. godine – beležio je 19,2 poena, 13,2 skoka i 4,7 asistencija po meču.

Malouni je igrao svoju prvu sezonu u NBA ligi, Dreksler jeste bio pri kraju karijere ali je i dalje bio ubitačan (18 poena po meču), dok je 'Super Mario' Eli pogađao trojke. Sa klupe su podršku pružali Kevin Vilis i Edi Džonson, a deo tima bili su i Brent Prajs, Sem Mek, Otela Herington...

Sezonu ranije Sijetl Supersoniksi “počistili“ su Rokitse u drugoj rundi plej-ofa i do tada su bili bauk za tim iz Teksasa, pošto su ih dobili u pet plej-of serija. Hjuston je poveo sa 3-1 u pobedama, Sijetl je sa Kempom i Pejtonom uspeo da izbori majstoricu, ali su Rokitsi kod kuće dobili sedmi meč sa 96:91.

Međutim, tu je bio kraj te ekipe Hjustona, pošto je u finalu Zapada prejaka bila Juta sa Stoktonom i Melounom. Timovi su sve do šestog meča čuvali domaći teren, a onda su Džezeri slavili u Teksasu sa 103:100 i sa 4-2 u pobedama prošli u finale.
Getty Images
Posle te sezone usledio je sušni period za Rokitse – ili bi bili eliminisani u prvoj rundi plej-ofa ili se ne bi ni plasirali u doigravanje, a tako je bilo sve do sezone 2008/2009, kada su sa Mekgrejdijem i Mingom izbacili Portland, da bi potom u polufinalu u sedam utakmica ispali od budućih prvaka Lejkersa.

Usledile su nove tri godine bez plej-ofa, zatim porazi od Tandera i Blejzersa u prvoj rundi, a sada konačno – finale konferencije koje su toliko dugo čekali, punih 18 godina.

Hardenu, Hauardu i ostalima rivali će biti najbolji tim lige Golden Stejt Voriorsi – mogu li sadašnji Rokitsi možda da ponove slavnu 1995, kada su Olajdžuvon, Dreksler, Ori, Kasel, Eli i ostali osvojili poslednji prsten za Hjuston?

Za kraj, uživajte u potezima jednog od najboljih centara svih vremena – Hakima Olajdžuvona. Verujemo da će snimak pred vama biti samo početak 'surfovanja' Ju tubom u potrazi za potezima velikog Hakima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

9 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

14 h

Podeli: