Nova vest
Košarka

Petak, 18.08.2006.

21:29

Drugo SP, Rio de Žaneiro 1954. (SAD, Brazil, Filipini)

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Drugo svetsko prvenstvo održano je od 22. oktobra do 5. novembra 1954. godine u Rio de Žaneiru u Brazilu. Broj učesnika povećao se na 12, a format takmičenja pretrpeo je izmene u odnosu na prvi Mundobasket. Ekipe su bile podeljene u četiri grupe. Po dve najbolje plasirane selekcije iz svake grupe formirale su potom, grupu od najboljih osam, koja se borila za medalje, dok su se poslednjeplasirane selekcije borile za plasman od 8. do 12. mesta.

Naša reprezentacija bila je u grupi sa Urugvajem i Francuskom. Posle produžetka „plavi“ su poraženi od Urugvaja sa 55:52. Usledio je potom poraz od Francuza 67:60. Napredak u odnosu na prethodni šampionat bio je logičan i evidentan, jer da je ostvarena pobeda protiv Urugvaja, naša selekcija bi ušla među najboljih osam. U utešnoj grupi, ostvarena je prva pobeda selekcije tadašnje Jugoslavije na svetskim šampionatima. Savladan je Peru sa 86:84 posle produžetka. Selektor je bio profesor Aca Nikolić, a igrali su Bjegojević, Loci, Godžić, Andrijašević, Ćurčić...

Zlato su osvojili Amerikanci, srebro Brazil, bronzu Filipini, dok su „plavi“ zauzeli 11. mesto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve