Nova vest
Košarka

Petak, 18.08.2006.

21:12

Prvo SP, Buenos Aires 1950. (Argentina, SAD, Čile)

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Prvo svetsko prvenstvo održano je od 22. oktobra do 3. novembra 1950. godine u Buenos Airesu u Argentini. Učestvovalo je deset reprezentacija, čak sedam neevropskih, Argentina, Brazil, SAD, Čile, Egipat, Ekvador i Peru. Boje Evrope „branili“ su Španija, Francuska i Jugoslavija. „Plave“ je i sa klupe i na parketu predvodio Nebojša Popović, a pored njega nastupali su i Saša Gec, Bora Stanković, Demšar, Sokolović, Kalember...

Šampionat se sastojao iz dva kola kvalifikacija i dva kola „repesaža“, da bi potom, najboljih šest ekipa formiralo grupu za medalje, dok su se četiri reprezentacije borile za plasman od 7. do 10. mesta.

Reprezentacija Jugoslavije nije ostvarila nijednu pobedu na ovom šampionatu, ali je samo učešće bilo početni korak ka dominaciji koja je usledila dve decenije kasnije. Naši su na kraju zauzeli poslednju poziciju, dok je prvi svetski šampion bila Argentina, koja je prvenstvo završila bez ijednog poraza. Drugi su bili Amerikanci, a treća selekcija Čilea.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve