Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 09.11.2017.

17:50

Hongkong kao Katalonija: Zvizuduci himni Kine

Navijači reprezentacije Hongkonga zviždali su kineskoj himni uoči početka priljateljske utakmice sa Bahreinom.

Izvor:

Autor:

Hongkong kao Katalonija: Zvizuduci himni Kine
EPA/JEROME FAVRE

Navijači obučeni u crveno, smešteni u jednom sektoru na tribini, zviždali su himni "Marš dobrovoljaca".

Neki od navijača su mahali zastavana kojima je pisalo "Borba za Hongkong" i "Moć Hongkongu", a obezbeđenje je pokušavalo da spreči posmatrače i pojedine novinare da slikaju parole i zastave.

Kontroverze oko himne su uvećale napete odnose Kine i bivše britanske kolonije. Pojedini stanovnici Hongkonga izražavaju zabrinutost zbog rastućeg uticaja Kine u toj pokrajini.

Slična situacija sa himnom je i u SAD, gde pojedini igrači NFL lige kleče za vreme intoniranja, zbog čega ih je oštro kritikovao predsednik Donald Tramp.

Tenzije oko zviždanja himni u Hongkongu uvećale su se ovog leta nakon što je kineska vlada pooštrila kazne za one koji ne poštuju himnu na javnom mestu.

U oktobru je stupio novi državni zakon o himni, dok su u subotu zakonodavci izmenili krivični zakonik, pa tako ako se ustanovi da neko ne poštuje himnu, može da dobije zatvorsku kaznu do tri godine.

Lokalna verzija zakona treba da se izradi u Hongkonu i Maku, posebnim kineskim administrativnim regionima sa odvojenim pravnim sistemima i garantovanim građanskim slobodama, a velika želja značajnog broja građana je put kakv je imala Katalonija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

7 h

U fokusu

Vidi sve