Nova vest
Fudbal

Sreda, 18.05.2016.

20:35

Sevilja je gospodar Lige Evrope!

Fudbaleri Sevilje osvojili su Ligu Evrope pobedom nad Liverpulom u Bazelu posle preokreta sa 3:1 (0:1).

Izvor: MN

Autor: MN

Sevilja je gospodar Lige Evrope!
Getty Images

Španski tim osvojio je treći uzastopni trofej u ovom takmičenju, a peti u klupskoj istoriji i na taj način obezbedio učešće u Ligi šampiona naredne sezone.

Liverpul naredne sezone neće učestovati u evropskim takmičenjima.

Liverpul je bio mnogo bolji u prvom poluvremenu i majstorijom Staridža na poluvreme otišao sa minimalnom prednošću. Englez je u 35. minutu sa leve strane šutirao spoljnim delom levog stopala po dijagonali sa petnaestak metara, a lopta je otišla u dalji ugao golmana Sevilje.

Ipak, Španci su šokirali Engleze već na startu nastavka kada je Gameiro zatresao mrežu Liverpula. Marijano je prošao kroz dvojicu igrača Liverpula, a zatim u peterac ubacio loptu iza leđa Turea i Lovrena, a Gameiro je zatresao mrežu.

Ekipa Jirgena Klopa bila je neprepoznatljiva, Sevilja je preko Gameira nastavila da stvara mnogo problema rivalu, pa je u roku od šest minuta golovima Kokea u 64. i 70. minutu stigla do preokreta i dva gola prednosti. Prvo su pred šesnaestercem engleskog tima kombinovali su Banega i Vitolo, a zatim je šutirao Koke i matirao Minjolea za 2:1, da bi potom isti igrač, pošto se lopta odbila od igrača Liverpula zatresao mrežu.

Ovo je dobra vest i za navijače Partizana, jer je pobedom Sevilje srpski predstavnik preskočio prvo kolo kvalifikacija za drugo po rangu evropsko takmičenje.

Tok meča:

Na početku meča velika borba na sredini terena i čvrsta igra na obe strane, a prvu konkrentiju akciju Liverpul je imao u osmom minutu Džan je šutirao sa distance, a Sorija je odbranio.

Liverpul je polako počeo da preuzima inicjativu, a u 11. minutu Krikovjak sa gol linije izbacuje loptu. Staridž je posle centaršuta pokušao glavom sa leve strane, na drugoj stativi bio je Kutinjo, ali Poljak je bio ispred njega i spasava Sevilju.

Liverpul je nekoliko trenutaka kasnije tražio penal, jer je rukom u kaznenom prostoru igrao Kariko, kada je hteo da zasutavi prodor Firmina, a švedski sudija nije pokazao na belu tačku.

Sevilja ni posle 25 minuta igre nije uspela da stvori ozbiljniju akciju niti da šutira na gol, dok Liverpul napada po bokovima. Lalana je proigrao Staridža, iako se prethodno nameštao na udarac, Englez je bio na ivici peterca sa desne strane, ali Sorija je na vreme izašao i još jednom spasao svoju ekipu.

Sevilja je prvi šut imala u 32. minutu posle kornera, makazicama je pokušao Gameiro, ali lopta odlazi tik pored stative golmana Minjolea.

I treći put fudbaleri španskog tima igrali su rukom u kaznenom prostoru Liverpula, lopta je išla po zemlji, a jedan od štopera je rukom zaustavio akciju engleskog tima posle pasa Staridža.

Još jednom su igrači Sevilje igrali rukom u kaznenom prostoru, ovoga puta to je bio Rami, ali ni sada nije dosuđen penal.

Liverul je poveo u 35. minutu majstorijom Staridža, koji je sa leve strane šutirao spoljnim delom levog stopala po dijagonali sa petnaestak metara, a lopta je otišla u dalji ugao golmana Sevilje.

Liverpul brzim napadima pokušava da duplira prednost. U jednoj takvoj akciji iznuđen je korner sa desne strane, Lalana šutirao glavom i pogodio, ali u nedozvoljenoj poziciji bio je Staridž koji je stajao isped Sorijaa.

Na samom početku drugog poluvremena Sevilja je izjednačila, iskoristivši dekoncentrisanost Liverpula. Marijano, prosao kroz dvojicu igrača Liverpula a zatim u peterac ubacio loptu iza leđa Turea i Lovrena, a Gameiro je zatresao mrežu.

Gameiro je odmah mogao i da donese preokret, Banega mu je dodao loptu na protivničkoj polovini, krenuo je ka golu, ali zakasnio je da šutira, pa ga je Ture stigao, a Francuz nije uspeo da posigne gol, već samo da iznudi korner, posle kog nije stvorena akcija.

Gameiro je nastavio da muči fudbalere Liverpula. Posle auta Eskudera, lopta je došla do Nzonzija, a zatim do usamljenog Gameira, šutirao je volejom iz prve sa oko sedam metara, ali je odbranio Minjole.

Liverpul nemoćan u drugom poluvremenu, Seviljina agresivnost se još jednom isplatila, pa Emerijev tim preokreće rezultat u 64. minutu. Pred šesnaestercem engleskog tima kombinovali su Banega i Vitolo, a zatim je šutirao Koke i matirao Minjolea za 2:1.

Ekipa Jirgena Klopa bila je potpuno nevidljiva tokom ovog perioda igre, Sevlja je nastavila da "melje" i samo šest minuta kasnije postigla još jedan pogodak preko Kokea. Lopta se odbila od igrača Liverpula na ddesnoj strani i stigla do španskog fudbalera, a on zatresao mrežu. Sudije su se konsultovale i konstatovale da nije bilo nedozvoljene pozicije, iako su to prethodno pokazali.

U međuvremenu Klop je napravio dve izmene, ušli su Origi i Alen, a izašli Firmino i Lalana. Na drugoj strani izašli su prvo Rami, a zatim i Gameiro, a zamenili su ih Kolodžečak i Ibora.

Liverpul nije imao šta da izgubi, sporadičnim napadima pokušavao je da zapreti, ali to nije donelo rezultat, pa trofej treći put zaredom osvaja Sevilja.

Sastavi:
Liverpul
: Minjole – Klajn, Lovren, Ture, Moreno – Džan, Milner – Lalana, Kutinjo, Firmino – Staridž;
Sevilja: Sorija – Marijano, Rami, Kariko, Eskudero – Nzonzi, Krikovjak, Vitolo, Banega, Koke – Gameiro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

331 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu