Nova vest
Fudbal

Nedelja, 05.07.2015.

00:47

Mesi bez trofeja, Čileu Kopa Amerika!

Fudbaleri Čilea po prvi put u istoriji osvojili su titulu na Kopa Amerika pobedom nad Argentinom posle boljeg izvođenja penala.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images
Beta/AP Photo/Andre Penner

Posle 120 minuta fudbala u Santjagu nije bilo golova, a domaći tim je bio mnogo bolji u penal seriji i slavio sa 4:1.

Argentinci su očajno šutirali jedanaesterce, osim Lionela Mesija svi su promašili (Iguain i Banega), dok su Čileanci bili perfektni. Titula heroja otišla je u ruke Aleksisa Sančesa koji je sa bele tačke samo „ćušnuo“ loptu u gol.

Posle pet poraza u finalima 'Crveni' su u 44. izdanju turnira konačno došli do trofeja, a argentinsko prokletstvo se nastavlja jer ne znaju za titulu ni posle 22 godine. Takođe, jedna od najboljih napada predvođena Mesijem izgubila je i drugo veliko finale u poslednjih godinu dana, nakon onog na Svetskom prvenstvu u Brazilu.

Tako je fudbaler Barselone ostao na samo dva trofeja sa nacionalnim timom, ali oni nisu u seniorskoj konkurenciji. Mesi je pružio najslabiju partiju u finalu, ali je i takav bio daleko najbolji u svojoj ekipi, a verovatno će i ovoga puta konkurisati za najboljeg igrača turnira.

S druge strane, izabranici Horhea Sampaolija krunisali su sjajan zajednički period, ali se mora priznati da su tokom Kopa Amerika imali pomoć sudija.

Takođe, može se slobodno reći i da je selektor 'Gaučosa' Herardo Tata Martino najveći krivac za ovaj neuspeh. Martino u finalu nije ni ubacio Karlosa Tevesa, heroja iz četvrtfinala, a onda odredio Gonsala Iguaina da šutira jedanaesterac, iako je napadač Napolija potpuno izgubio samopouzdanje tokom sezone. Posle očajnog perioda u Barseloni, Martino je u istom stilu nastavio i sa nacionalnim timom.

Utakmica na Nacionalnom stadionu u Santjagu imala je impresivan početak, kada je svih 50.000 ljudi otpevalo čileansku himnu. Nošeni sjajnom podrškom sa tribina domaći igrači krenuli su veoma ofanzivno i u prvih desetak minuta potpuno kontrolisali ritam. Prvu veliku priliku imao je Arturo Vidal kada je uhvatio volej levom nogom, ali je loptu odbio Serhio Romero.

Iako je bilo pritiska u početku, sredinom drugog dela igre Argentinci su preuzeli kontrolu nad utakmicom, a Čileanci postali sve grublji. U nizu faulova izdvojio se onaj Garija Medela nad Lionelom Mesijem, kada ga je šutnuo nogom u stomak i dobio žuti karton.

Prvu šansu za goste propustio je Serhio Aguero – njegov pokušaj glavom posle centaršuta Mesija iz skraćenog kornera bravo je nekako uspeo da izvuče iz gola.

Veliki peh zadesio je 'Gaučose' u 25. minutu kada se ponovo povredio Anhel di Marija. Momak koji je pre godinu dana propustio finale Svetskog prvenstva, posle jednog trka sa loptom osetio je bol u zadnjoj loži i četiri minuta kasnije umesto njega je ušao Esekijel Laveci.

Upravo je igrač Pari Sen Žermena bio najbliži golu Čilea – Havijer Pastore se sjajno ubacio i zalomio čuvara, vratio povratnu do Lavecija koji sa nekih 11 metara gađa pravo u Brava.

Ritam utakmice u drugom poluvremenu znatno je opao, a igra je često seckana sitnim faulovima, među kojima se izdvojio jedan grublji nad Arturom Vidalom. Kao i obično nevidljivi Aguero svoje mesto je ustupio Gonsalu Iguainu koji je propustio zlatnu priliku u 92. minutu da donese veliku radost Argentini.

Napadač Napolija je prihvatio jednu loptu u kaznenom prostoru domaćih, ali je njegov udarac završio malo pored desne stative. Sedam-osam minuta pre njegove šanse udarac je okušao i Aleksis Sančes, ali ni on nije imao uspeha.

Očekivano, u produžecima je viđena uspavanka i borba između dva kaznena prostoru koju je mogao da prekine upravo Sančes posle katastrofalne greške Maskerana. Vezista Barselone promašio je čistu loptu i omogućio napadaču Arsenala da ide sam ka golu Argentine. Ipak, bio je malo iskosa, a i stizao ga je Sabaleta, pa je njegov šut završio preko gola.

To je bilo poslednje uzbuđenje i prvom produžetku, a 15 minuta kasnije rezultat je ostao isti, pa se pristupilo izvođenju penala. Čileanci su bili izuzetno sigurni – pogodili su Matijas Fernandes, Arturo Vidal, Čarls Aranguis i Aleksis Sančes, dok je kod Argentinaca jedini strelac bio ko drugi do Leo Mesi.

Čile – Argentina 0:0
Penali 4:1 za Čile

Matijas Fernandes O – Lionel Mesi O
Arturo Vidal O – Gonsalo Iguain X
Čarls Aranguis O – Ever Banega X
Aleksis Sančes O – titula!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

205 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d