Nova vest
Fudbal

Utorak, 12.05.2015.

13:37

FIFA uvodi posmatrače za rasizam

FIFA će postaviti posmatrače da paze na moguće incidente na rasnoj osnovi tokom utakmica u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images
Beta/AP Photo/Peter Morrison

Svetska kuća fudbala planira da prati eventualne incidente tokom kvalifikacija za Mundijal u Rusiji i Kupu konfederacija u toj zemlji godinu dana ranije.

To je jedan od poslednjih koraka FIFA, koja je u poslednje dve godine pojačala borbu protiv rasizma u svetskom fudbalu.

"Zadovoljan sam što vidim da FIFA ozbiljno shvata problem rasizma i preduzima konkretne mere kako bi sprečila ponašanje koje se kosi sa sportskim duhom", rekao je fudbaler Mančester sitija i Obale Slonovače Jaja Ture na predstavljanju sistema za praćenje incidenata na rasnoj osnovi.

Navijači CSKA u Moskvi su tokom utakmice sa Mančester Sitijem u Ligi šampiona 2013. godine vređali Turea na rasnoj osnovi oponašajući majmunske zvuke.

On je prošle godine upozorio da bi tamnoputi fudbaleri mogli da bojkotuju Svetsko prvenstvo u Rusiji ako se ne reši problem rasizma. Na osnovu procene rizika, Mreža protiv diskriminacije u fudbalu (FARE) odlučiće na koje utakmice će biti postavljeni posmatrači.

"Postoji verovatnoća da će biti rasizma kada svoje utakmice igraju reprezentacije Engleske, Francuske ili Nemačke", navela je mreža FARE.

Predsednik FIFA Sep Blater rekao je prošlog meseca u Moskvi da "ima još mnogo posla da se obavi" u borbi protiv rasizma u Rusiji.

U nedavnom izveštaju FARE i još jedne organizacije navedeno je da je u poslednje dve sezone bilo više od 200 slučajeva diskriminatornog ponašanja u ruskom fudbalu.

"Novi sistem praćenja je konkretna mera koja će osigurati da fudbal šalje jasnu poruku različitosti, a protiv svakog oblika diskriminacije", rekao je Blater.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

13 h

U fokusu

Vidi sve