Nova vest
Fudbal

Subota, 21.03.2015.

13:46

Engleske sudije gube kompas

Premijer liga je i dalje jedna od najboljih na svetu, međutim rejting ovom takmičenju iz godine u godinu obaraju sudije.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images
foto: Beta/AP

Engleski arbitri sve više gube kompas, pa su tako već tri puta u poslednjih godinu dana isključili pogrešnog igrača.

Prošle sezone je Aleks Okselejd-Čemberlen "stradao" umesto Kirana Gibsa, pre mesec dana je sudija zamenio Džona O'Šeja i Vesa Brauna (jesu bili tandem u Mančester Junajtedu, ali baš i ne liče), a poslednji je to uradio Nil Svorbrik u subotu na meču Mančester Siti – Vest Bromvič.

Svorbrik je već u drugom minutu utakmice na Etihadu isključio defanzivca VBA Gareta Mekolija, iako on nije napravio faul.

Kreg Doson je oborio Vilfreda Bonija ispred kaznenog prostora kao poslednji igrač odbrane i za to je zaslužio isključenje, ali je arbitar napravio veliku grešku.

On je isključio fudbalera koji je u nastavku akcije takođe startovao na Bonija, u kaznenom, ali je tada igra već bila zaustavljena.

Ipak, da ne bude sve negativno, bar je pravda zadovoljena, jer je upravo Mekoli napravio katastrofalnu grešku prilikom povratne lopte zbog koje je Doson bio prinuđen da obori Bonija.

Nema sumnje da bi u ovakvim situacijama video tehnologija znatno uticala na smanjenje ljudske greške. Igra je zbog faula već zaustavljena, četvrti sudija ima dovoljno vremena da pogleda usporeni snimak i javi glavnom arbitru da li je doneo pravu odluku.

U svakom slučaju, sudije nastavljaju da urušavaju reputaciju koju je Premijer liga godinama gradila, a možda bi se u tome mogao pronaći i razlog zašto su engleski klubovi već nekoliko sezona nekonkurentni u Evropi.

Pre ovog isključenja, sudija Svorbrik nije pokazao crveni karton pune tri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu