Nova vest
Fudbal

Nedelja, 15.03.2015.

12:30

750 – Šavi piše istoriju Barselone

Vezista Barselone Šavi Ernandes nastavio je da ispisuje istoriju slavnog kluba, pošto je u subotu odigrao 750. meč za Katalonce.

Izvor: Nikola Đukić

Autor: Nikola Đukić

Default images
Šavi prilikom proslave gola protiv najveæeg rivala Real Madrida (Beta/AP Photo)

Šavi nije počeo meč protiv Eibara, ali je ušao u 62. minutu i zabeležio još jedan veliki uspeh u 17 godina dugoj karijeri.

Fenomenalni Španac, koji odavno drži rekord po broju nastupa za klub, do broja od 750 utakmica stigao je kroz brojne šampionate – 494 puta igrao je u Primeri, 69 u Kupu kralja, 168 puta u Evropi, a zabeležio je i 19 nastupa u prijateljskim utakmicama i nezvaničnim takmičenjima.

On je celu karijeru posvetio jednom klubu za koji je debitovao 18. avgusta 1998. godine, postigavši 84 gola, uz 170 asistencija.

„Bio sam veoma mlad kada sam debitovao – 17, 18 ili 19 godina sam bio baš naivan momak, ali sam imao sreće da budem u najvećem klubu na svetu. Biti u prvom timu 17 godina me čini ponosnim, plus još nekoliko godina u omladinskoj školi što je otprilike 25 u klubu“, rekao je Šavi.

35-godišnji momak iz malog katalonskog mesta Terasa razmišljao je na kraju prošle sezone da napusti ’Nou Kamp’, ali je, čini se, doneo ispravnu odluku.

„Veoma sam zadovoljan što nisam otišao ove godine, što igram utakmice i što sam koristan Barsi. Kada se osvrnem unazad vidim mnogo jedinstvenih, magičnih momenata u mom doživotnom klubu“.

Šavi je uz Inijestu i Mesija postao simbol nove Barselone koja je harala Evropom krajem prošle decenije, a sve to pod trenerskom palicom Pepa Gvardiole. Iako visok samo 170 centimetara, izrastao je u jednog od najvećih i najuspešnijih igrača sredine terena ikada.

„Nisam ni sanjao da ću igrati na ovoj poziciji – kada sam imao 12-13 godina bio sam defanzivni vezni i Frank Rajkard je promenio. Rekao je da imam talenat da igram isturenije. To nisam primetio, nisam osećao, niti zamišljao da ću najbolje godine u karijeri provesti na mestu centralnog veznog igrača. Međutim, to se desilo, adaptirao sam se i pokušao da budem što bolji mogu. Naša generacija je najbolja u istoriji Barselone, uživao sam u svakom trenutku. Biti u Barseloni za mene je osećaj sreće. Uvek učite – svoju poziciju, čak i sada kada sam kapiten i iskusniji igrač. Uživam igrajući i pobeđujući sa timom, a to je najvažnije. Ako u tome i sami uživate, stvari su mnogo bolje“.

Početak karijere ovog fudbalera nije mnogo obećavao, ali je ona nastavljena u sjajnom tempu. U klupskoj karijeri osvojio je 22 trofeja do sada, a kada se dodaju još četiri velika pehara sa reprezentacijom, Ernandes predstavlja najuspešnijeg aktivnog fudbalera na svetu.

Takođe, rekorder je po broju nastupa u Ligi šampiona, zabeležio ih je 152, jedan više od Rajana Gigsa.

„Osim prvih pet godina kada nismo osvojili ništa, u poslednjih deset sam uživao kao dete. Model naše igre je osnova, a titule koje smo osvojili tokom godina to dokazuju. Mislim da bi bila greška menjati način igre, menjati DNK Barselone. Moramo biti takmičarski nastrojeni i uvek pokušavati da sezonu završimo borbom za trofej. Poslednjih godina smo uspevali da ostvarimo svoje ciljeve i zbog toga Barselonin stil i DNK ne smeju biti promenjeni“, naveo je on.

Za reprezentaciju Španije nastupio je 133 puta i dao 12 golova, a posle Svetskog prvenstva u Brazilu oprostio se od nacionalnog dresa.

Sjanju karijeru za ’Furiju’ najavio je 1999. titulom svetskog prvaka za mlade selekcije, da bi godinu dana kasnije osvojio bronzu na Olimpijskim igrama u Sidneju.

„Šavi je pozitivna sila kako u svlačionici, tako i van nje. On nosi neverovatnu težinu u svlačionici“, opisao je Luis Enrike svog kapitena.

Međutim, ceo svet pamtiće period od 2008. do 2012, kada je Španija vezala dva evropska i jedno svetsko prvenstvo, u kojoj je Katalonac bio vođa generacije, osvojivši naslov najboljeg igrača EP u Austriji i Švajcarskoj.

„Bože, kakav broj od 750 utakmica! Pozivam ga da nastavi dalje, ostalo mu je još godinu dana ugovora. Šavi doprinosi igri čak i kada ulazi sa klupe, njegov uticaj je neverovatan. Nadam se da će igrati još mnogo utakmica u Barseloninom dresu“, dodao je trener ’Blaugrane’.

Mnogi mladi fudbaleri stasali su uz velikog šampiona.

„Veoma sam srećan što je Šavi stigao do 750. meča u dresu kluba. On je Barselona od glave do pete i čast je biti u istom timu sa njim“, izjavio je Mark Bartra.

Ipak, i pored velikih uspeha Šavi Ernandes ostao je isti onaj momak koji je autobusom dolazio na treninge, čak i kada je zaigrao za prvi tim.

„Mislim da se nikada nisam promenio. Uvek sam bio dodavač, čak i u mlađim kategorijama. Uvek sam voleo da dodajem loptu saigračima, ali i prijateljima kada smo igrali fudbal na ulici, glavnom gradskom trgu ili u školi. Mislim da sam van terena veoma sličan onome što ljudi vide na stadionu“, zaključio je Šavi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu