Nova vest
Fudbal

Petak, 27.02.2015.

10:58

Skols: Žoze ne može kao ser Aleks

Živa legenda Mančester Junajteda Pol Skols napisao je u svojoj kolumni za 'The Independent' da Žoze Murinjo nema uticaj na sudije kao ser Aleks Ferguson nekada.

Izvor:

Autor:

Default images
Beta/AP PHOTO/JON SUPER

Takođe, jedan od najboljih veznjaka u poslednje dve decenije ističe i da su nedavne izjave menadžera Čelsija bile kontraproduktivne za 'Plavce'.

'Specijalni' je početkom godine izjavio da sudije vode 'kampanju' protiv tima sa Stamford Bridža, posle čega je kažnjen od strane Fudbalske Asocijacije Engleske

Portugalac se kasnije neplanirano pojavio na televiziji 'Sky Sport' i nastavio da iznosi optužbe na račun sudija i sudijske organizacije, da bi zatim napao i medije zbog načina na koji izveštavaju o lideru Premijer lige.

S druge strane, bivši menadžer Mančester Junajteda, Ferguson je bio poznat po perfidnom pritisku na arbitre tokom svoje čitave karijere, što je na kraju i otvoreno priznao u svojoj autobiografiji – a Skols smatra da Murinjo nije uspeo da ponovi uspeh jednog od najvećih trenera u istoriji igre.

"Kao najuspešniji menadžer u Premijer ligi i, svakako, najveće ime posle povlačenja sera Aleksa Fergusona, nije preveliko iznenađenje da vidimo Žozea Murinja kako daje sve od sebe ne bi li uticao na odluke arbitara tokom meča, kao i na celokupnu Fudbalsku asocijaciju. Jedini problem je, po mom mišljenju, što mu to za sada baš i ne funkcioniše. Čini mi se da arbitri jednostavno ne žele ni najmanje da budu pod njihovim uticajem", napisao je Skols, "Ne kažem da namerno donose pogrešne odluke, samo postoji otpor prema tome – da rade ono što im se suflira. Takođe, nema sumnje da je moj bivši menadžer praktikovao da vrši pritisak na pojedine arbitre. Bio je majstor da izrekne pravi komentar na konferenciji pred meč u petak. Primera radi, koliko dugo je prošlo od poslednjeg penala koji su nam svirali ili tretmana koji je imao igrač kakav je Kristijano Ronaldo. Sve je uvek bilo proračunato i sročeno na miran način".

Murinjo je prilikom gostovanja na 'Sky Sportsu' napao voditelja, jer mu se nije svideo način na koji je objasnio gaženje Martina Škrtela i Emrea Džana od strane centarfora 'Plavaca' Dijega Koste.

"Kako bih opisao utisak koji sam stekao od pojedinih arbitara u vezi ser Aleksa? Mislim da su neki od njih želeli da mu udovolje. Ne mislim, naravno, da su nam činili usluge. Više se može reći da su bili voljni da ne prave greške na našim mečevima. Kada bi došli na Old Traford želeli su da odsude što je najbolje moguće i da se prođe bez greške. Naprotiv, niko u Junajtedu nije očekivao bilo kakav vid pomoći. Shvatali smo da odluke mogu biti i protiv nas. Ali, uvek smo verovali da smo bolji tim i, shodno tome, ako bi arbitri bili na nivou dobijali bismo većinu mečeva", pojasnio je Skols.

Poslednji u nizu incidenata desio se prošlog vikenda, kada je reprezentativac Srbije Nemanja Matić zaradio isključenje protiv Burnlija, zbog odgurivanja Ešlija Barnsa, iako mu je prethodno Ešli Barns maloumnim startom umalo polomio nogu. Matiću je kasnije susprenzija smanjena sa tri na dva meča, dok je Barns prošao bez posledica.

Opravdano, iz Čelsija su bili besni. Takođe, Murinjo je pokazao i da ume da bude realan, iako je istakao da je samo jedna greška išla 'na ruku' njegovom timu u sezoni.

"Da budemo jasni. Ne mislim da je Nemanja Matić zaslužio isključenj protiv Burnlija. Mislim i da je Cesk Fabregas trebalo da dobije penal protiv Sautemptona, kao i da Dijego Kosta nije trebalo da bude kažnjen retroaktivno zbog gaženja Emrea Džana. Isto tako, mislim da bi Murinjo morao da se seti da je bilo i nekoliko odluka u skorijoj prošlosti koji su išle u njegovu korist. Na primer, slika kada Branislav Ivanović davi Džejmsa Mekartnija u duelu sa Evertonom nikako nije bila dobra. Takođe, kada je Gari Kejhil šutnuo Harija Kejna na Vajt Hart Lejnu ili kada je isto Kejhil oborio Aleksisa Sančesa protiv Arsenala".

"Ne postoji kampanja protiv Murinja, ali očigledno je da postoji neka vrsta otpora, da ga tako nazovem, kod arbitara, FA, kao da žele da pokažu da su 'čvrsti'. Ne znam kakvu reakciju očekuje posle svega što priča o njima. Ako se nadao da će takav pristup promeniti ophođenje prema njegovom timu, kada dođe do 'problematičnih odluka' mislim da greši. Rešeni su da mu ne dozole bilo kakav uticaj", zaključio je Skols.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

13 h

U fokusu

Vidi sve