Nova vest
Fudbal

Sreda, 13.08.2014.

00:05

Runi kapiten i Vidićev naslednik

Vejn Runi naslediće Nemanju Vidića na funkciji kapitena Mančester Junajteda, saopštio je menadžer tog kluba Luj van Gal.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Odlaskom srpskog asa ostala je dilema ko će poneti traku slavnog kluba, a posle pobede i na poslednjoj, šestoj pripremnoj utakmici Holanđanin je saopštio odluku.

Runijev zamenik biće kapiten nacionalnog tima Škotske Daren Flečer. Izbor Runija bio je očekivan. jer je on po stažu najduže u timu od sadašnjih igrača i prirodni je vođa ekipe.

Početkom leta u medijima se pojavila mogućnost da traku dobije Robin van Persi, kojem je Van Gal poverio mesto kapitena holandske reprezentacije. Ipak, sve sumnje otklonile su sjajne Run ijeve partije na pripremama za novu sezonu.

"Vejn je ovog leta pokazao fantastičan stav i siguran sam da će u svoj status kapitena ugraditi srce i dušu", rekao je Van Gal.

Kapitenska traka ima veliki prestiž u engleskom fudbalu, a klubovi veoma oprezno biraju kome će je dodeliti. U prethodnih 30 godina kapiteni Junajteda bili su Brajan Robson, Stiv Brus, Erik Kantona, Roj Kin, Gari Nevil i Nemanja Vidić.

"Vejn i ja uvek smo dobro sarađivali i nastavićemo da zajednički radimo u novim ulogama", rekao je Flečer, koji je posle duge pauze zbog bolesti creva ponovo na terenu i čini se da je potpuno spreman.

Vejn Runi, koji u oktobru puni 29 godina, nekoliko nedelja ranije proslaviće punu deceniju na Old Trafordu. Za to vreme odigrao je 442 takmičarska meča i dao 216 golova, pa je vrlo verovatno da će u narednom periodu oboriti klupski rekord ser Bobija Čarltona (249).

Runi je najveći kandidat za mesto kapitena engleske reprezentacije, posle povlačenja Stivena Džerarda. On je za Albion odigrao 94 meča i dao 40 golova, pa bi i tu mogao da obori Čarltonov rekord (49).

Junajted je na završetku pripema pobedio Valensiju 2:1, u debiju Luja van Gala pred svojim navijačima. Na Old Trafordu u subotu od 13.45 počinje nova sezona Premijer lige, kada u goste najtrofejnijem engleskom klubu stiže Svonsi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve