Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 25.11.2013.

14:01

Preminula Bazbijeva beba Bil Fouks

Legenda Mančester Junajteda Bil Fouks preminuo je u 81. godini.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Defanzivac iz prve generacije „Bazbijevih beba“ preživeo je Minhensku tragediju i za klub igrao u čak 688 mečeva, tokom 18 sezona.

Dužu karijeru u dresu engleskog šampiona imali su samo Rajan Gigs, ser Bobi Čarlton i Pol Skols. Smrću Bila Fouksa jedina dva i dalje živa člana ekipe koja je preživela povratak iz Beograda februara 1958. godine su Čarlton i golman Hari Greg.

Fouks je stigao u klub kao osamnaestogodišnjak, a za prvi tim debitovao je u decembru 1952, u utakmici sa Liverpulom.

Brzo je postao oslonac tima, posebno posle 1955, kada se istovremeno pojavila najtalentovanija generacija u istoriji britanskog fudbala. „Bazbijeve bebe“ su, posle uzastopnih titula omladinskih šampiona, po prelasku u seniore nastavile dominaciju. Oni su 1956. postali najmlađi šampioni Engleske u istoriji, sledeće godine odbranili titulu i ušli u polufinale Kupa šampiona.

U februaru 1958. oni su bili u Beogradu, na revanšu četvrtfinala KEŠ sa Crvenom zvezdom, a posle 2:1 iz prvog meča izborili su prolazak remijem 3:3.

Sledećeg dana, avion je u povratku sleteo na minhenski aerodrom, ali nije uspeo da ponovo poleti. Udario je u zgradu na kraju piste, usled čega je 20 osoba preminulo na mestu, a troje nije preživelo posledice.

Fouks je jedan od samo sedam igrača koji su posle nesreće nastavili da igraju fudbal, i ostao je u ekipi koja se šezdesetih vratila u vrh engleskog fudbala, pre nego što je 1968. postala prvi engleski šampion Evrope. Na putu ka toj titulu Fouks je postigao poslednji gol u karijeri, u polufinalnoj pobedi Junajteda na stadionu Bernabeu.

Posle fudbalske karijere bio je trener širom sveta, od Japana do SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve