Nova vest
Fudbal

Subota, 16.11.2013.

18:03

Baraž: Nigerija na Mundijalu

Reprezentacija Nigerije je 22. selekcija koja se plasirala na Svetsko prvenstvo u Brazilu sledeće godine.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Nigerija je i u revanšu savladala Etiopiju sa 2:0, te ukupnim rezultatom 4:1 izborila mesto na Mundijalu.

Strelci u revanšu bili su Viktor Mozes u 20. minutu iz penala, i Viktor Obina u 82. Kasnije će šansu da potvrdi plasman na SP imati Obala Slonovače koja brani 3:1 u Senegalu.

U nedelju revanš igraju Kamerun i Tunis (0:0 u prvom meču), dok se u utorak ponovo sastaju Egipat – Gana (1:6) i Alžir – Burkina Faso (2:3).

Nigerija će učestvovati peti put na prethodnih šest Svetskih prvenstava, propustili su samo Mundijal 2006. godine, a nabolji su bili na debiju u SAD 1994. i četiri godine kasnije u Francuskoj kada su stizali do osmine finala.

"Super orlovi" nisu izgubili kvalifikacionu utakmicu za SP već 28 mečeva, što je šesti najbolji učinak u istoriji. Rekord drži Španija sa 53 utakmice, niz od 36 ima Nemačka, a ispred Nigerije su još Holandija (32), Brazil i Portugal (po 31), dok 28 ima i Južna Koreja.

Aktuelni šampion Afrike je poslednji poraz na "Crnom kontinentu" doživeo 10. 10. 2010. od Gvineje 1:0 u kvalifikacijama za Kup afričkih nacija. Od tada na 22 utakmice imaju 13 pobeda.



Jednom nogom u Brazili su Urugvaj i Meksiko, koji su bili ubedljivi u prvim mečevima baraža za predstavnicima Azije i Okeanije, dok će poslednja četiri tima iz Evrope biti poznata nakon revanša u utorak, a trenutno su najbliži Grčka, Portugal i Ukrajina.

Pre Nigerije na Mundijal 2014. su se plasirali Brazil, Japan, Australija, Iran, Južna Koreja, Holandija, Italija, SAD, Kostarika, Argentina, Belgija, Švajcarska, Nemačka, Kolumbija, Rusija, Bosna i Hercegovina, Engleska, Španija, Čile, Ekvador i Honduras.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu