Nova vest
Fudbal

Utorak, 20.08.2013.

00:58

Igrač za evro namučio Real Madrid

Kada se u današnjem fudbalu priča o razlikama u kvalitetu između klubova, kao faktor odlučivanja najčešće se navodi novac.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Novac je razlog zašto su klubovi iz pet velikih liga i redovni učesnici Lige šampiona postali zatvoreni krug.

Novac je razlog zašto je Primera postala neatraktivna, jer Barsa i Real ga dobijaju toliko mnogo, a većina ostalih tako malo.

Dobar skauting ponekad vredi više nego milioni evra.

U nedelju uveče, samo što su počeli da nam se sležu sumorni utisci o španskom fudbalu posle uništenja koje je Barsa priredila Levanteu, započeo je spektakl na stadionu Bernabeu. A počeo je na šokantan način – Betis je krenuo hrabro stvarao šanse i poveo golom Horhea Moline. Malo zatim imao je priliku i da duplira prednost, kada je u prilici bio Žoan Verdu.

Ko je pripremio obe prilike? Mlađani Kongoanac Sedrik Mabvati Žerar. Ne znate mnogo o njemu?

Rođen marta 1992. u Kinšasi prebegao je sa porodicom iz ratom opustošene otadžbine u Kamerun, a pre dvanaestog rođendana su se on, majka i dva brata preselili u Salamanku, tražeći bolji život.

Već u prvoj godini počeo je da trenira u lokalnom četvrtoligašu UD Santa Marta, a gol koji mu je preokrenuo život postigao je na meču sa vršnjacima iz madridskog Atletika.

„Jorgandžijama“ se svideo mali Kongoanac, doveli su ga na jednonedeljnu probu, a brzina po levom krilu obezbedila mu je ugovor do 2011. Već sa 16 imao je dovoljan kvalitet da ne ide na pozajmice, već da igra za Atletiko B. Život u Segundi B (treći rang) bio je dovoljno težak za tako mladog igrača, ali je za dve godine sakupio 54 nastupa i dao 4 gola. Pre osamnaestog rođendana debitovao je za prvi tim u kupu protiv Rekreativa, ali je napravio penal, pa je brzo zamenjen.

U narednoj sezoni, sa punih 18, otišao je na jednogodišnju pozajmicu u Numansiju. Za godinu dana u Segundi dao je 9 golova na 40 utakmica (3370 minuta na terenu, vrlo dobro za momka koji tek puni 19) i ponadao se povratku u Atletiko, zatim je neko vreme imao opciju da pređe u Osasunu, ali kada se ni to nije dogodilo, odlučio je da potpiše ugovor sa Numansijom.

Stižemo do ključne tačke ove priče. Na potpisivanju ugovora Sedrik se obavezao da se trudi u dresu kluba iz Sorije, ali je insistirao na bizarnoj klauzuli – da mu otkupna cena bude 1,2 € (ne grešite, jedan evro i dvadeset centi) ako po njega pre 15. juna dođe neki klub iz Primere.

U dve sezone Sedrik je za Numansiju odigrao 65 mečeva i dao 4 gola, kada se za njega zainteresovao Betis. Ni čelnici zeleno-belih nisu poverovali kada su videli klauzulu. Na kalendaru je pisalo 9. jun, posao je sklopljen.

Već u prvoj takmičarskoj utakmici Sedrik je dobio mesto uz levu aut-liniju, pre 15. minuta imao je asistenciju, a do 62. minuta mučio je nesrećnog Karvahala, kada je otišao na zasluženi odmor, a njegovo mesto preuzeo je Huan Karlos, pozajmljeni igrač Brage, prošle sezone standardan na toj poziciji.

Betis je u masovnim promenama tokom prelaznog roka definitivno ovde pogodio i rešio pitanje levog krila. Teško je oteti se utisku da Sedrik neće dugo čekati na sledeći transfer, ali će u njemu biti bar šest cifara više. S obzirom da je Kun Aguero odavno najavio da će jednog dana igrati zajedno sa njim, zaključke izvodite sami.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

13 h

U fokusu

Vidi sve