Nova vest
Fudbal

Utorak, 05.03.2013.

19:12

LŠ: Real i Borusija u četvrtfinalu!

Fudbaleri Real Madrida i Borusije Dortmund prvi su učesnici četvrfinala Lige šampiona.

Izvor: N. Đorđević

Autor: N. Đorđević

Default images

Real je sa 2:1 bio bolji od Junajteda na "Old Trafordu", dok je Dortmund bio ubedljiv na "Vestfalenu" pobedom od 3:0 nad Šahtjorom.

Nema sumnje da će se drugo pričati o meču na "Old Trafordu". Vodio je Junjted sa 1:0, imao igru, ali je onda sudija Čakir, čini se, neopravdanu isključio Nanija i doneo meču potpuno novi tok. 'Kraljevići' su stigli do preokreta, a Mančester nije imao snage da se vrati.

Rezultati:
Borusija Dortmund - Šahtjor Donjeck 3:0(2:0) -- (2:2)
Mančester junajted - Real Madrid 1:2(0:0) -- (1:1)

Sreda:
Juventus - Seltik (3:0)
Pari Sen Žermen - Valensija (2:1)

12. mart:
Šalke - Galatasaraj (1:1)
Barselona - Milan (0:2)

13. mart:
Malaga - Porto (0:1)
Bajern Minhen - Arsenal (3:1)

Ronaldo srušio 'svoje' za prolaz Reala

Sam početak meča doneo nam je izjednačenu igru na sredini terena, ali uz nešto agresivniju igru Reala. Prvu veliku prliku su imali domaći preko Vidića, nakon 20. minuta igre. Gigs, koji je odigrao 1000. zvanični meč, odlično je izveo korner, kapiten je bio najbolji u skoku, ali je njegov udarac završio na stativi.

Real je u prvom delu igre pretio uglavnom sa krila ili prekida. 'Kraljevići' su stigli do gola preko Ramosa, ali je on opravdano poništen zbog faula nad Ferdinandom. Do kraja prvog dela igre nije viđeno previše uzbuđenja.

Posle samo tri minuta igre u nastavku Mančester je poveo. Lopta je dugo kružila posle šesnestercu, da bi je Nani vratio na pet metara, a Ramos je sproveo u sopstevenu mrežu. Ipak, osam minuta kasnije desio se, po svemu sudeći, odlučujući trenutak meča, kada je glavni arbitar Čunejt Čakir iz Turske isključio igrača domaćih Nanija zbog sumnjivog prekršaja nad Alvarom Arbeloom.

Nakon toga sve se okrenula na stranu gostiju. Modrić je zamenio Arbelou i samo nekoliko trenutaka kasnije predivnom 'kiflom' sa 25 metara savladao De Heu. Lopta je dugo kružila oko kaznenog, da bi je Hrvat poslao od stativu u gol.

Samo dva minuta kasnije - totalni preokret. Real je opet dugo kombinovao, Ezil je uposlio Iguaina, ovaj po zemlji poslao loptu na drugu stativu gde je usamljeni Ronaldno šalje u gol. To je bio osmi gol Portugalca u Lš ove sezone i sada je vodeći strelac.

Do kraja meča viđeno je još nekoliko prilika za gol, ali se rezultat nije menjao.

Nemanja Vidić odigrao je ceo meč za ekipu sa "Old Traforda", a u nekoliko navrata je bio blizu postzanja gola.

Borusija lako do 1/4 finala

Dortmund je lakše nego što se očekivalo stigao do plasmana u naredu fazu.

Posle početnog odmeravanja snaga domaći su svim snagama krenuli ga golu Šahtjora.

Prvi gol viđen je nakon pola sata igre, Gece je izveo korner a Santana je bio najviši u skoku za 1:0. Posle samo šest minuta bilo je 2:0 za 'Milionere'.

Levandovski je prošao po desnoj strani, zavrnuo loptu po zemlji, da bi je Gece lagano plasirao u malu mrežu. Sve je bilo rešeno posle sat vremena igre. Gosti su u nastavku krenuli dosta ofanzivnije, što su domaći iskoristili i stigli do ubedljivih 3:0.

Gundogan je vukao loptu mekih 20 metara, uputio je udarac koje je Pjatov samo odbio, da bi Blaščikovski natrčao i smestio je u mrežu.

Ovo je četvrti put da se Borusija nalazi u 1/4 finala LŠ, a prvi put sezone 1997/98 kada su igrali polufinale.

Srpski reprezentativac Neven Subotić odigrao je ceo meč za ekipu Dortmunda.

Tok mečeva:

Sastavi timova:

Mančester Junajted: De Hea - Vidić, Ferdinand, Evra, Rafael - Kleverli, Kerik, Gigs, Nani, Velbek - Van Persi.

Real Madrid: Diego Lopes, Arbeloa, Varan, Serhio Ramos, Fabio Koentrao, Kedira, Šabi Alonso, Di Maria, Ezil, Ronaldo, Higuain.

Borusija Dortmund: Vajdenfeler - Pišček, Subotić, Santana, Šmelcer - Gundogan, Bender, Blaščikovski, Gece, Rojs, Levandovksi

Šahtjor Donjeck: Pjatov - Hubšman, Kučer, Rat, Rakicki - Fernandinjo, Srna, Tajson, Tešeira - Luis Adriano, Mkitаrjаn

- Oba meča imaju sličan tok na početku. Real nešto više ima loptu u svojim nogama, dok Junjted uglavnom pokušava dugim loptama. Očigledno je odsustvo Vejna Runija. Slična situacija je i u Dortmundu, gde se uglavnom sve dešava na sredini terena.

Old Traford - 11. minut - Real je prvi pripretio. Di Marija i Iguain su raymenili dupli pas, ali je Argentinac šutirao dosta neprecizno.

Old Trafor -14. minut - 'Đavoli' su tek posle skoro 15 minuta prvi put prišli šesnestercu gostiju. Rafael je centrirao, a Van Persi šutirao ka golu, od svega na kraju je bio korner.

Old Traford - 20. minut - stativa - Gigs je odlično izveo korner, Nemanja najbolje skočio, ali je lopta pogodila samo dno stative. Na odbijenu loptu je naleteo Velbek i nije uspeo da je ubaci u gotovo prazan gol, ali je sudija nešto ranije svirao ofsajd.

Vestfalen - 25. minut - Posle odmeravanja snaga na startu, domaćin je u potpunosti preuzeo inicijativu i uspeo nekoliko puta da ugrozi gol gostiju, ali se ništa konkretno nije desilo.

Old Traford - 30. minut - U međuvremenu, Junajted je imao polušanse preko Kleverlija i Velbeka, u istom napadu, koji je Holanđanin završio makazicama. Real je uzvratio nekoliko minuta kasnije, ali je pokušaj Ronalda izblokirao Vidić. Igra se u jako visokom ritmu, s veoma malim brojem prekida.

Vestfalen - 31. minut - GOL - Inicijativa Dortmunda se isplatila posle pola sata igre. Gece je odlično izveo korner, Santana još bolje skočio i prosledio lopu u gornji desni ćošak.

Old Traford - 33. minut - Realu je opravdano poništen pogodak. Korner je izveo Šabi Alonso, Ramos je uspeo da postigne gol, ali je pre toga napravio faul nad Ferdinandom. Samo dva minuta kasnije, RVP je šutirao iskosa s leve strane, Lopes je odbranio, da bi Velbek odbijenu loptu prebacio preko prečke.

Vestfalen - 37. minut - GOL - Dormund ne želi da stane. Nastavljali su 'Milioneri' da pritiskaju i stigli do 2:0. Levandovski je poslao loptu po zemlji sa leve strane, Gece prvi stigao do nje i smestio je u malu mrežicu golmana Pjatova.

Old Traford - U samom finišu prvog dela igre, Anhel di Marija je morao da napusti igru zbog povreda, a umesto njega je ušao Kaka.

Trivija - Santana je prvi Brazilac koji je postigao gol za Dortmund posle deset godina. Pre njega je to učinio Amoroso, aprila 2003. godine.

Trivija - Real je postigao gol na 15 uzastopnih mečeva na strani u Evrokupovima, što je apsoluti rekord.

Trivija - Junajted nikada nije ispao iz Evrope posle 1:1 na strani.

Trivija - Šahtjor je poslednji put gubio sa dva razlike u takmicarskom mecu u aprilu 2011. protiv barse 2:0, meč je na kraju završen 5-1.

Old Traford - 48. min - GOL - Posle samo tri minuta 1:0 za domaće. Akciju je započeo RVP, ali je njegov šut kao i šut Velbeka nedugo zatim izblokiran. Lopta dolazi do Nanija u samom uglu šesnesterca, on je šalje po zemlji na pet metara, a Ramos nespretno vara svog golmana.

Vestfalen - 50. min - Dortmund se posle odličnih 45. minuta povukao i prepustio inicijativu gostima. Ukrajinci prete uglavnom iz daljine i posle prekida, ali odbrana domaćih dosta dobro funkcijoniše.

Old Traford - 56. minut - CRVENI - Definitivno prestroga odluka sudije. Nani je u želji da dođe do jedne visoke lopte krenuo dosta visoko nogom, nije primetio da je iza njega Arbeloa i naleteo nogom na njega. Sudija je, na zaprepašćenje svih, pokazao direktan crveni Portugalcu.
Odmah nakon toga, umesto povređenog Arbeloe ušao je Luka Modrić.

Old Traford - 60. minut - Rafael spasio Junjted. Varan je skočio, može se slobodno reći u svom stilu, posle kornera. Lopta je išla u gol, ali je omaleni Brazilac nekako leđima izbacio s linije.

Trivija - Junajted je dobio poslednja četiri meča kada je isključen njihov igrač. Zanimljivo je da je Real i poslednji put na 'Trafordu' postigao auto-gol, tada je Elgera postigao gol za 2:2, u ukupnom porazu od 4:3.

Old Traford - 66 - 68 minut - Real stigao do totalnog preokreta - Posle crvenog za Nanija sve se okrenulo. Real je odmah krenuo u totalnu ofanzivu, što mu se i te kako isplatilo. Lopta je dosta kružila oko šesnesterca domaćih, da bi na kraju stigla do Modrića koji predivnom 'kiflom' sa 25 metara vara De Heu. Samo dva minu kasnije totalni šok. Ezil je odigrao dupli pas sa Iguainom, Argentinac je zavrnuo po zemlji na druga stativu, gde je usamljeni Ronaldo samo ubacio u prazan gol. SAF je odmah reagovao i ubacio Runija u igru, ali se čini da je za to kasno.

Vestfalen - 60. min - GOL - Sve je rešeno posle sat vremena igre. Dortmund je strpljivo čekao i stigao do cilja. Blaščikovski je šutirao, Pjatov odbio loptu do Gundogana koji je šalje u mrežu.

Trivija - Gol Serhija Ramosa je 6000. gol u Lš, od njenog osnivanja. S druge strane, Ronaldo je stigao do 46. gola i deobe šesto mesta na večnoj listi sa Filipom Inzagijem.

Old Traford - Krenuo je Junajted na sve ili ništa u poslednih deset minuta. Uspeli su RVP i Runi da stvore nekoliko izglednih prilika, ali je Lopes odličnim reakcijama uspeo da spreči pogodak.

Old Traford - Mogli smo da vidimo još nekoliko gola na OT. Junajted je pretio preko Vidića i Runija, dok je Real pogodio stativu preko Kake. Najbolju šansu je imao Ronaldo, ali je njegov šut nogom zaustavio De Hea.

'Posebni' juri prvu pobedu na OT, SAF popravlja skor

U iščekivanju početka utakmica, pripremili smo vam pregršt zanimljivih statističkih i istorijskih podataka da prekratite vreme:

- Rajan Gigs će po još jednom parametru postati besmrtan u svetu fudbala. On če odigrati 1000. zvanični meč u za 'Crvene đavole'.

- Trener Reala Žoze Murinjo 'juri' prvu pobedu na "Teatru snova". Sa Portom je 2004. uspeo da stigne do remija i plasmana u narednu fazu , dok je sa ekipom Intera pretrpeo poraz.

- Ser Aleks Ferguson se do sada 15 puta sastajao sa Žozeom Murinjom, verovali ili ne, samo je dva puta izašao kao pobednik.

- Junajted i Real su se do sada sastajali devet puta. Madriđani vode sa 3:2, dok su četiri meča završena nerešeno.

- Engleski i španski klubovi su se do sada sastali 262 puta, a timovi sa Iberiskog poluostrva vode s 102-86, uz 74 remija.

- 'Kraljevski' klub je igrao 26 odlučujućih utakmica na strani, samo je četiri puta izašao kao pobednik.

- Kada je SAF došao do svog prvog trofeja sa Aberdinom 1983. u finalu Kupa pobednika kupova, upravo protiv Reala, Mutinjo je slavio 14. rođendan.




- Kristijano Ronaldo se vraća kući. Postigao je pogodak u prvom meču, koji iz poštovanja nije slavio, ali je tako nastavio fenomenalni tradiciju davanja golova bivšim timovima.

- Samo šest engleskih klubova, od 20, nije uspelo da prođe u narednu fazu posle 1:1 sa gostovanja. To se samo jednom desilo u LŠ, kada je Čelsi izbačen od strane Arsenala.

- Španski klubovi su trijumfovali 26 puta na engleskom tlu, što je više nego bilo koja druga nacija. Italija - 25; Nemačka - 10; Francuska - 10.


-

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

375 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu