Nova vest
Fudbal

Nedelja, 24.02.2013.

18:45

Trofej ide u Vels posle 86 godina!

Fudbaleri Svonsija osvajači su Liga Kupa Engleske, posle pobede nad četvrtoligašem Bredfordom od 5:0(2:0).

Izvor:

Autor:

Default images

Labudovi su ubedljivom pobedom na "Vembliju" došli do svog prvog trofeja u ovom takmičenju i tako postali tek drugi tim van Engleske kome je to pošlo za rukom.

Velšani su poveli u 16. minutu golom Nejtana Dajera, da bi Miču pet minuta pred odmor duplirao prednost. Dajer jer svojim drugim golom, posle samo 180 sekundi nastavka, povećao na 3:0, da bi De Guzman sa dva gola, u 59. i 90, postavio konačnih 5:0.

Susret na Vembliju odigran je u prisustvu 82.597 gledalaca.

Svonsi je pre ovog trofeja imao 10 trofeja Velškog kupa i dva trofeja "Džonston Pejnt", u kome se takmiče članovi druge i treće lige. Velšani su ujedno ostvarili i najubedljviju pobedu u finalima, rekorder je do sada bio Mančester Junajted koji je 2006. sa 4:0 savladao Vigan.

Mihael Laudrup je nastavio da radi odličan posao za ekipu iz Velsa, posle Brendana Rodžersa koji je uveo tim u elitni rang i napravio od nje stabilnog prvoligaša. Danac je nastavio u istom ritmu, tim dobro gura u PL, gde je trenutno deveti, a sada je stigao i prvi trofej u Engleskom fudbalu.

"Imao sam sreću da tokom karijere igram za najveće timove u različitim zemljama. Svonsi nije u vrhu Premijer lige, ali mi smo ovde osvojili trofej, a to je fantastično. Izvanredan je osećaj kada sa malim klubom osvojite pehar", izjavio je Laudrup, bivši reprezentativac Danske i nekadašnji prvotimac Juventusa, Barselone, Reala iz Madrida i Ajaksa.

Oni su postali tek drugi klub van Engleske, posle Kardifa 1927. godine, koji je osvojio Liga ili FA kup.

Bredford je ove sezone napravio ogroman uspeh, ali nije uspeo da smogne snage i napravi totalnu senzaciju osvajanjem trojefa. Posao im je u finalu otežao Djuk u 56. minutu, kada je zaradio direktan crveni karton, ali je, doduše, Svonsi u tom trenutku već imao dva gola prednosti.

Oni su na putu do finala rušili redom 'niželigaše' Nots Kaunti, Votford, Burton, da bi od osmine finala na red došli premijerligaši. Prvo je posle penala savladan Vigan, da bi u rundi najboljih osam, takođe posle penala, pao i veliki Arsenal.

U polufinalu je usledio dvomeč sa Aston Vilom. Bredford je dobio prvi meč na domaćem terenu sa 3:1, da bi u gostima uspeo da izbori poraz od samog jednog gola i plasira se u veliko finale.

Četvrotoligaš i dalje ima šansu da zaigra u Evropi sledeće sezone, ukoliko Svonsi kroz ligu obezbedi Evropu, ali je predsednik kluba izjavio da ga takva opicja ne zanima, jer, po njegovom mišljenju, nije realna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Lige petice

Bjelica dobio otkaz

Fudbalski klub Union iz Berlina saopštio je da je uručio otkaz hrvatskom treneru Nenadu Bjelici posle serije loših rezultata u Bundesligi.

Tanjug

19:37

7 h

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu