Nova vest
Fudbal

Petak, 25.05.2012.

16:49

FIFA suspendovala odluku o Kosovu

FIFA je u petak suspendovala svoju odluku da dozvoli Kosovu da igra prijateljske mečeve sa drugim zemljama, objavio je Sep Blater.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Blater je dodao da će ovo pitanje biti "završeno" 29. juna na sastanku Izvršnog komiteta.

Odluka doneta u utorak, po kojoj bi članice FIFA imale pravo da igraju mečeve sa predstavnicima Fudbalske federacije Kosova izazvala je veliku buru, a delegacija FSS je već sledećeg dana obavila hitan sastanak sa FIFA i UEFA.

"Što se tiče naše odluke o Kosovu, sastaćemo se sledeće nedelje u Cirihu sa savezima koje ovo pitanje dotiče, naročito sa Srbijom", rekao je Blater u Budimpešti na kongresu FIFA.

"U međuvremenu, moramo na papiru da popravimo uslove ove odluke, koja je trenutno suspendovana".

Generalni sekretar FIFA Žerom Valke objasnio je u sredu tu odluku željom da se "pomogne razvoj fudbala na toj teritoriji” i dodao da ta dozvola ni u kom smislu ne znači korak ka prijemu Kosova u puno članstvo Svetske fudbalske federacije.

Da bi neka nacionalna asocijacija postala punopravni član FIFA neophodno je da dve godine bude član kontinentalnog saveza. Za članstvo u UEFA asocijaciji je potrebno da predstavlja nezaviasnu državu, članicu Ujedinjenih nacija, osim u dva izuzetka: ako se matični savez slaže sa odvojenim nastupom (kao u slučaju Farskih ostrva i Danske) i uz posebni status tzv. Home Nations (Engleska, Škotska, Irska, Vels), zbog njihovog značaja za nastanak igre.

Sledeći sastanak FSS sa predstavnicima FIFA i UEFA zakazan je za 31. maj u 13 časova u Nionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu