Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 14.10.2010.

23:01

Italija – Srbija ponovo u novembru?

Utakmica između Srbije i Italije, započeta u utorak, ali prekinuta zbog ponašanja srpskih huligana, mogla bi da se odigra krajem godine, prenose „Novosti“.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Kakav će biti epilog prekinute utakmice u Đenovi niko sa sigurnošću ne može da tvrdi, a kalkuliše se s nekoliko opcija.

Nijedna od njih ne ide u korist našeg fudbala i samo je pitanje na koji način će Evropska fudbalska unija (UEFA) sankcionisati divljanje grupe srpskih huligana u Đenovi.

Međutim, kako “Novosti” saznaju, u UEFA se razmišlja o mogućnosti odigravanja novog meča u prvom narednom terminu rezervisanom za prijateljske utakmice. U pitanju je sreda, 17. novembar, a Italijani bi dočekali Srbiju bez prisustva publike.

Iako je i službeno registrovanje meča u korist Italijana i dalje realna opcija, u prilog ponovljenom odigravanju prekinutog meča govori i vest iz Bugarske da će Fudbalski savez te zemlje otkazati prijateljsku utakmicu protiv Srbije, koja je bila predviđenabaš za 17. novembar u Sofiji. Kako navode bugarski mediji, osnovni razlog za otkazivanje susreta su incidenti koje su huligani napravili u Đenovi, ali je, takođe, u Fudbalski savez Bugarske stigla informacija o mogućoj odluci UEFA da Italija i Srbija tog dana igraju novu utakmicu pred praznim tribinama.

Mala je verovatnoća da se to desi, ali postoji i ta mogućnost, tako da se u ovoj fazi odričemo utakmice sa Srbijom“, saopštio je bugarski savez, a mediji dodaju i to da će u Sofiji istog dana najverovatnije gostovati selekcija Belorusije.

Čak i ukoliko se UEFA odluči za odigravanje utakmice Italija - Srbija, to neće značiti amnestiranje našeg Saveza zbog nereda u Đenovi. Prema Disciplinskom pravilniku UEFA, otvorena je široka lepeza mogućih kazni od kojih se najčešće pominje ona prema kojoj će FSS biti kažnjen sa dva ili tri meča pred praznim tribinama ili na neutralnom terenu, što će biti teško izvodljivo, jer posle svega viđenog u utorak uveče, verovatno niko nije spreman da ponudi svoju zemlju kao alternativnog domaćina.

Govori se i o diskvalifikaciji našeg nacionalnog tima iz takmičenja, kao najradikalnijem potezu, međutim, tu se postavlja i pitanje odgovornosti domaćina. U pojedinim španskim medijima čak se navodi i mogućnost u koju je, istina, teško poverovati, da Italijani budu isključeni iz kvalifikacija jer se zahvaljujući njihovim propustima dogodio vandalski pir na stadionu “Luiđi Feraris”.

Ono što je sigurno, Srbija će biti strogo kažnjena jer je Evropi dosta stalnog rešavanja problema s neredima vezanim za naše navijače, bilo na reprezentativnom, bilo na klupskom planu. Konačna odluka o novim sankcijama biće doneta 28. oktobra, na sastanku Disciplinske komisije UEFA.

„Novosti“, takođe, prenose, da bi i revanš meč u Beogradu, 7. oktobra. 2011, bio igran bez publike kako Italijani ne bi bili oštećeni odigravanjem meča pred praznim tribinama. To bi automatski značilo da će Srbija do kraja kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012. godine, odnosno sve četiri preostale utakmice kao domaćin, igrati iza zaključanih vrata. Fudbalski savez je, takođe, poslao je u sedište UEFA izveštaj i kompletan video-materijal sa stadiona “Luđi Feraris”. Italijani nisu tražili da se Srbiji izrekne bilo kakva kazna zbog nereda u Đenovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu