Nova vest
Fudbal

Utorak, 12.10.2010.

23:36

Crnogorci odoleli na “Vembliju”

Odigrani su i poslednji kvalifikacioni dueli za EP u 2010. godini, a najviše su profitirali Crna Gora, Nemačka, Holandija, Mađarska i Španija.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Posle tri pobede Crnogorci su konačno zaustavljeni, ali Engleska ne može da se podiči remijem na svom “Vembliju” jer su gosti ostali lideri grupe G.

Nemačka je lako pobedila Kazahstan i iskoristila nevočekivan poraz Turske u Azerbejdžanu te spektakularan remi Belgije i Turske. Holandija je deklasirala Švedsku u derbiju grupe E, dok je Španija slavila u Škotskoj.

Evropsko prvenstvo 2012, kvaifikacije:

Grupa A: Ludnica u Briselu, Nemci se izdvojili, Azeri šokirali Turke

Nemačka je bila sigurna u Kazahstanu i sa tri gola u drugom poluvremenu iskoristila remi Belgije i Austrije te stekla pet bodova prednosti ispred rivala. Klose, Gomez i Podolski su doneli četvrtu pobedu “Elfu”. Utakmice u ovoj grupi sigurno je obeležio spektakularan meč u Briselu gde su se Belgija i Austrija smenjivali u vođstvu i na kraju posle tri gola u samoj završnici podelili bodove. Belgija je povela 1:0, gosti su preokrenuli na 2:1, potom je Belgija izjednačila, a onda Austrija stigla do 3:2. Tri minute pre kraja Ogunjimi je ponovo izjednačio, a onda u 90. minutu Lomberts pogodio za novi preokret. Međutim, u poslednjim trenucima Begijanci su ponovo kapitulirali pa je Harnik doneo bod gostima. Ipak, najveće iznenađenje napravio je Azerbejdžan koji je minimalnim rezultatom savladao Tursku i udaljio je od borbe za prvo mesto.

Azerbejdžan – Turska 1:0 (1:0)
Sadjogov 39
Kazahstan – Nemačka 0:3 (0:0)
Klose 48, Gomes 76, Podolski 85
Belgija – Austrija 4:4 (1:2)
Vosen 11, Felaini 47, Ogunjimi 87, Lomberts 90 – Šimer 14, 62, Arnautović 29, Harnik 90

Tabela: Nemačka 12, Austrija 7, Turska 6, Belgija 4, Azerbejdžan 1, Kazahstan 0

Grupa B: Rusi lideri, Jermeni ubedljivi, remi u Dablinu

Rusija je zabeležila treću uzastopnu pobedu pošto je golom Keržakova slavila u Skoplju protiv Makedonije. “Zbornaja” je tako preuzela lidersko mesto u grupi ispred Slovačke i Irske koji su podelili bodove u Žilini. Sa ove dve selekcije izjadnačena je i Jermenija koja nije propustila da “napuni” mrežu Andore i nastavi neverovatan put kroz ove kvalifikacije.

Jermenija – Andora 4:0 (3:0)
Gazarjan 4, Mhitarjan 16, Movsisjan 33, Pizeli 51
Makedonija – Rusija 0:1 (0:1)
Keržakov 8
Slovačka - Republika Irska 1:1 (0:1)
Durica 36 - Ledžer 16

Tabela: Rusija 9, Slovačka 7, Republika Irska 7, Jermenija 7, Makedonija 4, Andora 0

Grupa C: Bruka u Đenovi, Slovenija najviše profitirala

U senci skandala i prekida meča Srbije i Italije u Đenovi protekla su druga dva duela u grupi C. Slovenija je zahvaljujući autogolu Sidorenkova savladala Estoniju i izjednačila se sa Slovenijom, dok su Severni Irci propustili šansu da kompenzuju bod osvojen protiv Italije jer su odigrali samo 1:1 sa Farskim Ostrvima u Torshavnu.

Farska Ostrva - Severna Irska 1:1 (0:0)
Holst 60 – Laferti 76
Estonija – Slovenija 0:1 (0:0)
Sidorenkov 66ag
Italija - Srbija 0:0, prekid

Tabela:
Italija 7, Slovenija 7, Estonija 6, Severna Irska 5, Srbija 4, Farska Ostrva 1

Grupa D: Francuzi u seriji, Belorisija prati “trikolore”

Francuska polako ali sigurno izlazi iz krize. Sa 2:0 savladala je Luksemburg i stigla do devetog boda u grupi. Strelci u Mecu bili su Karim Benzema u 22. i Joan Gurkuf u 76. minutu. Korak za “pevcima” drži Belorusije koja je istim rezultatom savladala Albaniju koja je treća sa pet bodova. Rodionov je pogodio u devetom, a Krivec u 76. minutu i tako u direktnom duelu doneli drugo mesto svom timu ispred Albanije i BiH.

Belorusija – Albanija 2:0 (1:0)
Rodionov 9, Krivec 76
Francuska – Luksemburg 2:0 (1:0)
Benzema 22, Gurkuf 76

Tabela: Francuska 9, Belorusija 8, Albanija 5, Bosna i Hercegovina 4, Rumunija 2, Luksemburg 1

Grupa E: “Lale” potvrdile autiritet, Mađari i Moldavci u igri

Vicešampion sveta Holandija potvrdila je u direktnom duelu sa Švedskom da neće dopustiti iznenađenje i da će ponovo lako stići do prvog mesta u kvalifikacionoj grupi. Huntelar i Afelaj su sa po dva gola pregazili Šveđane kojima nije pomogao ni Zlatan Ibrahimović. Moldavija je još jedno pozitivno iznenađenje kvalifikacija, a trijumfom u San Marinu sa 2:0 stigla je do šestog boda i izjednačila se sa Švedskom. Porazom Švedske najviše je profitirala Mađarska koja je golom Džudžaka u 90. minutu treći put pobedila i postala prvi pratilac Holandije.

Finska – Mađarska 1:2 (0:0)
Forsel 86 - Šalai 50, Džudžak 90
Holandija – Švedska 4:1 (2:0)
Huntelar 5, 55, Afelaj 37, 59 – Grankvist 69
San Marino – Moldavija 0:2 (0:1)
Josan 20, Doros 86

Tabela: Holandija 12, Mađarska 9, Švedska 6, Moldavija 6, Finska 1, San Marino 0

Grupa F: Grci se vratili, Letonci i Gruzijci odigrali za Hrvate

Selekcija Grčke uspela je da savlada Izrael i sa osam bodove preuzme prvo mesto na tabeli grupe F. Sappingidis i Karagunis iz penala doneli su tri boda Helenima koji imaju bod više od Hrvatske. “Vatreni” su već savladali Grčku pa su više čekali rezultat iz Letonije gde je gostovala Gruzija. Bilićevom timu najviše je odgovarao remi koji je na kraju i došao pogotkom Kanua u 90. minutu za domaćina. Prethodno je Siradze doneo prednost Gruziji.

Letonija – Gruzija 1:1 (0:0)
Kanua 90 – Siradze 74
Grčka – Izrael 2:1(1:0)
Salpingidis 22, Karagunis 63p – Spiropulos 59ag

Tabela: Grčka 8, Hrvatska 7, Gruzija 6, Izrael 4, Letonija 4, Malta 0

Grupa G: “Sokolovi” odoleli na “Vembliju”, prvenac Švajcarske

Crna Gora potvrdila je da tri pobede na startu kvalifikacija nisu slučajnost jer je uspela da ostane neporažena i na “Vembliju” pa je i posle četvrtog meča Božović ostao nesavladan. "Albion" je preko Runija, Džonsona i Berija konstantno ugrožavao gol bivšeg golmana Partizana koji je imao nekoliko odličnih intervencija i svakako bio najzaslužniji za veliki bod Crne Gore koja je igrala bez dva najbolja igrača Mirka Vučinića i Stevana Jovetića. Tim Zlatka Kranjčara zadržao je tri boda prednosti ispred povredama osakaćenih Engleza. Prve bodove osvojila je Švajcarska ubedljivim trijumfom nad Velsom sa 4:1.

"Ovaj rezultat će ostati upamćen. Crnogorci su mudrom igrom zaskočili Engleze. Igrati protiv Engleza na Vembliju nerešeno -
to se može smatrati pobedom"
, izjavio je selektor crnogorske reprezentacije Zlatko Kranjčar.

Švajcarska – Vels 4:1 (2:1)
Stoker 9, Streler 22, Inler 82, Stoker 89 – Bejl 13
Engleska - Crna Gora 0:0

Tabela: Crna Gora 10, Engleska 7, Bugarska 3, Švajcarska 3, Vels 0

Grupa H: Portugalci prate Norvešku

Reprezentacija Portugala pobedila je Island u gostima sa 3:1 golovima Kristijana Ronalda i Raula Mireleša u prvom poluvremenu, te Heldera Postige u drugom i nastavla trku za Norveškom koja ima dva buda više. Ovaj tamdem i dalje prati Danska koja je bila sigurna sa 2:0 protiv Kipra. Strelci u kopenhagenu bili su Rasmusen u 47. i Lorencen u 81. minutu meča.

Danska – Kipar 2:0 (0:0)
Rasmusen 47, Lorencen 81
Island – Portugal 1:3 (1:2)
Helguson 17 - K. Ronaldo 3, Mireleš 27, Postiga 72

Tabela: Norveška 9, Portugalija 7, Danska 6, Kipar 1, Island 0

Grupa I: Španci se mučili, Česi prate

Prvak sveta Španija teže nego što se očekivalo savladala je kao gost Škotsku i osvojila deveti bod u grupi. Škoti su dva puta stizali prednost “furije”, golovima Nejsmita i Pikea koji je pogodio svoju mrežu, posle pogodaka Vilje sa penala i Inijeste, a bitnu pobedu Del Boskeu doneo je Baskijac Fernando Ljorente koji je u 79. minutu ostao sam na pet metara i lako pogodio mrežu. Španiju sada prati Češka koja je golovima Necida i Kadleca u prvom poluvremenu savladala Lihtenštajn u gostima.

Lihtenštajn – Češka 0:2 (0:2)
Necid 12, Kadlec 28
Škotska – Španija 2:3 (0:1)
Nejsmit 58, Pike 66ag - Vilja 44p, Inijesta 56, Ljorente 79

Tabela: Španija 9, Češka 6, Škotska 4, Litvanija 4, Lihtenštajn 0

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

12 h

U fokusu

Vidi sve