Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 29.04.2010.

23:17

LE: Atletiko i Fulam u finalu!

U finalu prvog izdanja Lige Evrope 12. maja u Hamburgu igraće dva tima koja niko tamo nije očekivao, Atletiko Madrid i Fulam.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

'Jorgandžije' su izgubile u Liverpulu 2:1 posle produžetaka, ali su zahvaljujući golu Forlana u gostima prošli velikog favorita. Sa druge strane Fulam je preokrenuo na 'Krejven Kotidžu' prednost Hamburga i sa 2:1 plasirao se u istorijsko finale. Tako je 'mali' tim iz Londona postao najbolji predstavnik Engleske u Evropi ove sezone. Finalni meč iz Hamburga moći ćete da pratite uživo na TV B92.

Liga Evrope, polufinale:
Liverpul - Atletiko Madrid 2:1 (1:0) produžeci, 0:1 prvi meč
Akvilani 44, Benajun 95 - Forlan 102
Fulam - Hamburger SV 2:1 (0:1), 0:0 prvi meč
Dejvis 69, Gera 76 - Petrić 22

Liverpul – Atletiko Madrid 2:1 (0:1 prvi meč)

Fudbaleri Atletiko Madrida prošli su u finale zahvaljujući golu Dijega Forlana u 102. minutu meča. Liverpul je bio bolji na 'Enfildu', kontrolisao je meč, a u 44. minutu je preko Akvilanija nadoknadio zaostatak iz Madrida. U drugom poluvremenu ekipe nisu ništa rizikovale pa su odlučivali produžeci. Na samom startu Banajun postiže gol i donosi Liverpulu rezultat koji ih je vodio u finale, ali nakon nekoliko minuta dominacije Forlan postiže i drugi gol prtiv 'redsa' te donosi finale Atletiku.

Iako bez klasičnog napadača, a sa samo tri prava odbranbena igrača, Liverpul je kontrolisao igru u prvih 15 minuta meča i nekoliko puta bio vrlo blizu gola talentovanog De Gea koji ipak nije bio ozbiljno ugrožen. Sa druge strane, gosti su pokušavali dugim loptama da pronađu Forlana ali su lopte završavale u rukama Rejne. Prva opasnost bio je šut Raula Garsije sa više od 20 metara, ali je španski golman izbacio loptu u korner.

Najbolja prilika ne maču usledila je u 25. minutu na drugoj strani. Posle sjajne kombinacije ispred šesnaesterca, lopta je došla do Havijera Maskerana na levoj strani, Argentinac ju je ubacio na peterac ali je Dirk Kujt uklizao i prebacio je preko gola. Samo dva minuta kasnije Atletiko je mogao da povede. Kun Aguero je dobio sjajnu loptu u šesnaesterac, Rejna je loše procenio brzinu lopte pa ga je Argentinac zaobišao, ali na drugoj stativi nije bilo nikoga pa je šansa propala.

Nakon nekoliko minuta pasivne igre, Alberto Akvilani je u završnici poluvremena fenomenalno reagovao na centaršut Benajuna i postigao prvi evropski gol u dresu Liverpula kojim su 'redsi' anulirali prednost Madriđana iz prvog meča.

U drugom poluvremenu ekipe nisu srljale, igrale su oprezno pre svega čuvajući svoj gol i čekajući eventualnu grešku rivala. takva igra nije donela gol prilike pa je gol Akvilanija iz prvog poluvremena donao samo produžetke.

Međutim, posle samo pet minuta igre u prvog delu dodatne igre, Lukaš Leiva je posle duge akcije ispred kaznenog prostora sjajno proigrao ne levoj strani Benajuna koji je loptu posla o pored De Gea na drugu stativu i doneo prednost domaćem timu.

U nastavku je Atletiko preuzeo kontrolu i sedam minuta kasnije konačno stigao do gola. Glen Džonson je loše reagovao na dugu loptu što je iskoristio Rejes i ubacio je na pet metara gde je sam bio Dijego Forlan koji je zakucao loptu iza Rejne za 2:1.

Liverpul je u drugom produžetku krenuo na sve ili ništa, a to je u 112. minutu propustio da kazni Simao koji je skoro sam izašao na Rejnu ali i šutirao preko gola.

Fulam – Hamburger SV 2:1 (0:0 prvi meč)

Fudbaleri Fulama nastavili su svoju evropsku bajku pošto su u revanšu polufinala Lige Evrope savladali Hamburg sa 2:1 i plasirali se u finale takmičenja.

Fulam je do istorijskog trijumfa stigao posle preokreta golovima Sajmona Dejvisa u 69. i Zoltana Gere u 76. minutu. Gosti su prethodno u 22. minutu poveli fantastičnim pogotkom Mladena Petrića iz slobodnog udarca.

Pre početka meča na ’Krejven Kotidžu’ tradicija je bila na strani Engleza, koji u Evropi nikada u svojoj istoriji, nisu doživeli poraz kod kuće, dok Hamburg nikada nije pobedio na Ostrvu. Sa druge strane, igrači Hamburgera su želeli da nastave svoj put ka finalu koje će se igrati upravo u Hamburgu na ‘Nordbank Areni’.

Domaći tim već u drugom minutu, preko Bobija Zamore, dolazi u sjajnu priliku da povede, ali je golman Hamburga Frank Rost dva puta sjajno intervenisao posle pokušaja napadača Fulama.

Nakon toga, gosti počinju lagano da preuzimaju kontrolu nad utakmicom, ali bez konkretnih prilika. Međutim, gosti, ipak, stižu do prednosti fantastičnim golom Mladena Petrića iz slobodnog udarca. Hrvatski internacionalac je sa 29 metara poslao pravi projektil, koji golman
Mark Švarcer nije uspeo da zaustavi.

U nastavku meča fudbaleri Fulama ne gube nadu i u 69.minutu ta velika upornost im se isplatila. Deni Marfi je poslao odličnu loptu ka Sajmonu Dejvisu, koji se sjajno snalazi na petercu, vara dvojicu defanzivaca Hamburgera i potom lako pogađa gol bundesligaša za 1:1.

Pritisak domaćih se nastavio i samo šest minuta kasnije, posle kornera Denija Marfija, domaći stižu do potpunog rezultatskog preokreta. Posle kornera dolazi do velike konfuzije u kaznenom prostoru Hamburga u kojoj je lopta čak tri puta pala na zemlju pre nego što je do nje stigao Zoltan Gera, koji iz okreta uspeva da savlada Rosta.

Do kraja meča Fulam se povukao i vrebao šansu iz kontranapada, dok su fudbaleri Hamburga očajnički pokušavali da postignu gol koji bi ih odveo u finale. Poslednju priliku propušta Rud van Nistelroj, koji u 92. minutu, posle velike gužve u kaznenom prostoru Fulama, stiže do lopte, ali potom šutira veoma neprecizno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

8 h

U fokusu

Vidi sve