Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 18.03.2010.

21:01

LE: Triler na 'Vezeru', Juve ispao

Španska Valensija, belgijski Standard, portugalska Benfika i engleski Fulam plasirali su se u četvrtfinale Lige Evrope posle prvih mečeva osmine finala.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Valensija je u spektakularnom meču u Bremenu igrala 4:4 sa Verderom i prošla dalje zbog više golova u gostima. Standard je sa 1:0 protiv Panatinaikosa potvrdio plasman, dok je Benfika sa 2:1 eliminisala Marsej. Najveće iznenađenje priredio je Fulam koji je sa neverovatnih 4:1 nadoknadio ogroman minus iz Torina i eliminisao veliki Juventus.

Već u trećem minutu David Vilja je utišao domaće navijače savladavši Vezea na asistenciju Davida Silve. Samo tri minute kasnije, iz skoro identične situacije kao kod prvog gola, Vilja nije uspeo da savlada golmana Verdera koji je stopostotnu šansu gostiju pretvorio samo u korner.

U devetom minutu i Verder propušta zicer. Klaudio Pizaro je dobio sjajnu loptu sa desne strane, izašao sam ispred Cezara, sve odlično uradio ali je lopta posle šuta po zemlji prošla odmah pored stative. Posle četvrt časa igre fenomenalna Valensija stiže do drugog gola. David Silva je ponovo bio u ulozi asistenta, opet je fenomenalno dodao loptu izbacivši Huana Matu samog na Vizea, a mladi Španac je lagano gurnuo pored golmana Verdera za 0:2 na 'Vezeru'.

Tri minute kasnije Verder je ponovo prokockao šansu da savlada Cezara, a ovaj put sreće nije imao Mesut Ozil. Svestan da nešto ne štima u igri njegove ekipe Tomas Šaf je već u 22. minutu napravio prvu izmenu. Iz igre je izveo Tima Borovskog, a na teren poslao Huga Almeidu. Samo četiri minute kasnije njegov potez je urodio plodom. Pizaro je prošao po levoj strani, gurnuo loptu u sredinu šesnaesterca između Cezara i njegove odbrane, a na drugoj stativi Almeida je usmaljen lako poslao loptu u mrežu i konačno savladao goste.

Verder je nastavio sa sjajnom igrom, Nemci su i dalje nalazili rupe u defanzivi Valensije ali su sjajni pasovi Marina i šutevi Pizara ipak završavali pored gola. Sve promašaje Verdera Valensija je brzo kaznila. Pošto su se 'slepi miševi' oslobodili pritiska, ponovo je proradila akcija trija Mata, Silva, Vilja koji je postigao svoj drugi gol na meču, a Silva treći put asistirao.



Verder je već u uvodnim minutima drugog poluvremena mogao da dođe do drugog gola, ali je Cezar sjajno branio i fenomenalnom paradom zaustavio šut Nalda glavom i udarac Almeide sa ivice kaznenog prostora.

Konstantan pritisak Nemaca isplatio se u 57. minutu. Đordi Alba napravio je glupost i nepotrebno skrivio penal. Kazneni udarac izveo je Torsten Frings koji je šutirao po sredini gola tako snažno da Cezar nije uspeo da zaustavi loptu iako je dobro pročitao kapitena domaćeg tima. Frings je i na prvom meču u Valensiji bio precizan sa bele tačke.

.

Već u 62. minutu sjajni Verder se potpuno vratio u igru. Mestu Ozil je iz slobodnog udarca dodao loptu do Marka Marina koji je utrčao u kazneni prostor i sa desne strane poslao loptu po zemlji uz stativu. Ovaj put Cezar nije uspeo da spreči Marina iako je ponovo bio na lopti. Odbrana Valensije se potpuno raspala, a goste je uspevao samo da zaustavi iskusni golman.

Međutim, koliko god da je Valensija loše igrala u odbrani, toliko su dobro u napadu igrali Silva, Mata i Vilja. Već u 68. minutu Mata je perfektnom dijagonalom pronašao Vilju na desnoj strani koji je utrčao u kazneni prostor i poslao loptu preko Vizea za svoj het-trik i povratak svog tima iz nokdauna.

Ipak, ni tada nije bilo sve gotovo. Verder je nastavio u istom ritmu, a 'Vezer' je ponovo proključao u 83. minutu kada je Klaudio Pizaro konačno uspeo da savlada Cezara. Mati Pasanen je sjajno ubacio loptu sa leve strane u peterac gde je očajna odbrana Valensije ostavila samog Peruanca koji je glavom izjednačio na 4:4. Više od toga Verder, ipak, nije uspeo da učini pa je posle ovog spektakla u Bremenu u četvrtfinale otišla Valensija. Nikola Žigić je i ovaj meč odgledao sa klupe.

Spektakularni Fulam eliminisao Juventus

Fudbaleri Juventusa imali su 3:1 iz Torina pred revanš u Londonu protiv Fulama. Ipak, italijanski gigant se obrukao i uspeo da izgubi 4:1 što je Engleze poslalo u četvrtfinale. Ipak, nije sve najbolje krenulo za domaći tim. Već u drugom minutu David Trezege je savladao Marka Švarcera pa su svi pomislili da je ovaj duel završen. Međutim, već u devetom minutu Bobi Zamora je uspeo da izjednači rezultat i podigne moral svojim saigračima.

U 27. minutu sve se promenilo u korist domaćih. Iskusni Fabio Kanavaro uspeo je da za samo 15 minuta dobije dva žuta kartona i ostavi svoj tim sa deset igrača. Već u 39. minutu Fulam koristi poklon i preko Mađara Zoltana Gere preokreće rezultat na 2:1. Posle samo četiri minute u nastavku isti igrač je iskoristio penal i izjednačio ukupan rezultat na 3:3.



Furiozni domaći igrači tu nisu stali, nastavili su da napadaju gol Kimentija kako bi rešili meč u regularnom delu. To im je i uspelu pošto je rezervista Klinton Dempsi na fenomenalan način u 82. minutu savladao gostujućeg golmana i potopio veliki italijanski tim. Na kraju je Juve meč završio sa devet igrača jer je i Zebina dobio crveni karton.

Jedini tim koji je bio siguran u revanšu i sačuvao svoju prednost iz prvog meča bio je Standard. Belgijski šampion je rutinski odradio posao protiv Panatinaikosa koji je posle 1:3 iz Atine morao da napadne u Liježu. Domaći igrači su to koristili za brojne kontre stvorivši dosta gol šansi, a jednu od njih je iskoristio Mbokani u poslednjem minutu prvog poluvremena kada je ugasio sve nade Grka da mogu do preokreta. Milan Jovanović bio je standardan u svom timu, a u 82. minutu izašao je iz igre kada ga je zamenio Mangala.

Marsej i Benfika su odigrali još jedan čvrst i uzbudljiv meč koji je na kraju ipak pripao Portugalcima koji su prošli među osam najboljih ekipa. Sve do 70. minuta nije bilo golova na 'Velodromu', a onda je Marsej posle akcije Brandaa i Mamadua Nijanga, golom ovog drugog, stigao do prednosti. Ipak, gosti se nisu predali, odmah su uzvratili i samo pet minuta kasnije preko Pereire izjednačili. U nastavku meča ekipe su igrale opreznije, čuvale su svoj gol, a onda je Hetem Ben Arfa u 90. minutu, samo što je ušao u igru, dobio crveni karton. Prednost igrača više gosti su brzo iskoristili i preko rezerviste Kardeca potvrdili plasman u četvrtfinale.



Liga Evrope, osmina finala:
Verder Breman – Valensija 4:4 (1:3)
Almeida 25, Frings 57p, Marin 62, Pizaro 84 - Vilja 3, 45, 68, Mata 15
Fulam – Juventus 4:1 (2:1)
Zamora 9, Gera 39, 49p, Dempsi 82 – Trezege 2
Standard – Panatinaikos 1:0 (1:0)
Mbokani 45
Marsej – Benfika 1:2 (0:0)
Niang 70 – Pereira 75, Kardec 90

Od 21 čas i 5 minuta na televiziji B92 možete pratiti revanš meč Liverpula i Lila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu